Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, ![]()
udělalo si Vaše mimi z prsa dudlík? Včera večer jak jsem kojila malou, koukám na hodinky a uběhlo čtvrt hodiny…což je normální…, půl hodiny…a malá pořád cucala a cucala z jednoho prsa (většinou je před spaním vystřídáme i dvakrát), začla jsem poslouchat jestli poliká a ona opička jen dudala a dudala…Co když si na to teď zvykne a neusne mi bez toho aniž by se tzv. ududala¨? Dudlík malé nedávám…nepotřebujeme ho…zatím…
Díky Maminka a Sabinka
Ahoj Maminko,
prso bych dudlat nenechávala, protože by mohla třeba popraskat bradavka. Když vidím, že Pepča už usnul na prsu, tak mu jemně strčím do koutku malíček a hned se pustí, aniž bych ho vzbudila. Dudlík taky nemá a dávat mu ho už nebudu.
Ahoj Miroušek + Pepča 6,5m
Maminko,
těžko poradit, když ani nevím, jak je Sabinka stará.
Malé miminko bych nechala občas podudlat. Pokud Ti to neničí bradavky a není to po každé…
Alice
Ahoj Maminko,
my máme prso místo dudlíka
. Nějak zvlášť mi to nevadí, malá si zadudlá vždycky jenom chvilku a pak zase letí si hrát. V noci je to horší, vzbudí se a chce prso. Většinou jenom párkrát cucne a spí, ale občas ji něco trápí (třeba zoubky) a pak mám ráno prsa úplně bolavé. U prsa i usínáme, ududlá se u něj. Do roku jí to ududlávání trvalo tak 5 minut, teď se nám to trošku prodloužilo (asi na 15 minut). Samozřejmě by bylo lepší naučit mimi od začátku se napít, položit ho do postýlky, říct pápá a nechat ho tam usnout. Nám se to holt nepovedlo, ale jak říkám, většinou mi to nevadí. Náročné je to jenom občas.
Přeji hodně štěstí.
Kačkač + Klárka (skoro 15 měsíců)
Ahoj maminy,to jsem ráda,že nejsem sama.Naše Eli taky usíná mamině v náručí a dudlá a dudlá až usne.Vůbec mi to nevadí,vím že usíná v klidu a spokojená bez pláče.No a tak jednou v týdnu se připlíží v noci přímo ke zdroji. (Jo jen jsem zapoměla dodat Elinka má 19.12. -29.měs.). ![]()
Tak ahoj a hodné mimísky přeje Anna. ![]()
Díky za povzbuzující odpovědi.
Malé je 6 týdnů…večer když se jí nechce spát tak se u prsa ududá, ale jinak dokáže usnout i když ji položím do postýlky…prozměnu si začne cucat ruku…
Tak moc dík
Maminka a Sabinka
Ahoj holky,
oživuji diskuzi, potřebuju poradit!
Dneska je to s malým celkem horor, od rána nespal a teď mi jen brečí a brečí, no chtěl by spinkat, ale problém je v tom, že když mu dám nabaštit, tak mi u prsa usne a pak jen dudá, takže mu opatrně prso vezmu, spinká dál, ale do minuty je vzhůru a řve, že chce prso! Dudlík striktně odmítá a plive, ale já mu přeci nemůžu nechat celý den dudlat prso, i když kojíme přes klobouček (jinak nám to nejde a já mam dost citlivé bradavky, takže už v porodnici jsem brečela bolestí, ale kojení se vzdát nechci a kloboučet to trošku tlumí), dudlík si prostě nevezme. Nepomáhá ani chování a tišení, navíc je docela těžký, takže už mam ruce vytahaný a uvažuju o koupi šátku. U prvního jsem toto vůbec neznala. Malému bude měsíc, tak prosím, kdo mi poradí?
Ahojky,měla jsem ten samý problém,u nás pomohl jiný dudlík zn.MAM…A ještě mně napadlo kolik máš mléka?prptože já od porodnice dokrmovala,protože mi malá pokaždé u prsa usnula a netvořilo se mi dostatek mléka. ![]()
Včera jsem ho měla málo, to jsem před kojením zkusila odstříkat a dohromady 40ml, ale dneska už je to o mnoho lepší, prsa mám nalitý a malý se dneska i přecpal, takže přebytek ublinkl, jinak blinkací není.
Malá mi dudala prso, dokud nevzala na milost dudlík a to bylo v 5.měsíci.
@micelinka jaj tak dlouho? První přijal dudel asi ve 2 měsících, ale druhý je úplně jiný, ale doufám, že ho vezme teda dřív, jinak chudinky bradavky teda!
@Pettulle
Tak tenhle bič jsem si na sebe taky ušila, zrovna před chvílí jsme tu měli pištěí myší (na 4M mi aktuálně neřve, nebrečí, ale píská jako stádo myší - hrůza
).
Dudáčků máme asi dvacet - jediný, na který si jakžtaž zvykl, je ten retro, co jsme dudali my - prodávají ho v lékárnách asi za dvacku.
No a dělám to tak, že jakmile usne a „dosaje“, tak rychle vyrvu prso (což ho trochu probudí a rovnou strčím dudana a chvíli mu ho držím na papule, aby ho nevyplivl - on ho po chvíli „nasaje“ a to už je dobrý - to už ho pak nějakou dobu nevyplivne..
@Pettulle píše:
@micelinka jaj tak dlouho? První přijal dudel asi ve 2 měsících, ale druhý je úplně jiný, ale doufám, že ho vezme teda dřív, jinak chudinky bradavky teda!
Bradavky jsem měla naprosto v pohodě
.
@Amber_1977 to se pokoušim dělat taky, ale jakmile zjistí, že z něj neteče ani kapička, tak dudlik letí, ať už ho vyplivne a nebo ho čapne do ruky a letí! Přitom jsem si myslela, nebo měla ten dojem, že takhle malý děti mají nekoordinový pohyby, ale to vyrvání dudlika je teda fakt dost přesně cílený!
@Pettulle Jo, tohle oni umí moooc dobře
Malej mi včera usnul tak, že dudák v ruce a v papule paleček druhý ruky ![]()
Tohle je teda ale vopruz - nemůže být celou noc přisátý…
Pak mě napadla ještě druhá věc, zda odtrháváš, až když už opravdu vytuhne - to pak se prodlužují doby mezi podudáváním..
Mně totiž třeba první dva měsíce sál kolem půl až třičvrtě hodiny, i když si o tom pediatři mysleli svoje.. ![]()