Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Pěkný den, zajimalo by mě, zda má někdo zkušenost s genetickými léky. Syn bral 3 roky sertralin Teva, nyní mě poprvé v lékárně dali sertralin Vipharm. Po asi 3 týdnech jsem u syna viděla propad v psychice. Každý tvrdí, že není možné, jak v lékárně tak lékařka. Já sama ale při užijí generického venlafaxin po olwexyi originálu měla nežádoucí účinky. Našla jsem mnoho informací, že generikum se nemá měnit za jiné generikum. Generikum má účinnost 80-125%. Je tedy možné, že sertralin Teva mohl mít účinnost 125% a sertralin vipharm např. 80% tudíž propad o 40% v ucinnosti. Máte někdo osobní zkušenost??
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
@zuzuza píše:
Pěkný den, zajimalo by mě, zda má někdo zkušenost s genetickými léky. Syn bral 3 roky sertralin Teva, nyní mě poprvé v lékárně dali sertralin Vipharm. Po asi 3 týdnech jsem u syna viděla propad v psychice. Každý tvrdí, že není možné, jak v lékárně tak lékařka. Já sama ale při užijí generického venlafaxin po olwexyi originálu měla nežádoucí účinky. Našla jsem mnoho informací, že generikum se nemá měnit za jiné generikum. Generikum má účinnost 80-125%. Je tedy možné, že sertralin Teva mohl mít účinnost 125% a sertralin vipharm např. 80% tudíž propad o 40% v ucinnosti. Máte někdo osobní zkušenost??
Bohužel, neumím reagovat na problém s AD, ale stoprocentně vím z vlastní zkušenosti, že ten samý lék konkrétně telmisartan na zvýšený tlak, stejný lék, stejné množství účinné látky a po změně výrobce týden velké zdravotní problémy a i problémy s tlakem. Tedy lék od jiného výrobce se nemusí chovat totožně.
@LadaSva sama jsem to zažila u léků na tlak Concor cor vs bisoprolol, jenže kdoi teď pomůže? Nikdo mi lék pro syna od jiného výrobce nenapíše, protože doktorka řekla, že je to totožné.
Ještě bych pochopila záměnu originálu za generikum, kde original má 100%ucinnost, tudíž generikum může být buď o 25% účinnější nebo o 20% méně účinné než originál. Ale záměna generika za generikum kde je tak velké rozpětí účinnosti to mě zůstává opravdu rozum stát. Dokonce mě v lékárně řekli, ať klid e dávám ten náš sertralin activas od tevy ráno a večer a v poledne teda ten nové vyzvednuty sertralin vipharm
.
@zuzuza bohužel to tak může být, pokud máš opravdu smůlu a zrovna chytneš takový rozdíl v účinnosti. Generikum opravdu musí mít 80-120% účinnost originálu. Snažila bych se tedy brát lék o té samé firmy.
@zuzuza píše:
Ještě bych pochopila záměnu originálu za generikum, kde original má 100%ucinnost, tudíž generikum může být buď o 25% účinnější nebo o 20% méně účinné než originál. Ale záměna generika za generikum kde je tak velké rozpětí účinnosti to mě zůstává opravdu rozum stát. Dokonce mě v lékárně řekli, ať klid e dávám ten náš sertralin activas od tevy ráno a večer a v poledne teda ten nové vyzvednuty sertralin vipharm.
Dítě bere tři tablety sertralinu denně?
@mokkk ano dle Mudr to má rozdělené fo tři dávek. Co je na tom divného?
@zuzuza píše:
@zuzuza píše:
Nic, teď jsem se dívala a on se dělá i 50ti miligramový. Jsem myslela, že bere třikrát 100mg a přišlo mi to hodně. To jiné generikum ti napsal lékař, nebo ti ho dali v lékárně? V tom případě bych zkusila jinou. A pokud se ti dítě jeví depresivní, zavolala bych doktorovi a po dohodě navýšila o půl tablety dávku. Asi ranní.
@zuzuza píše:
Tak je fakt, že sertralin se bere spíš ráno, ev. v poledne, já ho brala tabletku 100 mg 2-1-0 a u všech ostatních, které znám, že ho berou/brali, tak vždycky ráno.
A jinak k těm záměnám, někdo to víc vnímá, mně se to třeba úplně jedno, sertralin jsem brala jako Asentru, Zoloft, Sertralin Actavis… Ale vím, že právě jsou lidé, kteří záměnu nesnesou. Asi bych poprosila lékaře, aby na recept napsal nezaměňovat. Ale nevím, jak jsou teď ty různé výpadky všeho možného, jestli vždycky budou mít ten, který syn potřebuje. Já byla zvyklá teď na Deprex (fluoxetin), ale teď ho třeba v lékárnách vůbec nemají.
@mokkk píše:
Nic, teď jsem se dívala a on se dělá i 50ti miligramový. Jsem myslela, že bere třikrát 100mg a přišlo mi to hodně. To jiné generikum ti napsal lékař, nebo ti ho dali v lékárně? V tom případě bych zkusila jinou. A pokud se ti dítě jeví depresivní, zavolala bych doktorovi a po dohodě navýšila o půl tablety dávku. Asi ranní.
@mokkk ano přesně tak jsem to udělala. Zavolala k mudr, že bych chtěla sertralin ten původní. Vzkázala po sestře, že má užívat to, co nám vydali v lékárně🤦,ještě máme rezervu, jsme na 125 mg a můžeme jít na 150, takze 50-50-50. Jako dost mě to štve. Chtěla jsem, aby mě pro něj napsala originál, protože ho teď nově bere starší syn zoloft a mám tedy smůlu.
@zuzuza píše:
@mokkk ano přesně tak jsem to udělala. Zavolala k mudr, že bych chtěla sertralin ten původní. Vzkázala po sestře, že má užívat to, co nám vydali v lékárně🤦,ještě máme rezervu, jsme na 125 mg a můžeme jít na 150, takze 50-50-50. Jako dost mě to štve. Chtěla jsem, aby mě pro něj napsala originál, protože ho teď nově bere starší syn zoloft a mám tedy smůlu.
já myslím, že v lékárně můžeš chtít aby ti dali místo generika Zoloft, pokud ho mají a pokud nemáš na receptu napsáno nezaměňovat. A pokud není skladem, tak by ho měli objednat.
Trochu mimo téma, ale celkem mě to zaujalo. To jste celá rodina na AD? ![]()
@Tosidelassrandu nebudu komentovat. Každy má nějaké genetické zatížení.
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat