Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Amber_1977 Prso mu beru hned jak zjistím, že vlastně jen dudá a nesaje, samozřejmě u toho klimbá, spí dál, ale tak po minutě se vzbudí, protože ví co se děje a že nemá nic v puse a spustí. Jinak naše kojení je taky docela dlouhý, do nedávna to bylo hodinu z jednoho, teď se to upravilo na těch 10 minut intenzivního sání a pak podudlávání. Malej si necpe do pusy ani ruce, z nich totiž taky nic neteče jak poznal, udělal to jen párkrát a teď vůbec. Je až někdy neuvěřitelný jak jsou ty děti chytrý.
Tak já čekám při podudlávání - zpočátku sám odpadl, jak padl do hlubokého spánku, jenže bez dudáka se o to dřív budil, takže čekám.. čekám.. a pak vrážím dudana ![]()
Jinak malej zpočátku dudáka plival a zvykl si na něj tak asi po měsíci, a to jen na spaní.
@Pettulle Ahoj holky, chtěla bych se k vám přidat. Mám 3týdenní holčičku a ty Pettulle mi úplně mluvíš z duše. Taky mi striktně odmítá dudlík. Chvilku ho podudá a jakmile zjistí, že nic neteče plive ho a začne řvát. Já také kojím tak tu půl hodku až třičtvrtě, usne mi v náručí u toho prsa a opatrně ji vyndám prso z pusy ještě chvilku pohoupu v náručí a dám do postýlky. Asi za 5 minut malá zjistí, že není prso a začne řvát a takhle je to třeba dokola 3× než mi večer opravdu usne. A přes den to je to samý. Akorát dopoledne nespí nebo jen tak hodinku. Nevím už co mám dělat. Nechci aby byla na prsu 24 hodin denně. Ted jsem ji uložila do postýlky s tím, že ji necham vyřvat. Ale vydržím to vždycky tak 10 minut.
@abidail Koukám, že jsou všechny děti téměř stejný, buď spavý a nebo nespavý. Ten náš toho taky moc nenaspí a já si nemůžu dojít ani na wc, no ale přesně tohle jsem čekala. První těhu pohodička, malý spinkací a samostatný, takže mu stačilo ho dát pod hrazdičku a tam si brumlal a usnul. Druhý těhu příšerný a malý nespací, takže téměř nic neudělám a když už se mi ho podaří uspat, tak ho starší chce mermomocí vzbudit, protože nemá rád, když někdo spí a já abych ho měla neustále u prsu. Sice se mi ten latexový dudlík nějak příčí, ale asi ho zkusím koupit. Hrůza, tak malý a ták si to navymýšlí
Např. dneska v noci se mu nelíbilo kojení vleže, takže mi mlíko plival a koupali jsme se v něm
ale já odmítla na jinou polohu přistoupit ![]()
Ahoj holky, oživuji tuto diskuzi, protože chci požádat o radu…
Máme úplně ten samý problém, mám 6ti týdenní holčičku, která si ze mě udělala živý dudlík…gumový zásadně odmítá - vyzkoušela jsem snad všechny druhy. Po kojení mi ve většině usne u prsa nebo jen dudlá tak v tomto případě jí odpojim a dám odříhnout (bez toho mi blinčí) takže se většinou vzbudí a spustí řev, s dudlíkem začně řvát ještě víc, bez něj je schopná řvát snad do dalšího kojení…občas se mi povede jí uhoupat v ruce a to má za následek, že jinak neusne než v ruce a pořád se chce nosit…Už od porodnice většinu probdělého času propláče, hlady to není, prdíky nás netrápí…u první dcery toto neznám tu jsem kojila jen 3týdny takže byla kvůli UM zvyklá na dudl a tak mi dudlík v klidu brala, když nespala tak si vystačila sama, plakala pouze večer kvůli prdíkům a nebo když nemohla usnout…Proto vás prosím o radu jak se zbavit dudlání prsa, nechci jí mít 24hodin přisátou, navíc mě bolí bradavky tak už i kojení není žádná slast…Nechat vyřvat nefunguje, navíc to dlouho nevydržim za to malá má výdrž…Už jsem zoufalá…
@ariena tak ji dej odříhnout a pak ještě napoj na prso, to jsem teď dělala s nejmladším prsomilem, taky by furt dudlal. Po tom druhém připojení už nepil tak hltavě, takže nespolykal vzduch a nebylo potřeba ho dávat říhnout, v klídku usnul u prsa v posteli, kde se mnou spal, takže jsem jen odebrala prso a rychle zmizla, on maximálně tak jednou kníknul, ale jak se s ním nehýbalo, tak nebyl rozbuzený a zase rychle vytuhnul.
Jinak ještě je dobré při tom koejní mít dítě zavnuté na pevno s ručičkama k tělu, jak jsem mu brala prso, tak se leknul a rozhodil rukama, zavinutý rozhodit nemohl a občas se ani nevzbudil
Ahoj já měla to samé. Píšeš hlady to není jak to víš? moje malá dělala to samé co tvá a až po měsíci se zjistilo že malá brečí hlady a chudák se dudáním prsa vždycky jen unavila.
Gladys o to právě jde, chci jí i tim odnaučit u prsa usínat…Dr mi poradila, že mám kojit 5-10minut z jednoho a 5-10minut z druhýho bez přestávky na krknutí a že pak bude spokojená, bohužel toto prostě nefunguje… Hlavně já kojím v sedě na gauči - jsem opřená a nebolí mě záda. Kojení v leže nám už nevyhovuje a malou dávám spát do postýlky. Kdybych jí měla v postely tak se nevyspím já ani manžel. Večerní scénář usínání neni juinak než že usne u prsa, přes den jen v kočáře nebo uhoupáním…Jinak malá ráda spí s volnýma rukama, zkoušela jsem zavinout, ale vždy u toho byl šílený křik, ale když spí volně tak má ruce ohnuté v lokti nahoru a je spokojená (v porodnici nám říkali, že je to správná poloha miminka)
lloren vím, protože po kojení kdy jí odpojím, že buď usla nebo jen dudlá a spuspí křik tak jsem znovu přikládala, buď se přisála a hned usla (ani nedudla) nebo jen dudlala a nepila a nebo zadudlala a pouštěla se, ale vzápětí zase hledala a opět jen dudlala. A hlavně dobře přibírá, takže hlady to opravdu není…
@ariena Já teda nevím, jak ostatní, ale moje dcerka (5 měsíců) taky ráda od malička dudlá jen prso, všechny dudlíky plive, taky mi to není zrovna nejpříjemnější, navíc jí pomalu lezou zoubky. Ale řekla jsem si, že do toho půl roku to prostě nechám na ní, přes den je to jediná možnost, jak mi spinká. Jinak, od nějakých 6 týdnů mi začala spinkat i v šátku, což byla fajn změna, ale teď už se jí v něm taky nelíbí, protože je dost akční a potřebuje svůj prostor. Takže můj názor, u takhle malého miminka, prostě nechat dudlat, ona se mi vždycky po nějaké době sama pustí.
Ale pokud ti to vadí, tak samozřejmě chápu a doufám, že se vše brzy zlepší ![]()
Ahojky, tak se přidávám, jsem taky takovej živej dudel, ale ne až takovej. Při kojení (které trvá třeba i 20-25min, i když už se intervaly zkracují), tak když už jen dudlá, tak se pokusím jí prso vzít a to je řev… Tak jí zkouším už dudlík…ten zabere jen na chvíli…A když usne, tak ji budem na říhnutí… nebo myslíte, že ji nemusím budit??? A pak kolikrát když ji dám do postýlky, tak se za chvíli probere a musím jí uhoupat a takhle je to dokola… ![]()
@ariena tak co ti brání kojit s přestávkou na krknutí?
Nějak nechápu. Na odnaučování mi přijde malinká, u nás to postupně odbourával mladej sám, teď normálně usne sám, pokud je najedený, přebalený, tak nemusím řešit nějaké uspávání a v klídku bez řevu usne, ještě ho tam slyším nějakou dobu povídat.
Můžeš si jí dát do zavinovačky na kojení, ideálně takovou, která má trochu pevnější vložku, dítě pak tak jasně nevnímá, že bylo položeno, nezmění se teplota kolem něj (náruč mámy vs. chladná postýlka).
@chcimimi1 á jsem dávala krknout jen když se mlel a bylo vidět, že je nespokojený a tlačí ho to. Pokud usnul a nebudil se, tak jsem ho na krknutí fakt nebudila, jsem ráda, že dítě spí a já mám volno ![]()
@ariena
taky jsem živý dudlík, už podruhé. Večer uspávám i dvě hodiny. Oni z toho vyrostou. ![]()
Holky prosím poraďte jak jste tedy dítě odnaučili dudat prso? Naši Brigitce je půl roku a uspí se jedině u prsa. V noci se budí každé dvě hodiny, minutu dudá a spí dál. Jak ji naučit usínat jiným způsobem? Děkuji
Asi moc neporadím já to Daneila nechala dělat. Téměř do dvou let. Pak odjel i s bráchou na týden za tátou na prázdniny a od té doby jsme s tím skončili. Ale v posteli je mám pořád oba
.
A dudlíka to vůbec mladší nechtěl. Někdo určitě poradí.