Fotovoltaika ohřev vody

451
5.5.24 13:06

Fotovoltaika ohřev vody

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli někdo nemá zkušenost s ohřevem vody přes fotovoltaiku? Přemýšlíme o využití dotace cca 49tis a zbytek 40tis by jsme museli doplatit. Firma nám to vycislila na 90tis bez bojleru ten zůstane stejný a asi 6 solárních panelů. Návratnost prý za 4-5let. Je fakt, že přes léto bojler nahříváme nočním proudem a kolikrát, když se přes den vyčabra teplá voda na nádobí, tak na koupání musíme pouštět plyn. Ale nemáme zatím v okolí nikoho, kdo má vlastní zkušenost.
Tak jsem si řekla, že tady se snad dozvím vic :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
74217
5.5.24 13:26

Naši mají ty panely na ohřev vody druhý měsíc.
Otec postavil barák pro tři generace. Veliký barák. Když jsme vždycky dojeli, tak jsem nadávala, že v jiném patře je vlažná voda. Ať přidá kotlu, než se jdeme koupat, ať se voda ohřeje. Na Velikonoce jsme tam byli všichni, tzn. tři rodiny. Mi nedošlo, že už se voda ohřívá přes ty panely. Takže jsem si hezky pustila teplou. Čekala jsem, že poteče vlažná a ono to hned horké. Jsem se opálila.
Návratnost úplně neřeší. Funguje to dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
5.5.24 13:31

Návratnost neřeší- to je věta do památníčku.
@Alca1212 Na youtube je spousta videí o problému. Praktických zkušeností.
A co montážní/ prodejní firma slíbí a vykalkuluje na papíře, to vám nikdo nedá.
Návratnost 4-5 let se až taková radostná. To se asi počítá 100% potřeby ohřáto sluníčkem, ne?
A je rozdíl mezi solárními panely a FVE.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
749
5.5.24 13:34

Máme necelý měsíc, stačí, když je jasno a celý den je voda v bojleru pořád horká, soláry ji stačí dohřívat. ale netuším, jak by to bylo za tmy s koupáním celé rodiny, my jsme tu většinou dva, o víkendu tři. prostě dokud je světlo, voda se dohřívá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
451
5.5.24 13:41

@Ivan PPZ moc díky, zkusím na tom youtube pohledat. A musim kouknout co nám teda nabidly jestli ty FVE nebo jiné, vůbec se v tom neorientuji. Pořád o tom uvažujeme jestli do toho jít nebo ne. Trošku se bojím, že se to pokazí a pak do toho budeme cpát peněz a jak to bude třeba do budoucna s likvidaci. Aby jsme pak nezjistil, že to zas tak výhodné není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
5.5.24 13:46

Nevim proč do památníčku. Prostě někdo úplně peníze neřeší @Ivan PPZ. Vodu jim panely ohřívají dobře. Funguje to výborně. Tečka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.5.24 14:45
@Ivan PPZ píše: Více

Solární panely a FVE panely je totéž. Solární kolektor je něco jiného…jiný princip ohřevu vody.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.5.24 14:46
@Grizelda02 píše: Více

Tak za tmy by se to logicky ohřívalo nočním proudem. FVE panely i kolektory berou energii ze slunce…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.5.24 14:46

Máme to tak už pět let na střeše a je to super. Tohle je asi nejsmysluplnějíší/s nejvyšší návratností využití fotovoltaiky.

My to máme tak, že v rozvaděči jsou hodiny s časovým plánem, a když večer není nahřáto dostatečně, tak se spustí ohřev ze sítě. Je potřeba počítat s tím, že v zimě to má výkon chabý, v létě naopak super a už od rána máš nahřáto.

Podívej se dopředu na recenze dané firmy na netu. Já doufám, že solární šmejdi už postupně vymizeli. Třeba ta firma, která to dělala nám, je pořád na trhu. Takže až tolik bych se toho nebála.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.5.24 14:50
@ancovicka rybicka píše: Více

„Solární šmejdi“ určitě nevymizely…jen jich je o chlup méně…a protože je brutální tlak na cenu, často je poskytnut systém, který úplně nedává smysl, ale prostě se to vejde do dotace :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36513
5.5.24 14:57
@Ivan PPZ píše: Více
… aneb nikdo Vám nedokáže dát tolik, co já slíbím! ;) :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20902
5.5.24 14:58
@Alca1212 píše: Více

Tak pokud se vám teplá voda vycabra během dne na nádobí. Tak máte nesmyslně malý zásobník pro ohřev FVE. Aspoň 200-300L. Aby člověk taky vydržel nějaký špatný počasí v v létě a mohl uložit ideálně celodenní výrobu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.5.24 15:01
@Cenarius píše: Více

200- 300l nemá v podstatě nikdo, kdo si to na ty dotace pořizuje. Klasika je 125…max 160l.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.5.24 15:02
@modra_vyletni_lod píše: Více

Souhlasím, hlavě se ty osekané systémy nabízí u NZÚ light. Ale zakladatelce nabídli šest panelů, to by mělo být napěťově pro střídač OK.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.5.24 15:09
@ancovicka rybicka píše: Více

Napěťově určitě ano, u levnějších panelů tento počet určitě stačí…otázkou je regulátor, kde je cenové rozpětí xx tisíc korun v nákupu. A jestli si za min cenu někdo představuje automatické přepínání FVE a neFVE ohřevem vody bude těžce zklamán.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí