Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím ![]()
Dcera (2,5) uz mi týden skáče do náručí kdykoliv, kdy vyjdeme ven z domu. Bojí se brouků, nejvíc ploštic a mravenců.
Vůbec nevím kde se to v ní vzalo.
Chodíme dávno všude pěšky ale poslední dobou ji musím nosit abychom se vůbec někam dostaly a když náhodou vyjde ven sama, jde maximálně 5minut než někde nejakého brouka uvidí. Už jsme si četly brouka pytlíka, pouštím jí mrňousky ( pohádka s broučkama) to jí nevadí..snažím se jí vnutit, že broučci jsou hodní a nic jí neudělají..marně.
né, že by začala brečet..ma hrůzu v očích, panicky křičí, natáhne ruce, začne se třepat a neujde ani milimetr.. Co máme dělat?
Náš když byl malej se zase strašně bal šišek
nic musíš vydržet ono to přejde.
Tak něco podobného jsem zažila se synem, bylo to asi taky kolem toho druhého roku, když jsem s ním šla ven, začal křičet před domem, bojím mravenca. Já jsem ho na ruky nebrala, chodil pěšky. Vypadalo to tak, že jsem ho vedla za ruku a on s řevem šel, trvalo to asi 14 dní, ven jsem s ním chodila jen, když to bylo nutné. Měl asi od dvou let období vzdoru a řekla bych, že to byla jedna z dalších věcí, kterou zkoušel, jestli vydržím a budu ho nosit. Tak přeju pevné nervy a vydržet, ať to dcerku brzo přejde.
No co jsem cetla ruzne takto na netu tak to mezi 2-3 rokem proziva asi kazde dite,
tak snad ![]()
A to ji ani nezajímají, jak se hýbají? Že by je jako chtěla zkoumat? No asi ne, když chce do náruče. Já třeba vždycky říkala, ať se podívá, jaká má třeba dlouhá tykadla nebo strakatá záda - na něco prostě upozornit. Myslím, že postup číst si o tom a sledovat broučky v pohádkách je dobrý.
Třeba je to jen nějaké období. Divné, že to začlo před týdnem, třeba se nějakého brouka tenkrát jen lekla nebo na ní něco přistálo.
Radu nemám, ale my se zrovna včera doma bavili o opačném problému. Dcera se vůbec ničeho neštítí a včera na zahrádce brala do ruky úplně všechno živé, co ji zaujalo. Ví, že zvířátkům ubližovat nesmí, ale do ruky by taky všechno brát nemusela.
Žížaly, brouk, housenka, několik šneků, beruška… Vytrestala ji až ulita, ve které přes zimu uhynul šnek - fakt hnus na umytí rukou.
No ale v tomhle směru se asi pomamila, tak jí to ani nevyčítám. ![]()
@Samy vubec, proste honem pryc a nejlepe hají domů… No tak ja teda hmyzaky taky nemusim ale sceny kvuli nim nedelam ![]()
Malá ted prožívá to samé navíc i s mouchami
, stačí když je vidí i doma za oknem, čekám, že to přejde samo
Hm, tak u nás mají broučkové fobii z mé dcery. Ta by je všecky „tulila“, že pro mnohé je to poslední tulení v životě.
Loni můj malej přinesl krabicku s krmivem pro chameleona ukázat babičce, když ji otevřel babička zařvala, rozhodila rukama a vyrazila mu tu krabičku z ruk… a tááák se rozletěli živí švábi po obýváku. Naštěstí to byli ti 7cm dlouzí argentinští co jsou pomalí a nelezou po skle, takže jsme je celkem lehko pochytali. Babička zatím celá bledá seděla strnule v rohu.
Já třeba nadskakuju nad žížalama no
Ale fobie ze šišek hodně dobrá ![]()
Máme úplně to stejný. Najednou se dcera (2) roky začala bát všeho hmyzu. Much, malých mravenců, pavouků, ploštic, když je vidí začne házet rukama, zakrývat si oči a řvát nenene!
Já doufám že jí to brzo přejde jinak fakt nevím co bych dělala. ![]()
Mě ještě v loni chytala pavouky do ruky, brouky též. letos jakmile je vidí, tak křičí mami chytni je. a to huláká i když kolem proletí moucha ![]()
Vysvětlila jsem jí, že venku bydlí, a že je chytat nemohu, že je chytat mohu jen u nás doma. tak je docela klid.
No já bych spíš měla problém, kdyby to malá jednou dotáhla domů…kdo by to vyhodil, nevím
Malá od švagrové, má zase panickou hrůzu z vousů ![]()
Docela se zde bavím
K zakladatelce, bude to jen přechodná krize. Šišky zkusím trumfnout mraky. Bratranec se bál mraků, koukl z okna a když tam byly mraky, ven by ho nedostali ani heverem. No, když jsme to nedávno, cca po 15 letech, vzpomínali, z jeho staršího bratra vylezlo, jak ho strašil. A byla záhada vyřešena. ![]()