Fluoridové tabletky

2901
22.10.04 06:57

Fluoridové tabletky

Ahoj holky!

Mám dotaz: Dostávají vaše děti fluoridové tabletky na zoubky? Já je jako dítě dostávala a asi do 15 jsem měla nádherný zuby bez kazu. Teď se prý normálně taky dávají…
Jenže můj pediatr (myslím, že skvělý- mladý chlap, moderní..) tvrdí, že tyhle tablety už se nedávají, ale že malá dostane potřebný fluor ze zubní pasty, kterou při čištění zubů polkne :? :?:
No, mě se to moc nezdá…

Dostávají vaše děti fluoridové tabletky na zuby? A od jakého věku? (dcerka měla první dva zoubky ve 4 měsících).

Děkuji za odpovědi,

Baghira

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
202
22.10.04 08:06

Ahoj Baghiro,
můj syn dostal fluoridový tabletky v půl roce, zuby mu začaly růst až v 8. měsíci. A co mi řikaly kamarádky, taky dostávají tabletky od pediatrů. Akorát to občas flákám, jsem hlava zapomnětlivá a někdy tu tabletku klukovi nedám :oops: .Tak nevim, jestli je to v pořádku, když ti je tvůj doktor nepředepsal. Pokud máš dítě starší než 1 rok, tak si myslím, že zubní pasta stačí.

Měj se.
Jana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
92
22.10.04 10:29

Ahoj, my jsme je také dostali asi v půl roce, malé bude 8 m. tak zatím nevím jak dlouho je bude brát, zoubky zatím nemá :) Lucka a Petra (skoro 8m)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43
22.10.04 10:31

Ahoj,
díky za typ a radu, naše malá zatím žádné tabletky nedostává. Já myslela, že už se žádné dětem nedávájí, ani pediatr ani zubařka nám nic neříkala, tak se přeptám. Aninka má totiž už 8 zubů (je to zubatec :). Čištění se jí sice líbí, ale často večer vytuhne už při kojení, tak jde spát bez čištění. A pastičku zatím nedáváme, připadá mi na to malá.
Petra a Aninka (7,5m)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2857
22.10.04 10:49

Ahojky.o))

taky přimelu svou trošku.o)))

I já jako dítě brala fluoridové tablety. Od ranného dětství. A nic.o( Zuby mám v háji, vyhazuju za ně docela dost peněz, jelikož chodím k soukr. zubaři. Už ve dvanácti mi řekli, že je to prostě degenerativní onemocnění skloviny (tj. sklovina na zubech není skoro žádná, hodně se kazí a lámou). A to už od mléčných zubů.o( Mé skére 2 pokousané zubařky do svých 4 let.o)))

Víc než fluoridové tablety si u svýho prcka pohlídám, jestli mu dr. zbytečně nepředepisuje pořád ATB apodobně, jelikož ty se na mém chrupu podílely taky významnou měrou.o( V dětství jsem je prý měla tak 1× za rok a půl. A pak samozřejmě zdravý chrup je dán i geneticky. Brácha má jeden kaz, mě zbývá tak jeden zub bez kazu.o( Díky bohu za bílý blomby.o))

Jinak pro fluorizaci zubů se používají i gely (doporučeno od mého stomatologa) - použití 1× za týden - Elmex cosi - nevím jestli je volně k prodeji. Já ho používám už dva roky a zlepšilo se to.o) Na příbalovým letáku bylo psaný že ho smí používat i malý děti. Bohužel leták už nemám takže nevím jak malý. Nepředpokládám že teď to bude aktuální ale možná tak za půl roku nebo za rok, kdy už vaše dětičky budou čile zacházet s pastou a zubním kartáčkem to možná bude k užitku.o))

Zdravým zoubkům zdar.o))

Markéta 22 tt

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102
23.3.05 21:31

Ahojky,
nám dala pediatrička fluoridové tablety hned s prvním zoubkem (7 měsíců),ale řekla nám,že když někdy zapomeneme,že se nic nestane.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1290
23.3.05 22:58

ahojky,
my dostali fluoridové tablety v 6 měs. a bereme je doteď a to je malé skoro 20 měs. Snažíme se i čistit zuby, ale zatím nám to moc nejde.
Zdravým zoubkům zdar!
Zuzka+Emily

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
24.3.05 06:47

Ahojky, mě dr. řekla, že pokud vařim čaje, kaše atd. z dobré vody, že fluoridové tabletky nepotřebuje, že by tím byla předávkovaná, tak nevím co si myslet, nikdy jsem o tom neslyšela.

Zlatka+Terinka 10m

• Citovat
  • Upravit
2901
24.3.05 06:53

Ahoj Zlatko:)

Je tu i jiná diskuse na tohle téma … taky nakonec fluor nedáváme, doktor mi docela srozumitelně vysvětlil proč.

Baghira

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
70
24.3.05 10:33

Ahoj, my davame fl. tabletky od 6 mesicu a to jeste nemame ani jeden zoubek :( snad nam uz brzy narostou, casto je dasnicka natekla, ale nikdy se zoubek neprorizne :cry:

Simona&Kristynka 8 1/2 mesice

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6429
24.3.05 16:54

Jak ti to Baghiro doktor vysvetlil?
Nam doktorka rekla, ze z vody, stravy a pasty to staci, jen kdyz jsou v rodine extremne kazive zuby, tak by je zacala davat… Takze zadne nedavame, zoubky cistime jednou denne, zatim to malou bavi, jak mne vidi s kartackem, uz otvira pusu. Ta trocha pasty, co ji v puse zustane ji chutna, takze zatim to jde.. az bude vic zubu, uz ji to asi bavit prestane…

Eva a Eliska od vcera trojzubec (a zitra ci pozitri ctyrzubec)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
24.3.05 19:00

Ahoj, nám předepsala tabletky ne pediatrička, ale dětská zubařka, když jsme tam byly na prohlídce ve 2 letech. Pravda je, že mala měla už trošičku narušenou sklovinu. Vysvětlovala nám dávkování s tím, že kdyby ten určitý den pila například minerálku která fluor obsahuje, nebo když budeme solit solí obohacenou o fluor tu tabletku jí ten den nemám dávat. Jinak malé jsou už skoro 4 a zoubky se jí od stavu 2 let kdy měla mírně poškozenou sklovinu nezhoršily (a to hodně dlouho usínala s flašinkou mlíčka). Iva

• Citovat
  • Upravit
1290
24.3.05 19:31

Baghíro,
prosím Tě napiš, co Ti doktor řekl, že nedáváte fluoridové tablety.

Malá si nechala čistit zuby asi do 12 měs. teď , když vidí kartáček, tak se vzteká, utíká a je k neudržení, jediná možnost je jí zalehnou a čistit zuby silou, což se mi ani trochu nechce, takže jsem za ty tablety ráda.
S pozdravem Zuzka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
24.3.05 19:55

Pochybuji, že nějaké fluoridové tabletky nahradí tvému děcku čištění zubů. Já bych si ale s čištěním starosti nedělala. Cigáni si zuby taky nečistí (snad prominou ti, kteří jo) a jaké je mají! Hlavně když děcko nejí před spaním sladkosti - to hlavně. jíst by nemělo těsně před spaním a když si vypláchne pusinku vodou, zoubky na to neumřou. Můj syn si nečistil zuby do čtyř let a je mu šest a půl a nemá jediný kaz ani vytržený zub! Ona je to ale určitě z části i rodové, já měla taky zuby dlouho v pořádku. Co vím ze zkušenosti z našeho příbuzenstva a od kamarádky, velkou paseku se zuby dokáží udělat antibiotika!!!
 Snap

• Citovat
  • Upravit
1290
24.3.05 20:06

No neumím si představit, že by si malá do čtyř let věku nečistila zuby(doufám, že časem bude spolupracovat), Tvůj syn je asi vyjímka, že se mu zuby nekazily.
Nezapomenu na léto, když jsme chodili na písek, pokaždé tam bylo nějaké dítko, které když se usmálo, tak mělo černé zuby.

Antibiotika versus zuby…to je mi jasné.
Zuzka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna dentální hygienistky

Ikona - Pavla Pilneyová

Pavla Pilneyová DiS.