Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Ahoj, zajímalo by mě jestli nemá někdo zkušenosti s drátkem po rovnátkách. Jedná se o tenký drátek (fixní retainer), který se dává po rovnátkách.
Už je nosím zhruba 4 roky po rovnátkách, drží pevně. Ale mám takový pocit, že jsou moje zuby takové citlivé na té části poslední dobou.
Od té doby co jsem získala ten drátek, tak jsem přestala chodit na na ortodoncii.
Teď se obávám, že se měl už dávno sundat a mohli by nastat problémy.
Někde pak čtu, že se nosí napořád. Chci se ujistit, než zavolám ortodoncie, která nejspíš už ani nemá mě uloženou v systému.
Mají se tedy nosit furt?
Asi je to napořád - aby se zuby nerozjely.
Syn ho má přes tři roky, letos mu drátek na dvou místech znovu přilepovala.
Nesundavat, měla jsem ho deset let, poté sundán a zuby se vrátily do stavu před rovnátky a fixní rovnátka jsem měla podruhé. Teď ho mám již napořád.
Já ho měla mít na 5 let, ale na sundání jsem nepřišla a mám ho pořád.
Krásný den, jaké máte zkušenosti s drátkem a jídlem?
Moc děkuji 🙂
@Nikola.Balko Bez problémů, jako bych ho tam neměla, jím všechno bez omezení. Jen ho oťukávám špičkou jazyka, ale nevadí mi.
Moc děkuji za odpověď 😊 říkala mi zubařka, že nesmím jíst nic tvrdého.
Ahoj,
dcera se má rozhodnout, zda po sundání fixních rovnátek bude chtít zuby podlepit drátkem nebo dostane klasická vyndavaci rovnátka…
Nechce mit zase nějaký drátek v puse, který by tam zřejmě měla navždy. Ale bojíme se, že s klasickými rovnátky se jí zuby rozjedou.
Je tu někdo další se zkušeností s fixním retainerem?
@surikataXY Já teda měla obojí a pokud vím, tak se dává obojí. Neslyšela jsem, že by si člověk musel vybrat jen jedno. Hlavně ten drátek se nedává na všechny zuby. Nahoře ho třeba mám jen na jedničkách a dvojkách. Vyndavaci retainer jsem měla na úplně všechny zuby.
Mně ho dali pouze na spodní zuby (1-3) a mám ho tam už 22 let.
Zpětně bych ho volila znovu a vyndavaci rovnátka bych už nechtěla. Na začátku jsem drátek vnímala, ale zvykla jsem. Lidi ani neví, že ho tam mám a chlapi si při sexu nestěžovali, že by jim vadil.
Celou dobu mi v pohodě drží a můžu jist cokoliv. Jen kdyz jim celou syrovou mrkev, tak ji odkousnu stolickami. Mezi jedním zubem a dratkem mám trochu mezeru, tak mi tam někdy vleze tvrdé jídlo (třeba ta mrkev, nebo slupka od jablka), ale jde to v pohodě vyndat.
Zubarka mi řekla, že kdyz mi ten drátek nevadí a nedělá mi žádné problémy, tak že je lepší si ho tam nechat. ![]()