Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky
Omlouvám se, že zakládám nové téma, ale nechtěla jsem se vkrádat do rozjetých diskuzí. Chtěla bych poprosit o radu.
Patřím k většině z Vás, které se snaží o miminko, je mi 30 let, příteli 45
Od ledna neberu HA, kterou jsem brala 15 let. Hned po vysazení mám pravidelnou MS po 28 dnech
plánovaně se snažíme cca 4 měsíce. Začala jsem si měřit příchod ovulace i přes to, že se s přítelem mazlíme každý den, maximálně od den (snad to není na škodu). Koupila jsem si GlukoPhan nyní mám zelené zbarvení, ovulační testy mi ukazují že ovu nemám
Tak nevím, asi začnu měřit BT. Ale co mě nejvíce zajímá a prosím o radu, jak poznám že proběhla ovulace s tím, že folikul vypustil zralé vajíčko? Dá se to zjistit z nějakých testů (krve, ultrazvuk atd.) u doktora? Mám naplánovanou návštěvu u MUDr. na příští úterý což je 20D od 1 dne MS (snad to počítám dobře
)Tak abych to s ním mohla začít řešit
ještě doplním, že MUDr. mi doporučil na podporu koupit Folandrol pro přítele a pro mě INOFOLIC, který přes měsíc užíváme
Děkuji moc za rady a pokud se podělíte o Vaše zkušenosti, budu moc ráda
Monika
@Nysmo ahojky no já už taky nějakou dobu řeším foliul - ovulaci a nejlepší je když zajdeš 11DC k Mudr. podívá se na folik a poměří, a řekne, kdy asi praskne popřípadě to pohlídá:-) mě v pondělí naměřila 15mm a dnes ráno už tam nebyl-praskl sám:-) roste přibližně 1,5 - 2mm denně. Taky mám pravidelný cyklus 28dní, tak se to dá snadno spočítat. a pak ovulační testy - večer ve stejnou hodinu a mě to vychází. OVuluji pravidelně jen už je nám 39 a nějak nám to nejde, ale u nás je to psychika moc chceme:-)tobě držím palečky
@Nysmo Ahoj Moni
ovulku bezpecne pozna doktor z UTZ pokial ma kvalitny
dokonca pozna aj ked uz bola.. po ovu ma vajecnik mierne „zjazvenie“ - mozno som to napisala nespravne ale proste je to ine a dobre znatelne na UTz.. Bazalku samo sledovat mozes ale Ta Ti povie akurat par ovuliek dozadu.. Ja som zacala uzivat Femibion, lepsie sa vstrebava kyselina listova lebo uz je nastiepena..
Ale tiez chvalia Inofolic alebo Nosifol ![]()
Děkuji Vám za reakce
Tak to jsem ráda, že se dá u doktora ovu rozpoznat z ultrazvuku, více to s ním proberu a domluvím se na pravidelných kontrolách
Jen snad ty vajíčka tam jsou
To právě jsem četla, že se jen tak z ultrazvuku nedá poznat
Tak třeba mi něco doktor navrhne sám ![]()
hanicka77 - držím moc palečky, aby Vám to vyšlo
Hlavně být v klidu
Vím jaké to je a proto také nechceme něco podcenit a zbytečně se natahovat v čase
Vše zvládneme ![]()
Reaskiller - děkuji za tip, podívám se na složení Femibionu, zda bude vhodnější
![]()
Dopředu to poznat nejde vůbec - i když roste folikul, i když zachytíš pozitivní ovulační test, vůbec k ovulaci následně nemusí dojít.
A poznat zpětně - i když bude zvýšení teplota po ovulaci a na ultrazvuku vidět žluté tělísko (to je to, co zůstane po ovulaci z prasklého folikulu), nikdo ti nezaručí, že vajíčko bylo vypuštěno - folikul se může jen „zhroutit“, jakoby do sebe, vajíčko může zůstat přilepené na stěně folikulu, a už vůbec ti nikdo nezaručí, že i to případně vypuštěné vajíčko bylo zralé.
Jediná jistota, že ovulace proběhla a bylo zralé vajíčko, je následné těhotenství.
Bohuzel to neni tak jednoduche, doktor pomoci utz sice pozna, ze praskl folikul, ale uz nepozna, zda v nem bylo vajicko a pripadne jake kvality bylo. Podivej se do nejakych diskuzich o ivf, vysledkem stimulace muze byt napr. 20 folikulu, z nich jen 10 odebranych vajicek a z nich jen 5 oplodnenych.
Jj přesně tohle jsem si myslela a jen jste mi to potvrdily, že to tak je, že vlastně člověk musí jen doufat a věřit přírodě, vím, že těch faktorů pro otěhotnění je tolik, že je to vlastně zázrak
![]()
Cuddy já jsem něco málo četla, ale nechci do toho extrémně zabředat, protože psychika je čarovná věc a udělá své. Když si přečtu pár smutných příběhů, nebo negativních věcí, začnu si to vztahovat na sebe a proto toho raději moc nečtu
Ale děkuji ![]()
@Nysmo tak tak nejlépe je vnímat svoje vnitřní pocity a vlastní tělo:-) držím palce oproti mě jsi mladoučká tak by to mohlo jít snadněji:-) já piji nosifol, zobám kys. listovou, a piji prvních 14 dní cyklu kontryhel a maliník:-) a taky drmkové kapičky pro pravidelnou ovulaci:-)
@histep píše:
Dopředu to poznat nejde vůbec - i když roste folikul, i když zachytíš pozitivní ovulační test, vůbec k ovulaci následně nemusí dojít.
A poznat zpětně - i když bude zvýšení teplota po ovulaci a na ultrazvuku vidět žluté tělísko (to je to, co zůstane po ovulaci z prasklého folikulu), nikdo ti nezaručí, že vajíčko bylo vypuštěno - folikul se může jen „zhroutit“, jakoby do sebe, vajíčko může zůstat přilepené na stěně folikulu, a už vůbec ti nikdo nezaručí, že i to případně vypuštěné vajíčko bylo zralé.
Jediná jistota, že ovulace proběhla a bylo zralé vajíčko, je následné těhotenství.
Nie uplne suhlasim.. Je vidiet folikul ale vajicko nie..to je pravda.. ale vo velkej vacsine pripadov je to tak, ze dojde k prasknutiu..pokial nedojde k prasknutiu nastava zjazvenie vajecniku co sa da zachytit UTZ - viem po mimomaternicovom a tom, ze ovulujem zo zlej strany.. pokial si niektora z nas nie je ista.. da sa zistit AMH a FSH co su testy na zistenie kvality a kvantity vajiciek ![]()
@Nysmo Mno
Mrkni.. Nosifol som brala a nedoslo k oplodneniu.. z Femibionu zatial neviem
ale u nas je iny problem zrejme a to moja hlava
Drzim palce nech sa skoro zadari.. ![]()
@Reaskiller píše:
Celkom nesuhlasim,Nie uplne suhlasim.. Je vidiet folikul ale vajicko nie..to je pravda.. ale vo velkej vacsine pripadov je to tak, ze dojde k prasknutiu..pokial nedojde k prasknutiu nastava zjazvenie vajecniku co sa da zachytit UTZ - viem po mimomaternicovom a tom, ze ovulujem zo zlej strany.. pokial si niektora z nas nie je ista.. da sa zistit AMH a FSH co su testy na zistenie kvality a kvantity vajiciek
Souhlasím s tebou - ve velké většině případů. Ale není to s jistotou 100%.
A ani hodnoty AMH a FSH ti 100% nezaručí kvantitu a kvalitu vajíček.
@histep Ono je cela ta „telesna chemia“ dost zlozita
fakt niekedy sa clovek az divi z coho vsetkeho to tehotenstvo vznikne.. myslim to tak, ze aj keby niektora z nas mala prilis nizku kvalitu vajiciek, malo vajiciek..chlap minimalne pohyblive spermie..
tak z toho proste vznikne dieta v ten dany moment ![]()
Ja brala 10 HA a pak cyklus krasne nabehl a behal asi rok. Pak mi najednou prestaly folikuly praskat, takze nebyla ovulace a delaly se z nich cysty, ktere praskaly pri ms a posledni nepraskla a musela jsem na laparku. Ted uz to krasne beha a ovu poznam, ze me cca 2-3 hodiny boli podbrisek a potvrdi mi to ovu testy. Na gynde, kdyz jsem byla kolem ovu, akorat videli folikul a pak zas treba ze tam neni. Ale co se tam vazne kazdy mesic deje, jestli se vypusti vajicko a je zrale atd., to vi asi jen ten folikul sam ![]()
Jinak pry staci mazleni 2×-3× tydne, ale urcite beha po svete spousta lidi i z kazdodenniho mazleni
a je to hodne o te hlave..
Hanicka77 Děkuji za podporu, mladší malinko jsem, ale přítel není nejmladší a neradi bychom se dočkali toho, že se budeme snažit dva roky a déle a stále by to nešlo
Tak jsme to začali řešit už v začátku, protože od ledna máme již 8 měsíců a letí to jako voda, vždyť sama dobře víš
Hlavní je ta psychika jak každý ví, ale lehčí je to napsat nes s tím žít
takže držím palečky a hlavně hodně
![]()
Reaskiller Jak prosím probíhá test AMH a FSH? (Omlouvám se, ale vůbec nevím co to je
) Děkuji moc za vysvětlení
![]()
Kesssy - jj jsem příteli už říkala, že bude mít úplně vybito
a že nevím jestli je to úplně vhodné (i MUDr. mě na to upozorňoval) tak uvidíme, před další ovu dostane nařízenou stopku aspoň dva dny
![]()
Dobré je, že už jsi v pohodě a ovu je pravidelná
Já cistu měla minulý měsíc také, ale naštěstí prasklou a i folikuly tam byly, ale když mi to doktor v té době říkal, tak já vůbec nevěděla co to je
![]()
Kesssy