Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Ahojky,
ráda bych se zeptala jak čistíte svým ratolestem zoubky. Mám 15ti měsíční dceru, a ta si v žádním případě nenechá čistit zuby. Jedině jí můžu nechat kartáček s troškou pasty a ona si tam šmidlá… Efekt asi moc velký nebude. A navíc ač jsem v ostatních věcech důsledná, tak v tomhle teda ne. Zatím máme jen 6 zubů, tak to asi není žádná tragédie. Jak jste na tom vy, čistíte pravidelně ? (jinak já sama i manžel se o zuby staráme až přehnaně, takže v tomhle to asi nebude ![]()
Bubina
Bubino, nech ji šmidlat
Ono se sice v chytrých knížkách píše čistit už první zoubek a nevím co ještě, ale rozhodně ti můžu říct, že my jsme začali zoubky čistit pravidelně až kolem dvou let a dodnes synovi zoubky čistím každý večer já (je mu 5 let). Také se možná až přehnaně starám o svoje zuby a proto na něho v tomto směru dost dohlížím. Spousta známých mi radila, ať mu pořídím elektrický kartáček, mě ale děsí představa toho, že si neumí zuby pořádně vyčistit sám a elektrickým kartáčkem bych ho zbytečně rozmazlila. To, kdy uznáš za vhodné zařadit pravidelné čištění zoubků do rituálů před spaním, je úplně na tobě, rozhodně je dobře, nechat maličkou ať se aspoň snaží a ať si zvyká na ten pocit kartáčku v pusince. Rozhodně bych ale s pastou počkala až bude schopná udržet ji v puse a nepolykat. To asi dřív jak před 3.rokem nepůjde, ani já jsem to dlouho nechápala a syn dostal několikrát přes pusu když pastu spolknul. Dost jsem mu tím čištění zprotivila a pastu jsme stejně museli na pár týdnů vy:,–(it. Takže můžu doporučit: šmidlejte, šmidlejte, ale na čištění je ještě spousta času ![]()
Ahoj Bubino,
mám 16 měsíční holčičku, zoubky čistíme asi od 4 měsíců, vždycky jí nechám čistit samotnou (šmidlat) a pak to přečistím sama. Už měla několik období, kdy protestovala, v současné době si nechá zoubky hezky vyčistit ode mne. Říkám u toho básničku „Čistím zoubky řízy řízy“, je uvedena v „Táto, mámo pojď si hrát“. Na čištění používáme zubní gel od Weledy, ten klidně můžou polykat, malé moc chutná. Já doporučuji čistit i přes případné protesty. Děsí mě děti s užranými zoubky.
Hodně štěstí.
Jana
Ahoj!
Dcerka má už cca 2 týdny dva dolní vnitřní řezáky (od 4 měsíců). Dnes jsem se ptala sestřičky, jestli už je mám čistit a čím. Řekla, že určitě ano, dvakrát denně, zubní pastou s fluorem . Na můj dotaz, jestli neškodí, když to malá bude polykat, odpověděla, že je to dokonce dobře, protože dnes už se dětem nedávají fluorové tabletky.
Přitom já jsem někde na Rodině četla pravý opak - dokud neumí dítě pastu vyplivnout, dávat jen nefluorové…
Tak jsem z toho jelen. Co si o tom myslíte a jaké pasty používáte pro ta nejmenší prťátka?
Baghira a dvojzubec Eliška (4,5 měsícce)
Baghiro a Eliško,
já si myslím, že čistit dva první zoubky je dost brzo, ale to je můj názor. Ale asi je pro dítě lepší když si zvykne na kartáček v pusince dřív než bude pozdě. V lékárnách jsou k dostání homeopatické zubní pasty, které jsou bez fluoru. Mimochodem, v normální pastě ho není taky nijak moc a dítko si s ním zásobu fluoru určitě nezvýší, to se spíš nabaští těch konzervantů a ostatních fujtajblíků kterými jsou pasty vylepšeny. S těma fluoridovýma tabletkama ti sestřička kecala, protože každý dobrý pediatr si dělá jednou ročně rozbory vody a podle toho ordinuje dětem fluoridové tablety (dělal to tak náš pediatr v Šumperku, v Luhačovicích i v Přerově). Tabletky se jmenují Natrium fluoratum a syn je užívá už 5. rok, co si pamatuju už jako miminku jsem mu je drtila na lžičce do šťávičky a to byl ještě bez zoubků… Jenom nevím jestli jsou tyhle tabletky k dostání bez receptu, my je měli vždycky od lékaře.
PS: synovi jsem začala čistit zoubky až nějak ve 2 letech a to ještě polykal tuny pasty a já se s ním moc nazlobila. Děti to prý do 3 let nějak nedokáží ovládat aby nepolykaly když mají plnou pusu. Jo a ještě mě napadá: někde jsem slyšela že se vyrábí přímo dětská pasta, která se polykat může, je určena přímo pro ty nejmenší dětičky a obsahuje dokonce nějaké vitamíny + minerály, ale já si myslím že se to pak těžko odnaučuje tak se po ní ani nijak nepídím.
Ahojky,
dceři čistíme zoubky od toho co má první zub. Začali jsme kartáčkem na prst samo bez pasty. Později jsme přešli na dětský kartáček (ach ta paměť kdy). Pak přišlo období kdy dcera odmítala. Netlačili jsme na ni. Lehce se zasekne. Chtěla si zuby čistit jen sama, což jsem nechtěla, protože vím, že už by mě do pusy nepustila a zuby si sama nevyčistí. Tak jsem koupila pastu od WELEDY. Může se polykat, ale dávám jí tak málo, že ani není pomalu co. Od té doby je všechno OK. První jí zuby vyčistím a pak může šmidlit ona.
Paní zubařka nám řekla, že na pastě nesejde, že se žádná dávat nemusí. Důležitější je podle ní důkladné čištění a nepřehánět se sladkým.
Ajka + Lenička 2roky + Lukášek 8dní
Ahojky holky,
nemůžu se nepřidat, minulý pátek jsme zrovna byli poprvé s naším Dominikem (1 rok) u dětské zubařky, která působí na plzeňské stomatologické klinice a s dětmi dělá už hodně hodně dlouho a vyučuje dokonce mediky. Takže - shrnu její rady pro vás:
Ahoj Bubino,
rozhodně bych jí nenutila. Ať si raději jen sama čistí zoubky a občas můžeš zkusit jestli si je nechá i od tebe, ale tím že jí budeš nějak násilím nutit když nechce naděláš víc škody než užitku. Může se ti zaseknout a potom s ní jen tak nehneš. Je to jako s učením na nočník a podobně, musíš pomalu, nechat dítě až bude samo chtít. Mohla by totiž přestat i sama si ty zoubečky šmrdlat a lépe trošku než vůbec.
Flouridové tabletky jsem také dětem dávala, přiznám se, čistili jsem asi až od roka a také spíše tak že si zpočátku cumlali kartáček ve vaně a mléčné zoubky mají a měli úplně bez kazu. Té nejstarší bude již 10 let.
Simunka
Ahoj holky. Potřebuju poradit. Mám 13 měsíčního chlapečka a máme problémy s čištěním. Má 12 zoubků a čištění je fakt potřeba. Jenže je problém v tom, že jen co se k němu přiblížím s kartáčkem, sevře pusu a nepustí mě tam. Když na tom trvám, tak začne histericky plakat. Když se mi povedlo se mu do pusinky dostat, tak se mi hned začal dávit. Prostě to nesnese. Jde mi jen o to, že když ho nechám být a nebudu čistit, aby se mu zoubky nekazily. Nechci ho k toho nutit, aby z toho neměl trauma. Sem tam to zkusím, ale ty scény u toho. Zas nechci, aby měl špatný zuby. Z pusinky mu nesmrdí. V lednu máme jít k zubařce a nedokážu si představit, jak se mu do tý pusy dostane… Díky za rady. ![]()
Rady, zpívat, mluvit, přesvědčovat. Pevně sevřít a čistit. U nás jsou taky scény, ale nedá se nic dělat..
U nás zabralo to, že viděla nás…čistí si zuby se mnou a řve když jí pak kartáček seberu…prostě to opakuje po mě.. ![]()
Za sebe jen můžu napsat, že jsme to flákali, po kaši jsme večer nečistili a má obě čtyřky zkažené, momentálně ve stadiu vyvrtání, pro vééélké záněty. U jednoho dokonce ATB.
Tak bych to radši dělala násilím, než nechala být. A dělá u toho scény dodnes ![]()
Tak se hold budeme prát. Fakt nechci aby měl černý zuby, jako kamarádčin kluk. S tim čištěním spolu jsem taky zkoušela, vždycky vezme kartáček, odběhne s ním do obejváku, tam ho hodí do krabice s hračkama a pak se na mě kouká, jak si čistím zuby. Rarach jeden ![]()
Tak já mám 15. měíční dceru a čistíme zoubky/ dásně už od malinka. Když ještě žádné zoubky nebyly, používaly jsme žínku na dásně. Navlékneš na prst a drhneš jí dásně. Hezky se tím promasírují, zbaví se plaku a při růstu zoubků je to dětem i příjemné. Asi na půl roce jsme přešly na kartáček s gumovou koncovkou kulatou, která je také na dásně a drhly dásně tou + kartáček s gumovými štětinkami na zoubky, co už jsme měly venku. Teď už používáme maličký dětský kartáček se štětinkami, zubní pastu Perličku a čistíme. Dcera měla rovněž dobu, kdy si nechtěla zuby nechat čistit, ale prostě jsem jí chytila, zaklonila hlavičku a rychle přečistila. Sice se jí to nelíbilo, ale potom jsem jí kartáček ještě půjčila a ona si zoubky „dočišťovala“ sama. Má zubů už pomalu více jak já
tak je potřeba čistit. Čistíme dvakrát denně a nyní se jí to už i líbí, krsně drží pusinku otevřenou. Pomáhá hodně ale i ta pasta, která jí moooc chutná ![]()