Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Zdravím
Už delší dobu mě trápí úvahy o tom, jestli se s manželem rozhodnout pro druhé dítě nebo ne. Druhé jsme vždy chtěli, syn pomalu odrůstá a já na sobě cítím, že po druhém víc a víc toužím. Trápí mě ale, jestli je to v naší finanční situaci zvládnutelné. Dítě chceme oba moc, nemuset řešit finance, neváhám. Nemáme žádné super výdělky, naopak ale ani žádné velké výdaje, takže nějak nestrádáme, ale zase na žádné vyskakování to není. V současné situaci (zdražování apod.) ale pociťuju víc a víc, že těch peněz moc nazbyt není, člověk už nemůže utrácet bez rozmyslu, musíme víc počítat a promýšlet.. Manžel vydělává cca 25 - 28 000, já rodičák. Občas muž vezme nějakou brigádu. Rezervy máme něco přes 250 000,šetřeno teda na hypo, což je v současnosti pro nás asi utope. Máme ale hodně levné bydlení a velmi dobré vztahy se solidními pronajímateli. Což mě taky docela děsí, že kdyby (stát se může cokoli, ač máme dost stabilní bydlení), jsme museli platit za bydlení při dnešních cenách o hodně víc, bude to už pro nás opravdu hodně náročné (takže řešení najít levnější bydlení u nás není varianta). Každopádně po zaplacený pevných výdajů nám zůstává cca 22 - 25 000. Ale jak říkám, bydlení je velmi levné…Plus nejezdíme na žádné dražší dovolené, nechodíme často po restauracích nebo nákladných výletech (ale to nám nevadí, jsme oba takové povahy a máme dost nenákladné koníčky). Tím pádem ale veliký prostor pro uskromňování se nevidím.
Také nejsem úplně zastáncem toho, že budu mít jedno dítě, abych mu mohla dopřát všechno- osobně si myslím, že sourozenec mu do života dá víc než drahé dovolené a spousta kroužků.
ale na druhou stranu se samozřejmě chceme o děti dobře postarat a neřešit to, že je nejsme schopni uživit
. To mě vážně děsí. Pere se ve mě to, že dost lidí na tom jsou podobně, ne li hůř, a dvě děti zvládají, a že by mě to jednou sakra mrzelo..Na druhou stranu mám strach, aby jsme to vážně zvládali, aby jsme utáhli další čas na RD a i do budoucna, 2 děti (po návratu do práce budeme mít okolo 50 000). Variantou by bylo (je nám pod 30) nastoupit do práce, udělat větší rezervu, a zkusit mimčo později. Finančně asi rozumnější, ale děti by měli větší věkový rozestup - byt máme malý, 2+1, nám to v pohodě stačí a věřím, že by jsme to tu zvládli i ve 4, kdyby na větší nebylo. Ale museli by mít jeden pokoj, a to nevím, jestli s např. 5,6 letým rozdílem už nebude hodně na nic
(s větším bydlením, ač v něj doufám, prostě nepočítám, momentálně to určitě nehrozí). Nevím proč, ale poslední dobou mi je z toho hodně úzko, že by jsme se třeba vážně z finančních důvodů museli rozhodnout, že druhé prostě nebude, že na něj „není“. Děkuju, za dočtení a objektivní názory..
Prosím o respektování anonymu..
no bohužel - když po tvém návratu do práce byste měli 50000 pro 4 lidi - nic moc, já bych do dalšího dítěte nešla, základní potřeby jsou hodně drahé a pochybuji, že ještě někdy zlevní
Ty jo, hele tohke ma kazdy jinak, ja si to neumim predstavit 50K pro 4 lidi a jak pises, stat se muze vse, uraz, nemoc a uz budete na tom hodne spatne..
Tak ale najdou se i lidi co proste zijou jeste s mene penzi a davaji to, otazka je, jaky taky chces standart, obracet cely zivot kazdou korunu a desit se, ze se neco rozbije, ze nic neusporite..
Bála bych se, že když přijdete o byt a budete muset platit nájem, už vám skoro nic nezbyde. Proto bych do toho aktuálně ve vaší situaci nešla. Jste mladí, tak asi lepší, jak píšeš, jít teď do práce, udělat si pořádnou finanční rezervu a druhé dítě mít později, byť už to bohužel budou dva jedináčci.
Já si to představit neumím, navíc s tou nejistotou v nájemním bydlení… 50k pro čtyřčlennou rodinu, kdyby se nedej bože stalo, že budete muset hledat jiné bydlení, je smrtící. Navíc finanční nároky na děti s rostoucím věkem exponencionálně stoupají, stačí nástup do školy, pak nějaký kroužek nebo ŠVP a budete v háji.. Proč muž vydělává tak málo? Vždyť to není ani průměrný plat…
S tím platem manžela bych do toho nešla ani omylem. Jedno dítě na rodicaku ještě nestojí tolik, ty peníze začnou litat jak nastoupí do školky a nedej bože školy. Druhé dítě může byt nemocné, stačí blba dieta a lítají tisíce za speciální výživu. Bala bych se k toho bydleni, daji vam výpověď nebo zvednou nájem a date půlku výplaty za malý byt. Nemůže manžel sehnat lépe placenou práci? To snad i prodavačky v krámu berou víc.
@Kriss Tina píše:
S tím platem manžela bych do toho nešla ani omylem. Jedno dítě na rodicaku ještě nestojí tolik, ty peníze začnou litat jak nastoupí do školky a nedej bože školy. Druhé dítě může byt nemocné, stačí blba dieta a lítají tisíce za speciální výživu. Bala bych se k toho bydleni, daji vam výpověď nebo zvednou nájem a date půlku výplaty za malý byt. Nemůže manžel sehnat lépe placenou práci? To snad i prodavačky v krámu berou víc.
u nás - Zlínský kraj - je to pro muže docela dobrý plat ve fabrice, spousta lidí tu dělá za 20 čistého, a ty prodavačky také mají kolem dvacky, kromě Lidlu, ale podmínky v Lidlu jsou pro většinu lidí dost nepřijatelné
@stinga píše:
u nás - Zlínský kraj - je to pro muže docela dobrý plat ve fabrice, spousta lidí tu dělá za 20 čistého, a ty prodavačky také mají kolem dvacky, kromě Lidlu, ale podmínky v Lidlu jsou pro většinu lidí dost nepřijatelné
Tyjo to si neumím představit, možná mate levnější bydlení, ale jinak ceny třeba potravin budou všude stejné. Já bych s tím nevyšla ani omylem ![]()
Zakladatelko já bych asi už v téhle situaci do druhého dítěte nešla. Jako jo jsou lidi co jsou na tom finančně hůř než vy a dětí mají třeba šest ovšem otázka je jestli opravdu jsou ty děti šťastný a jestli budou šťastní v dospělosti?
![]()
Protože se prostě pořád všechno zdražuje válečný konflikt se vyostřuje a všechno je to nějak na levačku tak bych opravdu se spokojila s jedním. Jinak také máme jednoho chlapečka a druhé neplánujeme a popravdě mě to ani nikterak netrápí ![]()
Taky jsem teď prodala kočárek a vyrovnávám se s tím, že nejsem reprodukčně tak úspěšná, jako moje kamarádky. Blbá doba. Máte relativně málo peněz, žádnou jistotu v bydlení.. To dítě se bude jednou ptát, proč nemůže mít to, co spolužáci. Nejsem žádný zastánce konzumu, u moře jsme dloooouho nebyly, ale kdybych musela dceru odhlásit z kroužku nebo tábora, který má ráda, bylo by mi to líto a cítila bych se vůči ní blbě.
Nám by 50k na 2 děti nestačilo, ale my sice máme levný vlastní bydlení, ale taky rádi cestujem (žádný Maledivy, ale zato víckrát ročně), starší má kroužky, mladší platíme školičku, koníčky nemáme nejlevnější, auto, jídlo, oblečení, zábava, na tom všem neradi šetříme. Každá rodina to má jinak ![]()
@Kriss Tina píše:
Tyjo to si neumím představit, možná mate levnější bydlení, ale jinak ceny třeba potravin budou všude stejné. Já bych s tím nevyšla ani omylem
levnější bydlení tu asi moc není, a cena plynu a elektřiny také nehledí na kraj, vychází se s tím velmi těžko, v podstatě to ani vyjít nejde
@stinga píše:
levnější bydlení tu asi moc není, a cena plynu a elektřiny také nehledí na kraj, vychází se s tím velmi těžko, v podstatě to ani vyjít nejde
Tak levnější bydlení být musí, u nás se dá tak dvacka jen za to bydlení a to nejsme Praha. Brat 25k u nás, tak zaplatíme byt a zbytek měsíce budeme sedet doma o suchých rohlicich.
A co když to dítě bude mít nějaké speciální potřeby? Co potom? S vašimi penězi si to tedy představit neumím. Jen leden - únor u nás kroužek, 2× tábor, rovnátka. Když udělám krát 2, tak s vašimi příjmy nevím ![]()
@Kriss Tina píše:
Tak levnější bydlení být musí, u nás se dá tak dvacka jen za to bydlení a to nejsme Praha. Brat 25k u nás, tak zaplatíme byt a zbytek měsíce budeme sedet doma o suchých rohlicich.
tak to jo, já bydlím v baráku, tak moc ceny nájmů neznám
Zdravím
. Máme ale hodně levné bydlení a velmi dobré vztahy se solidními pronajímateli. Což mě taky docela děsí, že kdyby (stát se může cokoli, ač máme dost stabilní bydlení), jsme museli platit za bydlení při dnešních cenách o hodně víc, bude to už pro nás opravdu hodně náročné (takže řešení najít levnější bydlení u nás není varianta). Každopádně po zaplacený pevných výdajů nám zůstává cca 22 - 25 000. Ale jak říkám, bydlení je velmi levné…Plus nejezdíme na žádné dražší dovolené, nechodíme často po restauracích nebo nákladných výletech (ale to nám nevadí, jsme oba takové povahy a máme dost nenákladné koníčky). Tím pádem ale veliký prostor pro uskromňování se nevidím.
Také nejsem úplně zastáncem toho, že budu mít jedno dítě, abych mu mohla dopřát všechno- osobně si myslím, že sourozenec mu do života dá víc než drahé dovolené a spousta kroužků.
ale na druhou stranu se samozřejmě chceme o děti dobře postarat a neřešit to, že je nejsme schopni uživit
. To mě vážně děsí. Pere se ve mě to, že dost lidí na tom jsou podobně, ne li hůř, a dvě děti zvládají, a že by mě to jednou sakra mrzelo..Na druhou stranu mám strach, aby jsme to vážně zvládali, aby jsme utáhli další čas na RD a i do budoucna, 2 děti (po návratu do práce budeme mít okolo 50 000). Variantou by bylo (je nám pod 30) nastoupit do práce, udělat větší rezervu, a zkusit mimčo později. Finančně asi rozumnější, ale děti by měli větší věkový rozestup - byt máme malý, 2+1, nám to v pohodě stačí a věřím, že by jsme to tu zvládli i ve 4, kdyby na větší nebylo. Ale museli by mít jeden pokoj, a to nevím, jestli s např. 5,6 letým rozdílem už nebude hodně na nic
(s větším bydlením, ač v něj doufám, prostě nepočítám, momentálně to určitě nehrozí). Nevím proč, ale poslední dobou mi je z toho hodně úzko, že by jsme se třeba vážně z finančních důvodů museli rozhodnout, že druhé prostě nebude, že na něj „není“. Děkuju, za dočtení a objektivní názory..
Prosím o respektování anonymu..
Už delší dobu mě trápí úvahy o tom, jestli se s manželem rozhodnout pro druhé dítě nebo ne. Druhé jsme vždy chtěli, syn pomalu odrůstá a já na sobě cítím, že po druhém víc a víc toužím. Trápí mě ale, jestli je to v naší finanční situaci zvládnutelné. Dítě chceme oba moc, nemuset řešit finance, neváhám. Nemáme žádné super výdělky, naopak ale ani žádné velké výdaje, takže nějak nestrádáme, ale zase na žádné vyskakování to není. V současné situaci (zdražování apod.) ale pociťuju víc a víc, že těch peněz moc nazbyt není, člověk už nemůže utrácet bez rozmyslu, musíme víc počítat a promýšlet.. Manžel vydělává cca 25 - 28 000, já rodičák. Občas muž vezme nějakou brigádu. Rezervy máme něco přes 250 000,šetřeno teda na hypo, což je v současnosti pro nás asi utope