Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, mám asi hodně hloupý dotaz, ale někde jsem četla, ( už to ale nemůžu najít )že existuje nějaký popruh na levou nohu do auta s automatem, který zabrání její použití a tím nechtěné sešlápnutí brzdy. Jde o to, že přítel dcery řídí 10 let profesionálně manuál, v automatu nikdy neseděl a v létě nás má vézt dlouhou cestu s naším autem, co je automat, a tak si to chce " zkusit " předem, což je jasné, ale to jeho zkoušení pobrali tak, že chtějí jet spolu na výlet..a já mám strach, aby v krizové situaci nepoužil levou nohu, když je jinak profík. Pod zadkem jí mít nemůže, tak čím jí zafixovat? Bohužel tohle je silné auto a brzdový pedál je dost široký a vlastně končí tam, kde je normálně jinak spojka, tak splést se je snadné. Omlouvám se za blbý dotaz, ale někdo s tím má třeba zkušenost. ( ale jinou, než letět na přední sklo )
@lenulik chápu, z čeho máš strach
ale neboj, on na to nehamtne najednou, maximálně trošku, když bude připoutaný tak to s ním jenom škubne
a udělá to tak 2×-3×
nejsem profi řidič ale takhle to mám já
to máš jako když měníš auta s manuálem, každá spojka zabírá jinak, takže to člověku občas chcípne ![]()
Přeju mu pevný nervy
já sem minule popojížděla s automatem kámošce a nikdy víc
nějak sem šlápla levou nohou na brzdu a skončila nalepená na předním skle
švára střídá automat s manuálem a v pohodě, takže navyknout se dá, prý bez problémů, ale mě už do automatu nikdo nedostane ![]()
Ze zkušenosti můžu říct, že já si šlápla dvakrát, manžel jednou a pak už nikdy
Dobré je si dát nohu pod sedačku, či jinak z dosahu pedálu.
Díky. Já právě zase naopak utekla od manuálu
těch úkonů najednou bylo na mně nějak moc
já jsem na automat zvyklá, ale do zahraničí si netroufnu, moc nejezdím, proto musí řídit on. Jenže tam se jede po dálnici dost rychle, tak to by byl totální průšvih. Učit se to teda bude v Praze, ale stejně…ještě ke všemu to má řazení pod volantem, takže bude hrabat rukou bůh ví kam a bůh ví na co
Mně už ze všeho hrabe.
Ježiš, no už vidím chlapa, jak si fixuje nohu kvůli automatu
přechod je naprosto normální, určitě mu nebude dělat problém, aby si musel přehazovat nohu, hamstne si jednou a víckrát ne
jen se všichni řádně připoutejte, přecházím z automatu na manuál a zpět běžně, záleží, do jakého auta sednu a není sebemenší problém, myslím, že chlap to zvládne a nemusí si sedět na noze.
No na dálnici při větší rychlosti ale nikdo nešlape na spojku ne? Na brzdu, ale ne na spojku, takže není důvod, proč by tou levou nohou někam hamstal při velkých rychlostech. Na jízdě s automatem se není čemu učit
sedneš, osaháš auto a jedš, zkus mu trochu věřit a hodit se do klidu, průměrný řidič to zvládne bez komplikací.
Já přecházím celkem běžně z jednoho typu auta do druhého, ale v případě, co popisuje zakladatelka úplně chápu ty obavy, známý se takhle málem zabil, dlouhodobě řídil manuál a pak si koupil automat a omylem sešlápl levou nohou pedál. Blbý je, že spojku člověk promáčkne až na podlahu, takže když tak omylem sešlápne brzdu, hrozí průšvih. Radu ale nemám, netuším, jestli něco existuje.
Každopádně bych ho nechala párkrát projet, než bych s ním jela na dlouhou cestu.
A co pruh sucháče kolem boty a protikus někde na podlaze nebo pod sedačkou? Možná by ty zoubky mohly chytat i na něco chlupatého, co tam vedle gumové podložky bude. Nemusí to držet fest. I slabé trhnutí by mohlo trknout.
Tak jasný, já to psal pro další, co to vyhledávají teď, jako já, protože bych chtěl svěřit auto někomu jinému a při tom mě tohle napadlo.