Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zajímalo by mě jednak kdo u vás archivuje fotky-manzel, vy apod.-at uz v elektronicke nebo tistene podobe, kdo je uklada do pocitace, na externi disk apod., dava vyvolávat napr. do fotoalba, do fotokalendare atd.
A jak to ten clovek dela - jak tridi napr. do souboru do pocitace nebo externiho disku. Proc se ptam? My v tom mame desnej binec, často to mame i dvakrát, původne jsem mela pocit, ze optimalni je tridit třeba rok 2014 - narozeniny, vanoce, leto apod., ale zacinam mit pocit, ze udelam napr. jen 2014 a do toho nahazim všech fotky z tohoto roku. Protože když mam podslozky, tak se mi urcite nejaka zdvoji-v lepsim pripade, v horsim se mi smaze- protože ukladame fotky z mého mobilu, z manželova mobilu, z fotaku, z fotaku babicek…takze z toho je gulas celkem rychle. nebo mate jiny jednoduchy a osvedceny způsob trideni? Ještě je binec, když napr. stahnu do pocitace věci z fotaku, pak to ve fotaku zapomenu smazat, pak to z nej stahnu znova,„docasne“ na jiné místo…
Příspěvek upraven 07.01.15 v 19:10
Fotky třídíme oba - každý máme ve svém NB svoje z foťáků a telefonů a pak to jednou za čas zazálohujeme na externí disk. Takže nemáme nic dvakrát.
Zatím tedy všude máme podsložky - leden 2014 - a v tom třeba - výlet, víkend na horách…apod a pak směs těch neroztříděných.
Jinak děláme fotoknihy, abychom nemuseli nechávat tisknout mraky fotek (stejnak by to nebylo kam dát), a takhle je jich spousta uvnitř a hezky to vypadá. A pár fotek do rámečků přes rok.
@tasa fotky doma obhospodařuju já od focení po archivaci. Dělám to přesně tak jak píšeš, už když si fotky přetahuju z foťáku, tak to třídím do složek - Vánoce, Narozeniny, výlety, dovolená a pak mám velkou složku děti doma, kde je ten zbytek. Teď budu celou složku 2014 přesouvat na externí disk a vypalovat alespoň na dvě dvd a ještě je mám na flashce
Pak je teprve mažu z foťáku (mám velkou kartu)
Mám to rozdělené tak jako různě..třeba:
Dovolená Bulharsko 2013
Dovolená Kapverdy 2012
Christian - 1.narozeniny
Christian - 2.narozeniny
Sebastian - 1.narozeniny
Voda - Otava 2010
Voda - Vltava 2011
a když fotím jen tak jako mimo nějakou „akci“… tak pak mám jen album Christian a Sebastian…
Samozřejmě si musíš najít a udělat systém, aby ses v něm vyznala hlavně ty.
Fotky máme zálohované na externím disku a jednou za čas to z aktualizujeme. ![]()
@tasa fotky třídím já, přehrávám je chlapovi do pc, na externí disk. Ale třeba pracovní, to je boj, protože jde o desetitisíce souborů
pracovní třídím dle data, soukromé mám roztříděné na roky - rok 2014, podsoubory - dovolená, mimino, jednotlivé výlety atd.. prostě jednoduché pojmenování, ať se v tom orientuju.
Třídíme oba dva. Třídíme hned do složek, které značíme Rok-Měsíc-Den Událost/popisek a všechny složky pro každý rok jsou ještě ve složce pro ten daný rok, ať toho není tolik.
Tridime si každý po svém do svého uživatelského účtu na nb plus záloha na cloudu. Fotky z výletů a dovolených si můžem v cloudu nasdilet.
Já tridim složky podle roku, do těch následně vytvarim další složky s upresnenim. Treba složka rok 2014, v ní další složky vanoce, silvestr, výlet, domov, dovolená atd. Pro mě nejlepší způsob. Nehrozí zde duplicita, protože řadím co kam patří bud podle události nebo místa události. Je fakt, že než jsem se k tomu dokopala, měla jsem dost fotek všude možně ve složkách, v některých složkách třeba jen po dvou fotkách. Je potřeba si udělat čas a skládat to dohromady jako puzzle. Trvá to i hodiny, ale výsledek stojí za to a když si pojedeš neustále svůj systém, tak pak nahraní a trideni trvá chvilku.
Všechno já. Udělám si složku rok, do ní složky po měsíci a do nich po dnech. Manžel vidí fotky až vytisknuté.
Ty nejpěknější dávám vyvolat.
Většinu třídím já, manžel třídí to, co nafotil na svůj foťák
mám složku fotky, v ní složky toho, co nejvíc fotím (rodinné, dům a zahrada,…, ostatní)
rodinné (těch je nejvíc) mám roztříděné podle roků a roky podle měsíců, do složky měsíce potom vždycky nasypu všechny fotky pořízené ten měsíc, hned je projdu, vymažu nepovedené, všechny, co nepatří do rodinných přesunu do příslušných složek a je to ![]()
když v tom měsíci byla nějaká akce, kde se víc fotilo apod., tak si na to v tom měsíci ještě vytvořím složku (např. 2014-04-30-Pálení čarodějnic) - datum v tomhle formátu mi zaručí, že se složky seřadí za sebe chronologicky
to, co nefotíme často (např. zahrada) mám rovnou složky odatované (zase ve formátu RRRR-MM-DD) - tam by dělení na roky a měsíce nemělo opodstatnění
všechny fotky mám u sebe v počítači, zálohuju hned na externí disk a ještě máme jeden záložní, kam to jednou za čas všechno nahrajeme
jednou za rok manžel probere svoje fotky, moje fotky, vybere nejhezčí (většinou tak 200-300 kusů), nechá vytisknout (většinou to dostanu k narozkám nebo k Vánocům), já si je zezadu odatuju, chronologicky seřadím a uložím do krabice - alba nevedeme
dřív jsme z dovolených dělali fotoknihy, ale poslední dobou nějak nestíhám ![]()
My to máme jednoduché, jakmile přijedeme z dovolené, tak všechny fotky a videa z foťáku, telefonů atd. si nastahuju k sobě do počítače a jen rozdělím do složek které mají v názvu místo a čas. To dělám rovnou ve windows, ten zvládne všechno
. Na poznámky a popisky jednotlivých fotek používám program ACDSEE (dobrý je i Zoner) a na video ***, který umí i rozeznávat co jste natáčeli a kde
![]()
edit admin - odstraněn odkaz
Dekuju holky, stale v tom mam bicec. zacnu lepe tridit od ted…
Dotazy:
myslite, ze mam zacit tridit az nynejsi fotky anebo to aplikovat i zpetne anebo se v tom. ztratim? je jasny, ze tema nynejsima zacnu.,kam to vlastne zalohujete? muj znamy to ma na dvou externich discich, kdyby se 1 podelal a zalohuje pravidelne v. urcitem casovem intervalu.
Otazka trochu navic, co jeste elektronicky tridite a v jaky aplikaci?