Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Přeji všem pěkný den, mam jeden problém s mou dcerou…jen hledám někoho, kdo má stejné zkušenosti, aby mi poradil. Dcera se narodila ve 32tt, dnes má 4 měsíce z toho 2 korigovaně. Před dvěmi měsíci u nás začal problém, že když začnu krmit, malá mi začne plakat a kroutit se…taky tlačí a prdí…na větry už nějak hodně netrpí. Malá je od začátku na UM. Taky má zácpu, ale sem tam pomáhá heřmánek a teď přecházím na Hipp s pro a prebiotikama, který je prý na tu zácpu dobrý. Teď už je to při tom jídle o něco lepší, ale kolikrát mi sní třeba jen 500 ml…jindy třeba 800ml…zatím přibírá. Chci se zeptat, jestli to neměl nějaký váš drobek a jestli ano, kdy to přešlo. Malá má cca 5600g. To krmení mě už opravdu vyčerpává…masím krmít na balonu, mam zada zarařené v pr…už
pije hrozně kvůli bolení bříška. ještě prosím kolik Vám miminko papalo ve dvou měsících…děkuji za jakoukoliv radu.
Zkus sundat plínu, podržet v klubíčku nad umyvadlem, to pomáhalo u nás, vykadil se a jedlo se dál(u nás teda kojo). Některé bezplenkující maminky dokonce kojí děti bez plínky s prdelkou na „nočníčku“, děti se vykakají snáz jak s plínkou a pokračují dál.
Pokud ale je problém se zácpou, tak to bude asi primárně tam a bude potřeba nejdřív najít vhodné mléko, aby kakaní nedrhlo, pak to určitě půjde i lépe.
Trávicí trakt dozrává většinou kolem 4m, pokud vím, tak s jídlem se u nedonošenců nekoriguje, takže by to mělo u vás povolit snad brzy.
@Gladys píše:
Zkus sundat plínu, podržet v klubíčku nad umyvadlem, to pomáhalo u nás, vykadil se a jedlo se dál(u nás teda kojo). Některé bezplenkující maminky dokonce kojí děti bez plínky s prdelkou na „nočníčku“, děti se vykakají snáz jak s plínkou a pokračují dál.
Pokud ale je problém se zácpou, tak to bude asi primárně tam a bude potřeba nejdřív najít vhodné mléko, aby kakaní nedrhlo, pak to určitě půjde i lépe.
Trávicí trakt dozrává většinou kolem 4m, pokud vím, tak s jídlem se u nedonošenců nekoriguje, takže by to mělo u vás povolit snad brzy.
No podlé mé Mudr…ta teda s jidlem korugije a ono to mimi se vyviji, tak, jak donosene, takze korigovane…
Skoro vzdy se daji do pohybu streva…slysim to i citim rukou. Jaktoze to tak cití. Nebo nepracujou jí ty střeva moc??
@Gladys píše:
my to děláme stejně a funguje to i u nás - před kojením dát vykakat nad umyvadlo a kojení je pak vždycky OK. Ze startu jsme dokrmovali Nutrilonem a taky žádnej problém.
No jo, ale kdyz se nemuze vykakat?? Tadyk spis jde o to, ze se ji hybou ty streva…a to ji boli…kdyz se ji to nerozjede, tak pije…sice pomalu, ale pije
Malý se narodil ve 36tt a taky na to hodně trpěl i na zácpu. Přešlo ho to až s příkrmy. Byl to teda boj, ale zvládli jsme to.
Teď kaká i 4× denně a u jídla už netrpí. Nám pomáhalo krmení za chůze v klubíčku. Přeju Vám ať to přejde co nejdříve ![]()
@kaseny88 to je právě to, že se nemůže vykakat, protože se ještě moc nehýbe a je víceméně stále v jedné poloze. Tím klubíčkováním jí rozpohybuješ střeva a vykaká se líp.
@Lizzi píše:
@kaseny88 to je právě to, že se nemůže vykakat, protože se ještě moc nehýbe a je víceméně stále v jedné poloze. Tím klubíčkováním jí rozpohybuješ střeva a vykaká se líp.
Prave ona se hybe az az…nemuze se vykakat ma to tuhe
@kaseny88
tak jestli jí třeba nevyhovuje značka UM, některá mléka dokážou dost zabetonovat..
taky možná zkusit nějaká probiotika..
@Lizzi píše:
@kaseny88tak jestli jí třeba nevyhovuje značka UM, některá mléka dokážou dost zabetonovat..
taky možná zkusit nějaká probiotika..
no ted jsem zacla s Hipp combiotik a davala jsem bio gaiu…ta v nicem nepomohla, tak davam laktobacilky swiss
@kaseny88 tak to mě už nic nenapadá
u nás naštěstí s prdíkama ani zácpou problémy nejsou, kojím, dáváme před každým kojením vykakat nad umyvadlo, BioGaia je od prvního měsíce, piju kojo čaj.. Jiné rady asi nemám, tak už jen můžu držet palce, aby Vám taky něco zabralo ![]()
@Lizzi píše:
@kaseny88 tak to mě už nic nenapadáu nás naštěstí s prdíkama ani zácpou problémy nejsou, kojím, dáváme před každým kojením vykakat nad umyvadlo, BioGaia je od prvního měsíce, piju kojo čaj.. Jiné rady asi nemám, tak už jen můžu držet palce, aby Vám taky něco zabralo
Dekuju, ale myslim, ze tady pomuze jen vydrzet az to prejde
Ahoj, hledám tady stejné povzbuzení, jako zakladatelka. Mé 2 a půl měsíce staré miminko má bolení bříška těměř hned poté, kdy polkne první doušek mléka, začne se kroutit, plakat, prdět a jednou nebo 2× denně se hned vykaká, ale ani to nepomůže. Slyším, jak jí to všechno v bříšku začne pracovat. Někdy do ní nedostanu vůbec nic, ale občas se stane, že pije úplně klidně (což bývá spíš jen jednou denně). Trvá to už takto 14 dnů, do té doby pila krásně. Krmím z láhve odstříkaným mlékem, kojení nám od porodnice nešlo, pila z prsa moc málo. Najde se tady nějaká maminka, která řešila to stejné, po jak dlouhé době to přešlo? Popřípadě co pomáhalo? Ze začátku jsem jí nechala, ať se jí to prohýbe a pak jsem pokračovala v krmení, ale ani to už nepomáhá, krmení v klubíčku v náručí také ne ![]()
Ještě dodám, že před těmi 14-ti dny začala dostávat železo, tak jestli jí to bříško nějak nedráždí. Akorát to začalo v sobotu a první dávku dostala až v neděli… Do té doby kakala i méně, tak jednou za 4 dny. Snad je to jen takové období, které už brzy přejde.