Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@ajoch, ale to přece není o žádném dávání nebo nedávání na p..el - to už je na každém, jakou metodu výchovy zvolí.
Dítě, které na zadek dostává, může být nevychované - a naopak, dítě, které v životě nepoznalo fyzický trest, může mít pevně stanovené mantinely. Každé dítě si musí projít obdobím „šprajcování“ - ty, které si tím neprojdou teď, mívají často velmi bouřlivou pubertu (a maminky se diví, co se s tím jejich tvárným, poddajným děťátkem přes noc stalo). A naopak, ty v batolecím věku divoké, náročné, mohou (byly-li VYCHOVÁVÁNY a dostaly-li včas ty správné mantinely) pubertou proklouznout skoro nepozorovaně… protože to sebeprosazování už jednou zažily a (spolu s rodiči) zvládly.
Možná bys neměla číst tolik moudrých rad, příruček - a místo toho se radši zajít poradit k tomu psychologovi. Není to přece žádná ostuda, je to logický postup - když mám pocit, že se mi něco nedaří a sama nevím, jak na to, tak si půjdu na radu k někomu, kdo má víc zkušeností a znalostí… to přece platí ve všem, co děláme, nejen ve výchově.
@pasion píše:
takže řečeno v překladu…máš doma relativně klidné děti, a tak víš prd o tom, co znamená vychovávat velmi aktivní a náročné dítě - takže děláš naprosto zcestné závěry… ono, když nevíš, tak je lepší se nevyjadřovat, hm?
Možná by stálo za to, kdyby sis (před pokusem o urážku) nejprve na tomto serveru dohledala některé mé příspěvky v jiných diskusích… ušetřila by sis ztrapňování sama sebe.
Psala jsem tu mockrát o své starší dceři a její problematické, náročné a od přírody hysterické povaze. Právě proto se v těchto diskusích vyjadřuju… ![]()
Příspěvek upraven 16.04.15 v 15:36
@ajoch supermatky, superdeti, vlastne za to muze okoli. Meli bychom mene vychovavat, aby nevychovanost tveho ditete tolik nekontrastovala s ostatnimi, ze?
Tvarne deti nemam, hlavne prvni a druhy byly vztekly jak vopice, ale i presto maji ten zaklad vstipeny a nikdo jim neustupoval kvuli revu.
Jo a muzes se vztekat jak chces, ja ze sveho nazoru neustoupim ![]()
@Bibi239 píše:
@Helca729 pokud ustupujes, nejsi maximalne dusledna. Nechci slovickarit, ale protirecis si.
Vtip nespociva v tom neco po diteti chtit a pak nekdy ustoupit, ale predem si rozmyslet, zda opravdu to, co chci, jsem ochotna pred ditetem obhajit. Spoustu veci pak clovek po diteti prestane vyzadovat, protoze ve skutecnosti nejsou dulezite. Zbude prostor a energie dusledne vyzadovat podstatne. Dite pak nema tu zkusenost, ze si vyrve nesplneni pozadavku.
Ano, slovíčkaření není na místě. Nepsala jsem, že ustupuji stále, ustoupit na základě nějaké dohody mezi mnou a synem sem tam není na škodu. Takže si neprotiřečím, ale netušila jsem, že musím svůj ústupek rozebírat do těch nejmenších detailů.
Pročetla jsem diskusi a je fakt, že kdo takové dítě nemá, opravdu živé, ne „klasicky“ živé dítě, o kterém matky tvrdí, že je hodně živé, ale fakt hyperaktivce, na kterého nic nezabírá a i důslednost nepřináší žádné výsledky, krom ještě častější hysterie dítěte a psychického zhroucení matky (nadsázka), tak prostě nepochopí a vidí takové dítě jako nevychované. Rodiče pak většinou opravdu posunou mantinely na věci důležité a nedůležité, ale i když se řeší pouze ty zásadní a důležité, tak i na to občas prostě není energie a oni ustoupí, což je pochopitelné, nejsou roboti. To, zda je dítě nevychované a nebo zda je toho příčinou nějaká nemoc, musí stanovit opravdu odborník a rozhodně ne nikdo tady na emiminu!
Zakladatelko, chápu rodinné ústupky děcku, ale záleží opravdu na té míře, kam až všichni ustupujete. Taky musím ustupovat, např. když mladší spí, tak prostě nesmí starší začít ječet, resp. alespoň ne hned vedle jeho hlavy. Kamkoliv jdu, tak si přijdu jako neschopná, protože starší syn všude všechno okamžitě roztahá, vleze všude atd., no prostě je ho hned všude plno, ale jediné, jako tomu zabránit, by bylo ho svázat, takže usměrňuji, okřikuji, dám přes zadek, ale je to stejně jedno (pro rejpalky, není nevychovaný, má diagnozu
) vím jak se cítíš, ale asi bych opravdu zkusila názor odborníka, mě to pomohlo minimálně v tom, že vím, že za to nemůže a nedělá to schválně, prostě je takový a sám si s tím neví rady a nějak mi to vnitřně změnilo přístup, čímž se mi trochu zlepšila trpělivost, navíc mi dr poradila popř. schválila mé postupy a prostě že máme jen vydržet. Nebo se dozvíš, že je fakt jen nevychovaný, pak je třeba přitvrdit, to bys sama viděla.
@ixule píše:
To, zda je dítě nevychované a nebo zda je toho příčinou nějaká nemoc, musí stanovit opravdu odborník a rozhodně ne nikdo tady na emiminu!
Tady ale přece nikdo netvrdí, že zakladatelky dítě rozhodně nemá žádnou „diagnózu“ - ani já, ani nikdo jiný. Ona ostatně také o žádnou diagnózu (ani o její potvrzování) nežádala.
Pokud si zakladatelčiny příspěvky přečteš všechny, tak v nich ona sama uznává, že s těmi mantinely to u nich doma není slavné a že je bohužel v zájmu klidu posunují špatným směrem.
Čili bez ohledu na to, zda toto dítě má nebo nemá diagnózu ADHD (což stanoví ten psycholog, jehož třeba já jí v každém svém příspěvku doporučuju), tak v tuto chvíli je prostě nevychovávané. ![]()
Holky nehadejte se
kazda máte v ledascem pravdu…i ty které
kritizují mou výchovu…jen to sem tam nepsat tak tvrde, lip se to cte a člověk pak tak moc sebe a sve dite neobhajuhe, a opravdu se na situaci podiva i z jiného pohledu. Maloch jiný přístup potřebuje o tom žádna. U prvniho syna jsem se vic ridila instinktem, a nikdy jsem s nim nemela problém s poslouchání, odmlouvanim… u druheho ja nevim, asi jsem si to chtěla víc uzit, a nakonec jsem se zamotala do výchovy jak do pavučiny..
@BohunkaP píše:
Možná by stálo za to, kdyby sis (před pokusem o urážku) nejprve na tomto serveru dohledala některé mé příspěvky v jiných diskusích… ušetřila by sis ztrapňování sama sebe.Psala jsem tu mockrát o své starší dceři a její problematické, náročné a od přírody hysterické povaze. Právě proto se v těchto diskusích vyjadřuju…
Příspěvek upraven 16.04.15 v 15:36
promiň, ale nemám čas se prodírat tu skrz diskuze, právě proto, že mám jedno z dětí velmi náročné; a zřejmě bys řekla, že je velmi nevychované (a to i přesto, že i když druhé dítě není žádná puťka, tak si jsem jista, že bys řekla, že je vychované) - divné, co? Jsou děti náročné a více náročné. Vzhledem k tomu, jak rozdílné mám obě děti, tak bych si nikdy nedovolila nikoho soudit (možná pouze pokud bych s ním byla v denním kontaktu) a už vůbec bych si o nikom nedovolila na základě jednoho diskuzního příspěvku napsat, že má nevychované dítě ![]()
@BohunkaP píše:
Tady ale přece nikdo netvrdí, že zakladatelky dítě rozhodně nemá žádnou „diagnózu“ - ani já, ani nikdo jiný. Ona ostatně také o žádnou diagnózu (ani o její potvrzování) nežádala.Pokud si zakladatelčiny příspěvky přečteš všechny, tak v nich ona sama uznává, že s těmi mantinely to u nich doma není slavné a že je bohužel v zájmu klidu posunují špatným směrem.
Čili bez ohledu na to, zda toto dítě má nebo nemá diagnózu ADHD (což stanoví ten psycholog, jehož třeba já jí v každém svém příspěvku doporučuju), tak v tuto chvíli je prostě nevychovávané.
no a psala jsem něco jiného? že záleží na tom, jak moc ustupují a to se nedá z pár řádek soudit, to musí zakladatelka vědět sama
ono se to vážně dobře píše, že musí mít dítě mantinely, ale hůř už se to dodržuje, i když člověk třeba ví, že to není dobře, ale někdy ta energie prostě není
napsala jsem jen svůj názor a na nikoho konkrétně jsem nereagovala, tak se nečuř ![]()
Bohunko, máš můj obdiv. Mít náročné a problematické dítě a přitom tolik času trávit na netu a ještě k tomu kádrovat děti, se kterými jsi nikdy nepřišla do styku /usuzuji z tvojich 13059 příspěvků/, opravdu klobouk dolů. Vím, že to slovo nemáš ráda, ale u mě jsi supermatka ![]()
@Helca729, když chybí schopnost racionální diskuse, co jiného se také dá napsat… že?
![]()
@ixule, ale já se přece vůbec „nečuřím“ - jenom upřesňuji, jak byly moje příspěvky myšleny… protože jsi sice nezmiňovala nikoho konkrétně, ale připadalo mi, že to patří mně (protože o nevychovanosti a nevychovávání jsem tu psala převážně já).
Příspěvek upraven 16.04.15 v 17:44
Jasně, když nevíte kudy, upozorněte na počet příspěvků protistrany ![]()
@Run píše:
Jasně, když nevíte kudy, upozorněte na počet příspěvků protistrany
Prosím ještě jednou a od začátku diskuze, reagovat jen na poslední příspěvek je docela hloupé.
Já hyperaktivní tříleťačku nemám, ale v hodně bodech bych ji poznala. Ale já teda řvu-domlouvám, dokud nedosáhnu svého já… vyjímečně ustoupím. Opakuju věc třeba 20×, než ji udělá. Nevím, jestli vychovávám dobře nebo špatně, ale malá dost poslechne, na zásadní věci se mě zeptá, než je udělá, a tak… Druhá bude horší oříšek, ale i přesto ji neustoupím.