Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Hezké odpoledne, ve smlouvě o podnájmu bytu máme k ukončení podnájmu napsáno, že podnájem může být ukončen těmito způsoby:
a) uplynutím doby sjednané touto smlouvou, nebo
b) kdykoliv písemnou dohodou smluvních stran, nebo
c) výpovědí některou smluvní stranou, přičemž výp. lhůta je v takovém případě 2 měsíce a počíná běžet prvním dnem měsíce následujícího po doručení výpovědi druhé smluvní straně
Zajímalo by mě, jestli podle toho, co máme ve smlouvě napsáno se s námi pronajímatel musí dohodnout na ukončení podnájmu podle bodu b) nebo nám může říct, ať podáme výpověď a bude nám běžet 2 měsíční výpovědní lhůta? Uvažujeme, že bychom se přestěhovali kvůli zaměstnání, ale nástup do zam. by byl pravděpodobně dřív, než za ty 2 měsíce, tak by mě zajímalo, jestli je nějaká šance, že nám pronajímatel vyhoví s ukončením bez výpovědní lhůty. Děkuji za odpovědi ![]()
Pokud by to byl bod b), musela by to být dohoda, tzn. musel by s tím pronajímatel souhlasit. Pokud nebude mít za vás náhradu, počítám, že se s ním nedohodnete a budete muset dát výpověď podle bodu c). To, že zaplatíte nájem navíc je sice nepříjemné, ale tak to ve smlouvě je
@kolik Děkuji, takže to bude víceméně záležet na jeho dobré vůli, jestli se s námi dohodne a umožní nám podnájem ukončit tak, jak bysme potřebovali my, chápu to správně?
Bud vyhovi, nebo nee… To uvidite vy. Nam tehda pri vypovedi vstric nevysli, museli jsme ty 2 mesice cekat a platit…
Nechci vám brát naději, ale ještě jsem nezažila, že by se někdo dobrovolně připravil o peníze. Takže spíš počítejte, že vám nevyhoví a nedohodne se
@Katuskka zkuste se s nim dohodnout, popř mu pomoct se sehnáním nových nájemníků. U nás to tak funguje, pokud za sebe člověk sežene náhradu, není problém odejít hned, jinak máme taky 2 měsíce výpovědní lhůtu. Nemusíte tam bydlet, ale je prostě třeba za ty 2 měsíce pořád platit nájem.
Děkuji všem za odpověď, já tu práci ještě nemám jistou, takže zatím nechceme pronajímateli nic říkat, pro případ, že by to nevyšlo, jen mě zajímalo, jaké jsou možnosti. Raději ale budu počítat, že se nedohodneme a museli bychom ty dva měsíce zůstat.
Holky poradíte s podnájemní smlouvou?
Zaujal mě Článek VIII.
Skončení podnájmu
bod 9. V případě, že podnájemní vztah sjednaný touto smlouvou bude před uplynutím sjednané doby, což je 1 rok od vzniku podnájmu tzn. do 30.1.2016 smluvní strany sjednávají pokutu pro podnájemce ve výši 10.000,– Kč (slovy: deset tisíc korun českých), tato pokuta může být započtena se složenou kaucí.
To znamená, že by se musela platiti smluvní pokuta, pokud bych ukončila nájem z jakéhokoliv důvodu dříve? Je to vůbec běžné taková úmluva?
@Boudice23 je to běžné i u jiných smluv. Překvapilo by tě to stejně třeba u telefonního paušálu?
@Boudice23 Takové ujednání je neplatné s ohledem na ustanovení § 2239 občanského zákoníku.
@mag píše:
@Boudice23 Takové ujednání je neplatné s ohledem na ustanovení § 2239 občanského zákoníku.
díky takže i když by to bylo podepsané je to neplatné?
@blecha72 píše:
@Boudice23 je to běžné i u jiných smluv. Překvapilo by tě to stejně třeba u telefonního paušálu?
překvapilo ![]()
@kotyk no my to ještě podepsané nemáme, ale říkám si zda ho na to radši upozornit, má tam i smluvní pokuty za neodhlášení bydliště v případě ukončení smlouvy tam je smluvní pokuta 500 za den
![]()
@Boudice23 Ono to podle starého občanského zákoníku bylo možné, teď už ne.
@mag tak já mu řeknu ať to smaže, i když dávám to na kontrolu právníkovi, ten se mi v pondělí ozve tak jsme zvědavá co tam ještě najde za šotky ![]()