Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj mamky,
dávají se fluorid. tablety ještě, než vyroste první zoubek, nebo až když už je venku? Ď. Gábi
ahojda.
na tohle téma už jsem tu jednu diskusi vedla, mrkni na to.
ted v pondeli jsem se na to znovu ptala pri osmimesicni prohlidce. moje dr. je fakt dobra, hodne cestuje, hodne se zajima i o altewrnativni a prirodni medicinu, mi dost dobre vysvetlila, proc ona a jeji syn, taky vyborny pediatr, uz fluoridove tabletky nepredepisuji, i kdyz vetsina doktoru to stale jeste rutinne dela. pry je to ciry alibismus, studie, ktere poukazovaly na nedostatek fluoru v detske populaci jsou stare 50 (!!!) let a od te doby se mnozstvi fluoru v ovzdusi a vubec ve vsem nekolikanasobne zvysilo. umelym pridavanim pry muzes dite predavkovat.
moje dr doporucuje cistit uz prvni zoubky 2krat denne kvalitni pastickou s fluorem, jenom s ni malinko potrit kartacek. pry uplne staci to mnozstvi fluoru, ktere spolkne timto zpusobem.
me se tenhle pristup napoprve moc nepozdaval, ale tehle doktorce fakt verim a ted mi to pekne vysvetlila.
absolvovali o to se synem i nejaky spec. seminar.
jako pripad, kdy fluoridove tbl fakt skodi, mi uvedla pripad maleho klucika, ktery mel prvni zoubky uplne zdrave, ale nadmernym uzivanim flouru se mu na nich utvorily nepekne modre fleky, takze mu ty toubky obrousili a na:,–(ili korunky!
tak nevim, tohle je nazor moji doktorky a meho doktora, kterym opravdu hodne verim (k tehle dr. jsem chodila od miminka i ja. a nebyt toho, ze vcas rozpoznala to, co nepoznali jini, jsem byla dneska slepa!!!!diky ni vidim naprosto normalne).
asi se spis zeptej sveho lekare - a ten ti ty tabletky da. nemyslim, ze to je spatne, jinak by to tem detem nedavali. ale ja se budu ridit svou pediatrickou.
(pisu s dcerou na kline, proto bez interpunkce a velkych pismen)
baghira
Ahoj děvčata,
názory se různí. Řada pediatrů říká zá:,–(ně ano, řada zá:,–(ně ne, někteří nechávají rozhodnutí na rodičích (tak jako moje dr.).
Světová zdravotnická organizace a stomatologické společnosti říkají ano, ale existují ale… ![]()
Voda, kterou používáme k přípravě kojenecké stravy, nesmí obsahovat množství fluoridů přesahující 0,6 (jednotky si nemůžu vzpomenout, ale jsou jen jedny), zoubky se v tomto případě nemají čistit pastou s fluorem (lze od ní upustit do 3 let věku - čistit jen kartáčkem a vodou). Dětské zubní pasty obsahují mnohem menší množství fluoru než dospělácké, protože je děti jedí. Pokud se začne solit solí obohacenou fluorem, tablety nedávat (myslí se tím pochopitelně po roce věku). Začít se má s jednou tabletkou 0,25 mg, až se prořeže první zoubek. Já NaF dávám (přípravek Zymafluor), malé to chutná a cucá je (sama od sebe nějak pochopila, že to má působit hlavně lokálně - má 9,5 měsíce). Jinak se má rozpouštět v trošce koj. vody. Nemá se dávat při a po operaci, horečnatém onemocnění, onemocnění štítné žlázy.
Nějaké studie prý byly přece jen provedeny a zjistilo se, že děti, které užívaly NaF, měly daleko menší výskyt zubního kazu (prospektivně v průběhu celého dětství), pak se od tabletování upustilo a výskyt kazu se zase zvýšil, takže se teď opět bojuje o to, aby se začal fluorid dávat.
Takže máš dva názory, já jsem spíše pro.
Jana + Ema