Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
chtěla jsem se zeptat, jestli některá z vás má zkušenosti s kloboučkem nakojení. Já s ním kojím, jinak nám to bohužel nešlo…strčili nám ho v porodnici…malá má 6 týdnů…háže ručičkama nožičkama a kolikrát mi ho zhodí a já hledám a hledám…nedokážu si představit, co budeme dělat za měsíc…dva…tři…až bude vnímát…a všechno kolem sebe chytat. Díky za odpovědi.
Ahoj, taky jsem kojila s kloboučkem. Malá mně jinak rozkousala bradavky - mám je mírně vpáčené a dceři nešlo dobře sát. Chtěla jsem kloboučky již v porodnici, ale sestra se na mě obořila, že jestli si myslím, že kojení tak malé ulehčím, tak jsem na velkém omylu. Přesto jsem je doma začala používat a byla to docela pohoda. Když jsem byla mimo domov a neměla jsem při ruce klobouček, tak jsem malou nakojila i bez něj, ale prostě to dalo víc práce. No jasně, bez kloboučku by to bylo lepší /odpadla by údržba kloboučků a to držení kloboučku při kojení!/, ale i tak jsme to vydrželi 11 měsíců. Neboj, když bude mít Tvé mimi hlad, bude se věnovat pití a klobouček nechá na pokoji. Ale někdy, když nebude mít náladu, tak se po něm bude drápat. Tak to tedy fungovalo u nás.
Tak Ti přeji, abys vydržela aspoň tak dlouho jako my!!!!!!!!!!!
Ahoj Mamino!
Já už jsem Ti něco psala, viď?
Kloboučky jsem měla u první dcery, bez nich bychom to asi nerozkojily, ale doma to byl mor. Lepily se jí na tvářičku, padaly na zem, prostě hrůza. Asi po čtyřech týdnech přijela švagrová, kloboučky mi odnesla a přiložila malou bez nich. Od té doby bylo kojení bez problémů. U druhého dítěte jsem je vůbec nepotřebovala.
Záleží v čem je problém, nenapsala jsi, proč kloboučky máš. Starší miminko už je šikovnější (a taky hladovější, což je spíš ku prospěchu) a většinou se lépe chytá. Bradavku si trochu vytáhne a natvaruje. Zkus to prostě bez kloboučků, třeba se to zadaří. Někdy se dá kojit i s plochými bradavkami bez pomůcek.
Přes bradavku jde informace o potřebách miminka, podle toho se tvoří mamince mlíčko. Příroda je úžasná. Přes klobouček tu informaci nedostane. Ale existují i vykrojené kloboučky, kde se miminko bradavky dotýká.
Je lepší, když popíšeš přesněji v čem je problém, pak můžeme lépe poradit. Jestli je to moc osobní, můžeš mi napsat mailem.
Alice
Ahoj, taky jsme s porodnice jely s kloboučkem. Používala jsem kloboučky od Medely - jsou vykrojené a měkké, takže krásně drží na prsu a nepadají.
Ale přece jen jsem se jich chtěla zbavit, takže jsme to postupně s dcerkou zkoušely bez nich a asi do pěti týdnů jsem krásně kojila bez nich. Nejvíc mi pomohla asi změna polohy při kojení. Andrejka se vždycky nejlíp přisála v boční poloze „na fotbalistu“. Tak vyzkoušej
Lenka
Ahoj,
my taky úspěšně kloboučkujeme! Už do porodnice jsem si je nesla s sebou, mám ploché bradavky a když se prsa nalijí, špatně by se to holkám chytalo!
Kojím obě dvojčata najednou a obě přes klobouček, sice, když si pak už tu bradavku vytáhnou, tak to jde i bez něj, ale mě i holkám to vyhovuje!
Taky si ho různě ohrnují a dělají s tím blbosti, ale už jsme tak zvyklý!
A myslím si, že tvorbu mléka to aspoň u mě nijak neovlivňuje, když už jsme tak dlouho vydržely!
Přeju hodně zdaru a úspěšné dlouhé kojení ať už s kloboučkem či bez něj!
KEIKO + 2 holčiny (6,5 měs.)
Ahoj Maminko,
my jsme (i když nerady) používaly klobouček do dvou měsíců (nejlépe se osvědčil vykrojený měkkoučký Avent). Né že bych měla špatné bradavky, ale Eliška měla ze začátku nějak málo síli. Před druhým měsícem jsme ale začaly mít problémy. Eli po pěti minutách usínala, kojili jsme skoro po hodině a po týdnu se mi začalo ztrácet mléko. Eliška navíc kakala jen hleny. Měla prostě hlad. Byla jsem z toho tenkrát zoufalá. Pídila jsem se všude možně po informacích a zjistila, že to kloboučky občas dělají.
Mimi to dá totiž mnohem víc práce než normální kojení. (Pro srovnání: s kloboučkem jsme kojily i 45 minut, bez něj max 15).
Tak jsem se rozodla ze dne na den, že s kloboučkem končíme. Zkoušely jsme to dva dny a zlomilo se to. Eliška to najednou skvěle zvládala. Myslím, že je důležité opravdu si na to udělat pár dní čas. Nevzdat to po čtvrtém neúspěšném kojení a nenechávat si v mozku „zadní vrátka“ ke kloboučku.
Jak psala Alice, důležitý je také přenos informací pro výrobu protilátek do mléka. Pokud zatím kojíš s kloboučkem, nech mimi po kojení na chvilku bradavku aspoň olizovat. To mi aspoň radila laktační poradkyně.
Přejeme hodně úspěchů!
Holky,
hrozně moc děkuji za odpovědi a podporu.
Malá měla v porodnici asi málo sil a nechtěla se vůbec přisát…tak nám kloubouček vrazili.
Používám taky vykrojený klobouček a malá má nosánek zabořený v prsu…tak jak při normálním kojení.
Zkoušeli jsme to bez klouboučku snad tisíckrát, ale malá se málo najedla, byla nervózní a plačtivá, tak jsme se ke kloboučku vrátili…
pořád si říkám…hlavně že kojím…
Opravdu moc děkuji…