Finanční rezerva - jakou máte?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Dlouho jsem žila s dětmi s minimální částkou, na jídlo mi zbývalo 120/150 korun na den pro 4 lidi. Dali jsme to, ale opakovat už bych to nechtěla.
Takže šetřím, co to jde, ale umím si i užít.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
+-100tis. Spani s tim mam klidne. Nemame zadne dluhy, ani hypo. Vsechno co potrebujeme/chceme platime hotove, na co nemame, to nepotrebujem…
- Citovat
- Upravit
Rezervu mam na dva roky zivota bez prijmu. Plus jeste stavebka (moje a deti) a penzijko, ty do toho nepocitam. Rezervu na sest mesicu povazuju za minimum, ktere by mel mit kazdy.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Vím, že mi do toho nic není, takže odpovězte pouze kdo chcete a klidně anonymně.. Zajímalo by mě, jakou má kdo cca finanční rezervu. Znám spoustu lidí, kteří žijí doslova od výplaty k výplatě a jakýkoliv výdaj navíc je pro ně problém. Jak to máte vy?
Máme s manželem celkem velký příjem a protože jsem spořivá máme i velkou rezervu. Hodně se nás dotkla korona, žijeme v Řecku a máme hotel, abychom nemuseli propouštět zaměstnance sáhli jsme do naší soukromé rezervy, nemít ji tak je spousta lidí bez práce bohužel. Nedovedu si představit nemít alespoň nějakou minimální rezervu, když jsem byla malá rodiče neměli často už 14dni před výplatou skoro nic, po přestěhování do ČR to bylo lepší ale žádná sláva. Když jsem si při studiu začala sama vydělávat řekla jsem si že to jak jsme živořili za mého dětství už nechci nikdy zažít, našla jsem si tři brigády a většinu peněz si dávala na stranu už tenkrát. Zůstalo mi to do dnes, z našeho příjmu utratime dost málo si myslim a zbytek jde na stranu. Myslím že když je člověk rozumný tak dokáže i z málo peněz alespoň něco našetřit
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@martina.se no, bohužel, muž podniká v odvětví, které je závislé z velké části na cizincích… A co si budeme povídat, teď tu žádní nejsou a je to znát..Místo příjmu kolem 50 tisíc jsou z toho akorát dotace… Naštěstí jsme měli alespoň můj příjem… Těsně před koronou jsem ale otěhotněla, za chvíli nastupuji na MD a jen se modlím, aby s přechodem na rodičák byla celá situace alespoň trochu uklidněná… Protože se pořád nedokážu smířit s myšlenkou, že budu muset od čtyřměsíčního prcka odejít a jít pracovat… Ale co, zvládli to jiní, zvládneme to taky… Jen si pak člověk tluče na čelo, že neměl dávat akontaci na hypotéku, že neměl utratit 500 tisíc za vybavení bytu apod… Ale kdo to mohl tušit, že? ![]()
- Citovat
- Upravit
Přiznávám ze nemáme moc, zhruba 250tisic na několika účtech a pak peníze (zhruba 50tis), které by bylo těžší dostat
- Citovat
- Upravit
Máme poměrně vysoké příjmy. Při současných vysokých výdajích máme rezervu na rok. Pak už bychom museli čachrovat s investicemi. Další zajištění je skrze dost vysoké pojistky. Zrovna dneska mě překvapilo, kolik dalších peněz máme rozprášené pod polštářem, na běžných účtech, spořících. Manžel to tak nějak nesystémově drobí, aby neměl pocit zajištění a dál syslil. Investice jsou bokem.
- Citovat
- Upravit
Nějaká rezerva je, kdyby se v baráku něco pokazilo, ale ne moc veliká. Je to méně než 100 tisíc. Teď jsem bez práce, tak rezerva půjde dolů.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Vím, že mi do toho nic není, takže odpovězte pouze kdo chcete a klidně anonymně.. Zajímalo by mě, jakou má kdo cca finanční rezervu. Znám spoustu lidí, kteří žijí doslova od výplaty k výplatě a jakýkoliv výdaj navíc je pro ně problém. Jak to máte vy?
Proč anonym? To se za ten dotaz stydíš? Vždyt si o sobě nenapsala ani FŇ. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Když už se ptáš anonymně, tak bys měl/a připojit informaci, jak to teda máš ty! Takto nevidím smysl pro anonymitu.
Dál je potřeba říct, jakou rezervu máš na mysli. Jde ti o peníze na účtu, které můžu do hodiny použít? Nebo o veškeré finanční rezervy, případně i o ty nefinanční?
My bydlíme ve svém, máme rezervu cca na rok života bez příjmů + další dlouhodobé produkty jako stavebka, penzijka, něco ve zlatě, něco v akciích. Ale potřebujeme našetřit mnohem víc, pokud chceme časem domek podle svých představ, takže úplně radostí neskáčeme.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nyní jsem na RD a našetřeno mám necelých 400 000. Bohužel ale nevlastním žádnou nemovitost, žijeme v domě mého manžela, který nabyl před SJM.
Ráda bych měla rezervu vyšší, neboť jsem chtěla začít podnikat, ale zatím se nedaří.
- Citovat
- Upravit
@martina.se píše:
Spíš mám někdy pocit, že jsou prostě baby, co si dokážou omluvit, že rezervu nemajíjá ji měla i v době, kdy js žila s mladým z ruky do huby.. Samoze malou, ale bylo kam sáhnout.. Je to hodně o finanční gramotnosti.. Velká rezerva se neudělá sama za týden, je v tom X let soustavně prace.. Já si před cca 10 lety nechala poradit od Fin. Poradce, jedu dle něj dodnes a fakt se to vyplatí
a vždy je super pocit, že se nemusí člověk bát, např teď situace ala corona a usleho zisku
A mohla bys prosím poradit? Samozřejmě záleží na příjmech a výdajích rodiny, ale obecně, když třeba po zaplacení všeho co je potřeba zbyde 16 tisíc pro 3? Což je na jídlo, benzín, hadry školu atd?
- Citovat
- Upravit
Edit: nechci zveřejňovat.
Příspěvek upraven 20.09.20 v 22:47
- Citovat
- Upravit
Já žila od výplaty k výplatě, měla jsem mizerný plat a od začátku zaměstnání jsem splácela úvěr na bydlení. Na rodičáku jsem měla vždy brigády. Až když teď zvýšili rodičák, a s tím jsem nepočítala a nastoupila do zaměstnání, tak ten jsem si uložila na rezervu.
- Citovat
- Upravit
Kolem 750tis, ale jen díky tomu, že jsme prodali poleco muž dostal, jinak by to bylo tak 70tis. Jsem na rodičáku, manžel příjem kolem 30tis. Na peníze nesáhneme, určitě ne v této době.
prosím anonym
- Citovat
- Upravit