Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj jsem zde poprvé dost mě zaujalý váše članký řeším stejný problém s folikulí mám tří o rozměrech 14,13,12mm čekám na inseminaci měla jsem ji podstoupít dneska ale doktor mě opět poslal domů stím že je to mále a inseminace by byla neuspešna mám příjet zase v sobotu na ultrazvuk že se podíva jak za tu dobu ten nejvetší porostl dozrava mi to moc pomalu nevite někdo holky moje zad jde provest inseminace i kdyby měl folikul jen třeba 16,50mm dík amča
![]()
Amilie,
folikul musi mit minimalne 18 mm. Pokud je mensi, tak neni jeste dozraly. Doktor by ti mel zvysit davky hormonu. Urychli se tim rust folikulu. Ale beztak on sam vi co je pro tebe nejlepsi. Bud trpeliva do soboty ti muze vyrust do potrebne velikosti. V mem pripade to bylo podobne. Taky jsem mela 3 foliky a nejak se jim nechtelo rust, no a najednou ze dne na den… Nadhera! Mne moje 1 IUI vyslo na poprve. Tak ti drzim palecky ![]()
Já taky podstupovala inseminace a taky mě párkrát poslali domů,že ještě není ten pravý čas.Takže určitě musí mít správnou velikost.
Ahojky, u mne se také čekalo, až budou mít folikuly aspoň 20mm, ještě jsem na IUI nebyla, bylo to jen pro ovulaci, která se dostavila třeba až 19 DC. Ale pokud Folikul u mne neměl aspoň těch 20, nepraskl vůbec a vstřebal se a žádná OVU nebyla…:-( ideál je prý tak 24mm, ale víc s IUI neporadím, mně nikdy dr ani nepíchal pregnyl na vyvolání ovulace, vždycky tomu nechal volný průběh…
Beatita píše:
Amilie,
folikul musi mit minimalne 18 mm. Pokud je mensi, tak neni jeste dozraly. Doktor by ti mel zvysit davky hormonu. Urychli se tim rust folikulu. Ale beztak on sam vi co je pro tebe nejlepsi. Bud trpeliva do soboty ti muze vyrust do potrebne velikosti. V mem pripade to bylo podobne. Taky jsem mela 3 foliky a nejak se jim nechtelo rust, no a najednou ze dne na den… Nadhera! Mne moje 1 IUI vyslo na poprve. Tak ti drzim palecky[/quo te]
Ahoj, děkují za odpověd ja sama jsem nervozní nevím jak mi to zítra dopadne břícho mám nafoukle jak balon a ještě citím hroznou bolest dole v podbříšku v oblastí vaječníku tak nevím čím to je jestlý tím že to rost nebo nevím ale je to hrozné tak jsem na zítra zvědava jak to dopadne ja jsem ještě slýšela že pří te inseminací je prý zvyšené ríziko vícečetních těhotenství že třeba mužu čekát že to budou místo jednoho dvě je to pravda nebo jen fama děkují ti sama osobě maš dvojčatka děkují amilie
Amilie, opravdu musi folik dorust spravne velikosti. Minimum je 18mm. Driv se IUI nedela.
V podbrisku Te nejspis boli, jak foliky rostou ![]()
Nejsem si jista, ale myslim si, ze vicecetne tehu se pri IUI priklada spis hormonalni stimulaci. Tim, ze stimulaci naroste vic foliku, se zvysuje pravdepodobnost vicecetneho tehu.
Drzim palecky, at je zitra UTZ OK a IUI se vydari!!!! ![]()
Amilie,
hormonalni stimulace na IUI, sebou definitivne nese riziko vicecetneho tehotnenstvi. Kazdopadne pri rustu folikul se pozaduje na IUI zhruba 3, a kdyz se jich tvori vice, tak se nekdy provadi transvaginalni odsani, prave proto, aby nedoslo k vicecetnemu tehu. Nevim jestli v Cechach toto odsavani provadi, ale kazdopadne pokud je folikulu prilis, tak se cyklus vynecha a IUI se neprovadi. Muj doktor me informoval, ze diky hormonalni lecbe se fertilizovany folikul dale nedeli, takze jednovajecna dvojcata jsou nemozna. Dvojcata dvouvajecna nebo i trojcata v uvahu prichazeji. Ja jsem musela podepsat papir i s manzelem, ze jsme si rizika vicecetneho tehu vedomi a dalsich rizik co hormonalni stimulace muze eventualne prinest.
Jsem opravdu stastna, ze mi vysel hned prvni pokus a modlim se, aby to cele dobre dopadlo. V Cechach je to super, pojistovna hradi 6 zakroku IUI rocne. Tak to me veskera vysetreni, leky a IUI vyslo na cca na 35tisic KC. Tak si to predstav, kolik by me to stalo, kdyby to nevyslo.
Preju ti hodne stesticka a at ti to taky vyjde. Bude te provazet vselijaka bolest a pichani a budes se porad koncentrovat na jakoukoli zvlastni reakci tveho tela. To k tomu patri, bud v klidu.
Ja jsem v 7 tydnu tehu, byla jsem dnes na ecografii a slysela jsem srdicko, tak jsem si utirala slzicky. Doktor se mi dival i na vajecniky a mela jsem tam 2 velke foliky na leve strane, jeste pry pusobi ta hormonalni stimulace.
Tak hlavu vzhuru a s churi do toho!
![]()
ahoj,děkují za odpověd pravě jsem se vratila z kliniky kde mi mbyla provedena inseminace dneska to šlo folikul byl praskly tak předpokladam že nastala ovulace ale neví kdy prasknul když ve čtvrtek ještě nebyl dozrali mě 14mm a dneska je sobota mi doktor řekl že je nějaky divní že zřejmě došlo k prasknutí tak jsem zvědava zda se to ujme a ja budu těhotna mam strach aby nebylo pozdě když už byl prasklí ale inseminace je provedena tak uvidim za jak dlouho asi zjistím že jsem těhotna děkují
Tak to asi prasknul, jak Te vcera bolelo bricho ![]()
Drzim palecky!!! ![]()
Amilie!
Taky se pridavam k prani hodne stesticka. Preju ti at ti to testovani dopadne velmi pozitivne
Bud trpeliva… Idealni je testovat nejdrive v den ocekavane menstruace. Drzim palce ![]()
//[list=] Ahoj zdravím všechný co mě čtou chtěla jsem se zeptat na jednu věc jsem 2 dny po inseminací a od soboty kdy mi byla provedena mě provazejí strašně problemý začlo to v nedělí kdy jsem zvracela vyzvracela jsem vše co jsem snědla k tomu se mi přídala ukrutna bolest hlavy k večeru to ustalo ale od dnešní rana ma obrovské bolestí a křeč v podbříšku a velkou bolest obrovské křeče a tlaky někdy je ta bolest tak strašně silná že nemužu udělat ani krok od rana se to stupnuje tí křečše jsou obrovské tak se chcí zeptat je to normalní po inseminací nemate někdo takove skušeností s bolestí co to muže znamenat že to vyšlo a jsem těhotna nebo to nevíšlo a tělo se přípravuje na menstruací děkují amilie
//
Amilie!
Krece v podbrisku jsem po IUI take mela a ver mi, ze nejsme jedine. Jestli se to povedlo nebo ne zjistis az, kdyz budes testovat. Hlavne si nenamlovej zadne symptomy. Jednim z duvodu bolesti v podbrisku je vyprovokovana ovulace. Me v podbrisku bolelo do dne ocekavane menstruace a pak jsem mela bolest jako pred mesickama. A v den ocekavane mens., 12 den po IUI jsem testovala. Test byl pozitivni //. Testovala jsem netrpeliva uz i 9 den a negativni. Pak jsem sla jeste pro jistou jeste na krev a mela jsem 1118 jednotek HCG, 14 den po IUI. No a 3 tydny po IUI mi to tehu doktor potvrdil 100% z trasvaginalniho ultrazvuku, kde nejen ze byl videt gestacni vacek ale take 6,4 mm embryonek a uz bylo slyset i slaboulince srdicko.
Hodne stesti a hodne trpelivosti…
Otázka bude možná trošku mimo téma, ale nechci zakládat novou diskuzi. Dnes jsem byla na folikulometrii 14DC, folik měl jen 8mm. Mám přijít znovu v pondělí, budu 19DC. A otázka, stalo se Vám některé něco takového a folikul ještě dorostl? Díky Vlaďka