Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Dobré ráno, přišla jsem si pro radu. Leží přede mnou žádost o PP v mateřství, mam tady kolonku poslední den vykonávání prace dne a nevím si s tím rady, na MD jsem nastoupila 11.04. S tím, že od 1.4 jsem vybírala dovolenou, tedy od Pondělí do Čtvrtku, poté byl Pátek a Pondělí svátek, napsat tam tedy poslední den práce Čtvrtek 6.4 nebo Pondělí 10.4?
Vím, že bych to mohla nechat na naši účetní, ale plně ji nedůvěřuji, že by to věděla… děkuji za rady
To je pro OSVČ. Nevyplňujes
@Anonymní píše:
Dobré ráno, přišla jsem si pro radu. Leží přede mnou žádost o PP v mateřství, mam tady kolonku poslední den vykonávání prace dne a nevím si s tím rady,
Podle § 2 zákoníku práce platí, že závislá práce musí být vykonávána za mzdu, plat nebo odměnu za práci, na náklady a odpovědnost zaměstnavatele, v pracovní době na pracovišti zaměstnavatele, popřípadě na jiném dohodnutém místě.
Takže bys tam měla vyplnit datum dne kdy jsi naposled vykonávala práci v pracovní době na pracovišti zaměstnavatele.
Jestliže jsi od 1.4. měla dovolenou, pak od okamžiku nástupu na dovolenou jsi žádnou závislou práci pro zaměstnavatele nevykonávala. Nejvyšší datum které by se tam mohlo obejvit je pátek 31. března 2023.
Příspěvek upraven 14.04.23 v 09:30
@Tala20 píše:
Podle § 2 zákoníku práce platí, že závislá práce musí být vykonávána za mzdu, plat nebo odměnu za práci, na náklady a odpovědnost zaměstnavatele, v pracovní době na pracovišti zaměstnavatele, popřípadě na jiném dohodnutém místě.Takže bys tam měla vyplnit datum dne kdy jsi naposled vykonávala práci v pracovní době na pracovišti zaměstnavatele.
Ale drahý když o ničem nevíš tak nepiš nesmysly. Na tom papíře je napsáno poslední den vykonávání samostatné výdělečné činnosti tudíž to je pouze pro OSVČ.
Takže @Tala20 se mýlí
@JancaS84 píše:
Na tom papíře je napsáno poslední den vykonávání samostatné výdělečné činnosti tudíž to je pouze pro OSVČ. Takže @Tala20 se mýlí
Prokaž co tvrdíš.
Hele, @JancaS84, miláčku, odpověděl jsem přesně na to, nač se zeptala zakladatelka. Přečti si radši znovu úvodní dotaz.
Ty nejsi zakladatelka, takže vůbec netušíš jak vypadá její formulář. Nepleteteš si to náhodou se starým vzorem formuláře? (V něm se asi rozlišovaly OSVČ a cizinci.)
Drahoušku @JancaS84, dám Ti radu do života:
Když chceš po ouřadu cokoliv - zejména pokud chceš od státu peníze - pak prostě vyplň všechno co po Tobě chtějí, i kdyby to byl nesmyslný údaj, který ouředník k ničmu nepotřebuje.
Příspěvek upraven 14.04.23 v 09:50
Zajímá mě kolonka: Naposledy jsem vykonávala zaměstnání dne: tam tedy uvést 31.03? Na MD jsem nastoupila 11.4. Nebudou brát za to, že jsem 10 dni nepracovala?
Zároveň tedy do 11.4 mi platí mzdu zaměstnavatel a od 11.4 mi bude vyplacena mateřská, že ano?
@JancaS84 Nene to je nejspíš nějaký starší formulář dostala jsem jiný, zajímá mě ten horní řádek, spodní jsem pochopila, že není pro mne
@Anonymní píše:
@JancaS84 Nene to je nejspíš nějaký starší formulář dostala jsem jiný, zajímá mě ten horní řádek, spodní jsem pochopila, že není pro mne
Aha, to bude nějaká novější verze. Takže bych tam napsala poslední den když jsi byla v práci.
Za dovolenou máš náhradu mzdy, to by neměl být výkon práce.
@JancaS84 píše:
Aha, to bude nějaká novější verze.

Zakladatelka nás ovšem od počátku tahala za nos.
Zeptala se na „kolonku poslední den vykonávání prace“, ale ve formuláři má „den kdy naposledy vykonávala zaměstnání“.
To jsou samozřejmě odlišné údaje!
Formulář je vadný.
Zaměstnání se totiž nevykonává! Vykonává se práce. Zaměstnanec je zaměstnancem po celou dobu trvání pracovního poměru, i když nepracuje. Zaměstnanec nepracuje ve dnech pracovního volna, v době trvající překážky v práci (např. doba čerpání mateřské dovolené, důležitá osobní překážka v práci, pracovní neschopnost, atd.), ale zaměstnancem je po celou dobu nepřetržitě.
Protože pracovní poměr stále trvá, správná odpověď je proškrtnout a nevyplnit nic, případně je možné uvést slovně „pracovní poměr trvá“.
Ouředníci zprasili formulář bez znalosti zákona a bez znalosti základních pojmů.
Příspěvek upraven 15.04.23 v 00:26
Já jsem to vyplňovala v roce 2021. Nic jsem tam nepsala a nechala jsem, ať si to vyplní v práci. Byl covid, pak jsem měla neschopenku, takže jsem fakt nevěděla, kdy to bylo a problém nebyl.
@Tala20 píše:![]()
Zakladatelka nás ovšem od počátku tahala za nos.
Zeptala se na „kolonku poslední den vykonávání prace“, ale ve formuláři má „den kdy naposledy vykonávala zaměstnání“.
To jsou samozřejmě odlišné údaje.Formulář je vadný.
Zaměstnání se totiž nevykonává! Vykonává se práce. Zaměstnanec je zaměstnancem po celou dobu trvání pracovního poměru, i když nepracuje. Zaměstnanec nepracuje v době trvající překážky v práci (např. doba čerpání mateřské dovolené, důležitá osobní překážka v práci, pracovní neschopnost, atd.), ale zaměstnancem je po celou dobu nepřetržitě.Protože pracovní poměr stále trvá, správná odpověď je proškrtnout a nevyplnit nic, případně je možné uvést „pracovní poměr trvá“.
Ouředníci zprasili formulář bez znalosti zákona a bez znalosti základních pojmů.
Příspěvek upraven 14.04.23 v 10:43
No on i ten předchozí formulář byl divný když tam bylo „Samostatnou výdělečnou činnost (zaměstnání) jsem vykonávala naposledy dne“ vím že to ženský strašně pletlo a chtěli to vyplňovat protože tam bylo to zaměstnání.
Ale nejspíš to platí pro ty, kterým skončí v práci smlouva, tak aby ověřili jestli mají vůbec nárok. Což by tam chtělo asi líp vysvětlit.
No slovy klasika dej blbci funkci a on vymýšlí lejstro.
@JancaS84 píše:
Ale nejspíš to platí pro ty, kterým skončí v práci smlouva, tak aby ověřili jestli mají vůbec nárok. Což by tam chtělo asi líp vysvětlit. No slovy klasika dej blbci funkci a on vymýšlí lejstro.
Ano, to si myslím taky. Tam se dá uvést datum jedině pokud pracovní poměr je už skočen.
Tyhle formuláře dávají dohromady ajťáci podle pokynů ouředníka, který tomu nerozumí a nezná zákon.
Obdobné je to s formulářem pro pracovní neschopnost:
V e-neschopence není možné uvést údaj podle zákona (místo pobytu s případnými podrobnostmi jak má v tom místě pojištěnec být kontaktován).
Ajťáci si totiž mysleli, že „místo pobytu v době pracovní neschopnosti“ je totéž co adresa, a tak si vymysleli, že tuto adresu je prý nutné zadat ve formátu podle adres v Registru územní identifikace, adres a nemovitostí (RÚIAN).
Samozřejmě to tak není.
@Anonymní píše:
@Tala20 @JancaS84 no děkuji oběmaja ten řádek tedy vyškrtnu a uvidíme, zda s tím budou mít problém, někdy těžko pochopit co vlastně chtějí
Nic neškrtejte, nechte to prázdné.
Dobré ráno, přišla jsem si pro radu. Leží přede mnou žádost o PP v mateřství, mam tady kolonku poslední den vykonávání prace dne a nevím si s tím rady, na MD jsem nastoupila 11.04. S tím, že od 1.4 jsem vybírala dovolenou, tedy od Pondělí do Čtvrtku, poté byl Pátek a Pondělí svátek, napsat tam tedy poslední den práce Čtvrtek 6.4 nebo Pondělí 10.4?
Vím, že bych to mohla nechat na naši účetní, ale plně ji nedůvěřuji, že by to věděla… děkuji za rady