Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj. Na období kolem podzimu a zimy plánuji společné bádání ke kořenům svých rodů. Sešli bychom se v místnosti kde je volně dostupný net a pátrali ve zdigitalizovaných matrikách po svých předcích. Bylo by to myšleno pro rodiny co žijí v naší vesnici. Myslíte, že má taková akce smysl a byl by o ni zájem?
Já bych do toho i šla, pokud to bude v okolí Přerova nebo Ostravy.
@Alishia29 to navrhni a uvidíš. Jestli je to vesnice starousedlíků, mohli byste se o sobě navzájem hodně dozvědět. Puboš našel nějaký program, kam dosazuje svoje příbuzné, čerpá ze starých rodných/křestních listů a díky tomu se o rodině dozvěděl mnoho nového. Teda našel i nějaké kostlivce ve skříni
@Alishia29 tak já se přiznám, že pokud bych něco takového viděla a vyhovovalo to i termínem, zúčastnila bych se. Ale já se snažím vytvořit rodokmen.
Co se týče vesnice u vás, můžeš to zkusit. Můžeš rozhodit letáky s tím, kdo by měl zájem, může se ti ozvat. Udělat takový průzkum, než budeš zajišťovat nějakou místnost. Pak uvidíš. Možná starší lidé by do toho šli, když by jim někdo pomohl, přece jen ne všichni jsou zběhlí na počítači.
@Alishia29 no, nevím, je to dost mravenčí samostatná práce a ne týmová. Navíc jsou potřeba specifické znalosti, které každý nemá. Za zkoušku ovšem nic nedáš.
Dle meho názoru se ti par lidi urcite sehnat podari, ale velice rychle je to prestane bavit, kdyz zjisti, ze to je casove pomerne narocna cinnost rekneme velice neakcniho charakteru. Dohledavani v matricnich knihach vice nez tak to stoleti a pul dozadu vyzaduje vazne velkou pili, znalost svabachu, atd, a to nemluvim o tom, ze vetsina lidi chce o tom cloveku vetsinou vedet vic nez jen data narozeni a umrti, a tak je nutne v navaznosti prochazet treba gruntovni a podobne knihy, ktere jsou zase ulozene v jinych archivech, casto bohuzel jeste nedigitalizovanych. Proste cinnost vazne pro nadsence a ne nahodne zname.
My mame doma taky rozdelany rodokmen, ted mame nejakou pauzu, v jedne vetvi jsme se dostali az do 17.stoleti… ale na akci bych nesla, my tvorili doma s pritelem, hodinu kazdej koukame do pocitace, pak neco najdem, popovidame si o tom dve minuty, nebo kdyz neco nejde precist nebo rozlustit a pak zas hodinu ticho.. tak ve vetsi spolecnosti si to nedovedu predstavit. Ve vesnici, z ktere pochazim, byva takovy sezeni cca hednou zactvrt roku, ale patra jen kronikář o cele vesnici a pak prednasi zajimavosti, o velkejch hospodarstvich ve vsi, jak to bylo za tricetilety valky, obsazovani volnejch statku, o farnosti atd.
Špatný nápad to není, akorát sis zkus hledat v digitalizovaných matrikách, to není žádná pětiminutovka, tak si moc nedokážu představit tu organizaci.
Prvně, když chceš pátrat ve zdigitalizovaných matrikách, musíš překlenout období, které tam není - ještě není vše zdigitalizované, některé matriky ještě nejsou přístupné podle zákona. Takže se musíš nějak doma dostat na začátek 20.století. Budou to ti lidi znát? Bude každý mít svůj notebook (na jednom počítači nic nenajdete, a třeba východní čechy jsou nascanované tak, že si musíš celou matriku stáhnout do PC a teprve pak prohlížet). Další věc je němčina a kurent - umíš ho číst alespoň ty, abys lidem mohla pomoci? Máš ty nějaké znalosti jak postupovat při hledání v matrikách? Máš představu co to obnáší? Budeš jim umět poradit jak si svoje nalezené příbuzné mají zapisovat, organizovat ten rodokmen? A konečně to co již zaznělo - to bádání není na pár hodin, pokud člověk nemá nějaké exotické příjmení… Mně leckdy trvá celý víkend, než se proberu k 2 dalším předkům…
Ano budu se snažit, studovala jsem archivnictví. Ač pracovně jsem někde jinde, genealogii mám ráda.