Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím maminky, mam cerstveho triletaka, premyslim jak presne ho popsat, je to zivel, spousty veci se neboji, je tvrdohlavy, cela rodina mu vcetne starsiho bratra ustupuje, jenom aby nekricel, takze spoustu veci, si zkratka vyrve, vim, ze to neni nim moc vychovne, ale s normalni domluvou daleko nedojdu, kdyz zakricim, tak poslechne, ale to bych musela krik resit krikem porad. Jinak je spolecensky, ma bohatou slovni zasobu, jen dost pismenek vyslovuje spatne, takze logopedie nas nemine, na trilete prohlidce u mudry. moc nespolupracoval, nechtel opakovat slovicka, pri zkousce sluchu, cist obrazky z tabule, barvy teda rekl, ale zkratka si delal veci po svym, nekdy fakt uz nevim, jak na nej, zkousime pexeso, pekne si pamatuje, ale udrzet jeho pozornost je o nervy, zkousime otazky z knizek pro 3-4. lete, nekdy se mi podari ho zaujmout a odpovida (jsou tam otazky typu nejvetsi-nejmensi, hledej rozdily, najdi balon v domecku s pruhem atd) ale vetsinou mi jeste utika, a prdi na me, vsechny co mate divocejsi deti urcite vite, jake to je tezke je zkrotit, jak po hodine u doktrorky jste spocene az na zadech a rikate si, co si asi o vas, jako o matce mysli ona, byli sme i na ocnim a uz cekarna bez hracek byla celkem zahul?? Syn chodi do MS, ucitelky ho k nicemu nenuti, moc se pry nezapojuje, i od jidla utika(dela mi to i doma to musim razne zakrocit, a vetsinou pak poslechne) vychazky uz jsou pry lepsi, ale driv nechtel za ruku a sel si kam chtel sam, nebo odmital chodit uplne, lehl na zem a hotovo (obdivuju jejich trpelivost, protoze mit takovyho zlotrilce plus dalsich 15 deti je peklo) ale kupodivu si na nej nestezuji, berou, ze je zkratka maly a ze se to zlepsi (je pravda ze byvalo mnohem hur) Taky sse mi casto stava, ze mi odpovida na moje otazky uplne zcestne, treba se ho zaptam ci je to hracka a on rekne svoje jmeno, nebo jak se mel ve skolce, a on mi treba odpovi ze mel maso…, je toho vic, casto me mrzi, kdyz nahlidna a pani ucitelka se k nemu zklani a snazi se ho necim zaujmout a on nereaguje, dela si veci svoje, tak jen mavne rukou a vzda to s nim, tak jak mi, jen aby byl klid. Starsi syn byl uplne jinej a uplne ve vsem, takze ja vlastne obdobi tvrdohlavosti, vzdoru, vzteku, neposlusnosti poznavam az s mladsim…bude lip?? Zase bych ho rada pochvalila, co se tyka zachodu umel na hrnec za dva dny, barvy se ucil sam, pocitani, tehnicky je taky zdatny, mozna je to starsim souzozencem, s brachou si krasne spolu vyhraji, umi byt i hrozne zlatej, ale je spousta veci, ktery me vycerpavaji a u kterych si s nim nevim rady…dekuju za popis vasich zlobivych triletaku popr, za rady jak na ne… ![]()
@ajoch píše:
Zdravím maminky, mam cerstveho triletaka, premyslim jak presne ho popsat, je to zivel, spousty veci se neboji, je tvrdohlavy, cela rodina mu vcetne starsiho bratra ustupuje, jenom aby nekricel, takze spoustu veci, si zkratka vyrve, vim, ze to neni nim moc vychovne, ale s normalni domluvou daleko nedojdu, kdyz zakricim, tak poslechne, ale to bych musela krik resit krikem porad.
Takže řečeno v překladu… není to „hyperaktivní tříleťák“, je to NEVYCHOVANÝ tříleťák.
Dost podstatný rozdíl.
Nevychovany to je slovo pod kterym si predstavim, ze na dite matka kasle, jak na placatej sutr, a to teda opravdu nedelam, venuji se mu, jen me nebavi na nej porad kricet, abych dosahla sveho, nejsem flegmaticka matka, i na zadek dostane…, a hyperaktivitu potvrdila i pediatricka, ale libi se mi, jak hned z fleku vite, ze je nevychovany(takze moje vina)… ![]()
Taky bych to videla spis na nevychovani nez na hyperaktivitu.
a nevyzralost a roztekanost- viz. odpovidani na neco jineho
Ale nejsem psycholog
Rekla bych, ze jednoznacne potrebuje vetsi mantinely, pevnejsi ruku…
Na meho syna plati poz. motivace- kdyz,…tak
Ne ze na dite matka kasle.jen mozna by mohla byt tvrdsi nebo jak to napsat…
Ustupovanim problem jen zhorsite. Jedna vec je, ze se nezapojuje, na to muze byt jeste maly. Druha vec je, ze nedokaze vydrzet sedet u jidla, tam uz vidim problem. Pokud nema diagnozu, tak bych to primarne videla na vychovny problem. Ze se nechce drzet za ruku, ok, ze jde nekam uplne do pryc, pokud je dite zdrave, tak vyslovene nevychovanost.
Budete se muset vic snazit, zni to tak, ze cele rodine sefuje trilety prcek a zkousi tento system i ve skolce, kde je mozna prekvapeny, proc ho ucitelky neposlouchaji jako maminka.
@ajoch píše:
Nevychovany to je slovo pod kterym si predstavim, ze na dite matka kasle, jak na placatej sutr, a to teda opravdu nedelam, venuji se mu, jen me nebavi na nej porad kricet, abych dosahla sveho, nejsem flegmaticka matka, i na zadek dostane…, a hyperaktivitu potvrdila i pediatricka, ale libi se mi, jak hned z fleku vite, ze je nevychovany(takze moje vina)…
Tak to potom moje dítě je také nevychované protože mám doma to samé.
Hold potřebuješ radu? Nechoď s dítětem k psychologovi, ale zeptej se super matek na emiminu
![]()
Nedávno jsem chtěla založit podobnou diskuzi, ale raději jsem to nechala plavat, asi bych se na sebe a své dítě něco nepěkného dozvěděla.
Tak ja nevim, asi je zbytecne neco psat. ostatni Vam zatleskaly, jiny nazor jim pripada jako nazor supermatek. takze urcite mate hyperaktivni dite.ach jo
@daniela4 píše:
nevychovaný, z čeho tak soudíte?![]()
![]()
![]()
![]()
Z toho, co jsem citovala.
Postupovat takto u dítěte, to znamená nevychovávat ho.
A nevychovávané dítě je nevychované dítě ![]()
Mám hodně podobnou mladší dceru, akorát se po zemi neválí, neodmítá chodit, protože to jí prostě nikdo netoleroval. Taky odpovídá na něco jiného, duchem je mimo, nevnímá, že si chce oblíknout tričko na nohy, od jídla odbíhá. Ale jen se s ní, oproti vám, nes. ereme
Řeknu dvakrát třikrát, pak pro ní jdu a oblíknu jí sama řev neřev, obuju, dotáhnu na požadované místo. Hodně živá vždycky byla, je a asi i bude. Ale i takové dítě může mít mantinely
Hyperaktivita v dnešní době děsně frčí ![]()
Pokud ma oficialni diagnozu, nechapu dotaz. U ditete s ADHD bych se poradila o vychovnych postupech s deskym psychologem. Ale myslim, ze budes zklamana, protoze duslednost a jasne vytycene hranice jsou velmi dulezite i pro deti s touto diagnozou.
@BohunkaP píše:
Z toho, co jsem citovala.Postupovat takto u dítěte, to znamená nevychovávat ho.
A nevychovávané dítě je nevychované dítě
Nesouhlasím. Mám dvě děti, obě vychovávány stejně, každé naprosto jiné.
Nechápu jak můžete „diagnostikovat“ nevychovanost aniž jste dítě někdy viděla jen z pár vět na internetu. To by si nedovolil ani erudovaný psycholog s třicetiletou praxí. To si opravdu dovolí jen super matky na emiminu.