Finanční rezerva - jakou máte?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:Žiji sama, mám okolo 40 000,–. Minimální náklady na bydlení a na ostatní věci.
Vím, že mi do toho nic není, takže odpovězte pouze kdo chcete a klidně anonymně.. Zajímalo by mě, jakou má kdo cca finanční rezervu. Znám spoustu lidí, kteří žijí doslova od výplaty k výplatě a jakýkoliv výdaj navíc je pro ně problém. Jak to máte vy?
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Ono ale někdy ta finanční rezerva vytvořit nelze.Ano šla by, když mladí lidé nastoupí po škole do práce ale to si myslím, že miliony nenašetří. Mají svoje první bydlení takže úspory padnou na zařizování. Jakmile přijde dítě a žena je na mateřské, tak podle mne (pokud manžel nebere xxx tisíc) nic ušetřit nelze. Když se vše poplatí tak jsou rádi, že koupí dítěti boty a jídlo. A nemyslím si, že tady se jedná o finanční negramotnost, ale jen o běžný život. Samozřejmě jsou případy, kdy ženské rodí jak na běžícím páse, chlap doma, max nějaké fušky, ona bez praxe a brigády. To se pak jedna o finanční negramotnost ale i o vychcanost, protože stát jim vše doplatí![]()
A myslím si, že tady jsou často diskuze o tom jak nemá někdo peníze na jídlo, vánoce, dovolené atd, tak mě překvapuje, že se to tady hemží čtvrt miliony na kontě
Ano, přesně to je doba, kdy se šetří nejlíp, protože jdou nejlépe zkombinovat nízké náklady a vysoké příjmy. Mladý člověk může bydlet v levném spolubydlení, ke svojí práci si může přidat brigády, i část své dovolené může využít k práci jinde a výdělku, protože má energie na rozdávání.
Jen pro příklad - já po VŠ šla bydlet do maličkého pokoje a dotáhla jsem si tam jednu skříňku „za odvoz“, koupila si matraci s roštem na zem a dva Lack stolky z Ikey (kuchyně a pračka tam byly). Stejně jsem tam chodila jen spát, protože jsem po svojí práci šla ještě na brigádu. Z 5 týdnů dovolené jsem 2 týdny cestovala s batohem po Evropě podle levných jízdenek/letenek/ubytování, 2 týdny pracovala jinde a 1 týden jsem si nechávala na Vánoce nebo lehkou virózu. Spolužačka šla bydlet do garsonky, do které si musela koupit vybavení, na dovolenou jezdila s cestovkou. Obě jsme tenkrát braly v hlavním zaměstnání cca stejné peníze. Rozdíl v tom, že já jsem k tomu ještě pracovala jinde a měla jsem nižší náklady na bydlení i dovolenou, udělal za 5 let letmým součtem cca 900tis. Kč. Když k tomu přičtu, že já jsem si vařila a ona chodila na meníčka, její krabičku cigaret na dva dny a další rozdíly v životním stylu, díky nimž já jsem šetřila a ona utrácela, tak se přes milion dostaneme raz dva. Ona měla bezstarostnější život a nechápala, proč já se pachtím v další práci, když už jednu mám a vydělávám. No a pak se potřebovala stěhovat a šla mě poprosit o půjčku na kauci, protože s tím nepočítala. Já bych se ve skoro třiceti styděla ![]()
Dneska bych ten tehdejší režim nedala ani omylem, je ze mě líná čtyřicítka, ale radši jsem zabrala v tom mládí a teď mám bydlení bez dluhu a dostatečné rezervy. A ano, i ty děti jsem cíleně měla až po třicítce.
Takových ženských čeká na hlídání, aby mohly večer makat na pokladně. Kdyby po těch večer chodily makat ještě před dětmi, tak jsou teď třeba v pohodě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Ono ale někdy ta finanční rezerva vytvořit nelze. Ano šla by, když mladí lidé nastoupí po škole do práce ale to si myslím, že miliony nenašetří. Mají svoje první bydlení takže úspory padnou na zařizování. Jakmile přijde dítě a žena je na mateřské, tak podle mne (pokud manžel nebere xxx tisíc) nic ušetřit nelze. Když se vše poplatí tak jsou rádi, že koupí dítěti boty a jídlo. A nemyslím si, že tady se jedná o finanční negramotnost, ale jen o běžný život. Samozřejmě jsou případy, kdy ženské rodí jak na běžícím páse, chlap doma, max nějaké fušky, ona bez praxe a brigády. To se pak jedna o finanční negramotnost ale i o vychcanost, protože stát jim vše doplatí![]()
A myslím si, že tady jsou často diskuze o tom jak nemá někdo peníze na jídlo, vánoce, dovolené atd, tak mě překvapuje, že se to tady hemží čtvrt miliony na kontě
Přesně tak, ja na rodičovský, manžel maká v praci a pak ještě na brigade, celkovy příjem naší rodiny je 36tis, zaplatime, hypo, měsíční poplatky, benzin co projede a jsme radi ze nam zbyde 10tis na jidlo, drogerku, obleceni atd no a pro 5lidi to na vyskakovani neni, natoz abychom jeste z toho šetřili bokem.. rekonstrujem barak takze vse co bylo padlo, ted mame cca 10 000 kdyby neco, ale az zacnu zas chodit do prace, tak se bude davat bokem a za 10let toho pul mega rezervu taky budem mit ![]()
- Citovat
- Upravit
Je mi 39 let, rezervu mám na 3 roky života bez jakéhokoli omezení výdajů. K tomu byt v širším centru Prahy v hodnotě kolem 6 mega se zůstatkem hypotéky cca 2,5 mega. Plus nějaké umění, zlato, diamanty, starožitnosti, pár kabelek od LV a Diora (každá kolem 100.000,– Kč - v nouzi lze prodat když na to přijde). Šetřím od cca 28 let, co jsem dostudovala VŠ (ve 25 letech) a složila profesní zkoušku (po třech letech povinné praxe, do té doby jsem pracovala za minimální mzdu). Šetřím od nuly, nikdy mi nikdo nedal ani korunu. Jakou rezervu má můj partner, to netuším, nezajímala jsem se. Předpokládám, že to několik set tisíc bude, což je slušné, ale výrazně méně než mám já. Navíc on nemá žádný jiný majetek. Takže mne nejspíš lze považovat za majetnější než je on.
Jestli klidně spím? No to rozhodně ne. Já se sebe vždycky nějak postarám, kdyby šlo do tuhýho, ale jsem teď těhotná a představa, že kdyby mne partner opustil, musela bych třeba přežít s nulovým příjmem do doby, než by šlo dítě do školky… a tedy bych pak nejspíš skončila na nule… no, z toho mi moc dobře po těle není. Rodičák je jako když plivne, jenom na zálohách státu musím každý měsíc odvést přes dvacet tisíc. Mám štěstí, že mohu pracovat i při dítěti, pokud dítě dovolí.
Víc se ale bojím o lidi kolem sebe. Myslím tím všechny, i ty co neznám. Půl národa objektivně nemá šanci našetřit cokoli, jsou rádi, že přežijou… a do toho korona, nejspíš bude krize… a vláda má akorát plnou hubu povýšených keců, jak mají mít všichni vatu. Nám se to šetří, ze stotisícových platů, ale co prodavačky, dělníci, učitelé, zdravotní sestry, samoživitelé bez alimentů…?
- Citovat
- Upravit
Jo to je pravda já jsem zdravotní sestra a ten plat není žádná hitparáda(a kor v této situaci, kdy některé kolegyně jdou na OČR a některé musí zůstat doma třeba jen s nachlazením a vy máte X hodin měsíčně prescasu) i když na druhou stranu si říkám, že někteří lidé pracují i za plat do 20 tisíc, což si nedokáži vůbec představit ![]()
- Citovat
- Upravit
Petičlená rodina. Já jsme 3/4r v práci po RD.
ups chtěla jsem to dát anonymě ale nedala…
Finanční rezervu máme na spořícím účtu ve výši cca 4m platu manžela. Plus každý měsíc posíláme 5tis na spořící účet. Někdy se nám podaří ušetřit více čímž se zvyšuje rezerva na běžném účtu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Lepší než rezerva mi přijde diverzifikovat příjmy, v případě, když nějaký vypadne, mám další (např. práce, nájem a výnos z nějakých investic). Držet někde penize na účtu už pár let nedává vůbec smysl a teď je to ještě horší, když spořící účty jsou kolem 0,5-1%, hypotéky 1,5% a inflace je kolem 3%…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kacz píše:
Lepší než rezerva mi přijde diverzifikovat příjmy, v případě, když nějaký vypadne, mám další (např. práce, nájem a výnos z nějakých investic). Držet někde penize na účtu už pár let nedává vůbec smysl a teď je to ještě horší, když spořící účty jsou kolem 0,5-1%, hypotéky 1,5% a inflace je kolem 3%…
v našem případě spořící účet není na spoření, ale jsou tam odloženy peníze, na které můžeme kdykoliv sáhnout v případě výpadku příjmu nebo nenadálého velkého výdaje. Je to spořící účet, ze kterého si můžem peníze kdykoliv vzít pro nutnou potřebu.
Loni jsme koupili nějaké státní dluhopisy, ale to neberu jako rezervu, jelikož v případě potřeby s nimi nemůžeme počítat. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@aknah31 a to je právě otázka, jestli není lepší jít směrem diverzifikace příjmů. Nám domů chodí příjmy ze 6 různých zdrojů. Pravděpodobnost, že by všechny vypadly najednou a bez nahrady, je velice malá. Proto žádné pohotovostní rezervy nedržíme. Vše jde do investic.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kacz no, ale ne každý má takovou možnost… nemovitost na pronájem nemáme, další práce na vedlejší úvazek není časově možná… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Máme našetřeno zhruba 500 tis. na spořáku. Na běžném účtu 50 tis. kdyby něco.
- Citovat
- Upravit
@MrsNorris Tak a sama zakladatelka vždycky napíše,,Zajímá mě jak to máte" a jak to má ona..to nás nemusí zajímat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ono ale někdy ta finanční rezerva vytvořit nelze. Ano šla by, když mladí lidé nastoupí po škole do práce ale to si myslím, že miliony nenašetří. Mají svoje první bydlení takže úspory padnou na zařizování. Jakmile přijde dítě a žena je na mateřské, tak podle mne (pokud manžel nebere xxx tisíc) nic ušetřit nelze. Když se vše poplatí tak jsou rádi, že koupí dítěti boty a jídlo. A nemyslím si, že tady se jedná o finanční negramotnost, ale jen o běžný život. Samozřejmě jsou případy, kdy ženské rodí jak na běžícím páse, chlap doma, max nějaké fušky, ona bez praxe a brigády. To se pak jedna o finanční negramotnost ale i o vychcanost, protože stát jim vše doplatí