Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Prosim vas, kdy vase dite touto metodou PRESTALO CIST BEZ PISMENKOVANI? Mne uz to pismenkovani nebetycne s,,, ale syn to bez toho zatim zcela nedava, teda neco ano, ale ne vsechno. Ucitelka je s tim v naprosto v pohode, mne to tak ok po 4 mesicich ve skole neprijde…
@nat77 hele jako psycholožka pracující s lidmi s poruchami učení ti můžu říct, dej mu čas, po čtyřech měsících školy to není opravdu nic katastrofického. Hlavně čtení jen nedrilovat, důležité je taky, aby rozuměl tomu, co čte. A propo, tou metodou, nemyslela jsi spíš globální metodu čtení?
Taky máme prvňáka a používají také genetickou metodu alias Marťánka. U nás už učitelka začala vyžadovat, aby si ty písmenka říkali v duchu a už to nepředříkávali nahlas, ale musím říct že s tím má synek vcelku problém. Na druhou stranu, přehláskuje si kdejaký nadpis, popis atd. a aspoň víme co kde čte
Neteř mám ve druhé třídě a ta myslím přestala předříkávat až někdy v březnu.
Takže neboj, nejsi sama.
@nat77 Jo, tak s tou metodou beru zpět, já myslela, že chceš, aby četl globálně
no jo, mateřská se na mě už projevuje. Nicméně písmenkování zatím nevadí.
Syn je letos uz druhacek, min rok zacinal s touhle metodou, chce to cas a nehrotit to. Uz si to presne nepatamuju, ale zacal cist cela slova taky pozdeji, tedy ty kratsi. Delsi pismenkoval dlouho. Ucitelka to schalovala, nebyl problem..Pak najednou zacal cist uplne vse a v pohode. Je uplne normal, ze i ve druhe tride maji nekteri problem s delsimi slovy. Vse se srovna, kazdymu to trva jinak dlouho.
Díky za zkušenosti! No, právě když to srovnávám se sebou, když jsem byla prvňačka já, tak my do Vánoc v 1.třídě četli i psali a to psacím písmem!, takže mě ta genetická metoda malinko zklamala… ze začátku jsem z ní byla nadšená, teď tedy nevím… Přijde mi, že psát velkým tiskacím písmem je vcelku zbytečné, my se to nikdy vyloženě neučili a přesto to umíme… právě, že naše třídní je taky v pohodě, Kubu chválí, že je šikovnej, ale já tedy u toho jeho čtení rostu…
Navíc na genetickou metodu je tak málo knížek a čítanek…
Ja z te metody nadsena nebyla a nejsem doted, neverila jsem tomu, od mala ucime deti po slabikach - má-ma atd. Nam ucitelka tvrdila, ze budou cist driv nez s klasickou metodou. Tak tomu ve vetsine pripadu ze tridy syna teda rozhodne nebylo. ze zacatku jsem mu neco pismenkovala a vubec neslysel co mu rikam. Ale jak rikam naucil se, ale nejsem zastancem toho, ze by metoda byla lepsi nebo deti rychleji cetly. Ale nakonec jsme to nejak zvladli a letos uz cte plynule, porad jsou ale deti, ktere s tim maji problemy. Holt jak jsem psala, kazdymu to trva jinak dlouho. Urco to zvladnete, hlavne klid a nervy na uzde - znam to:o)) ![]()
Syn se také učí číst touto metodou, já myslím že je dobrá, příjde mi to logičtější a přirozenější. on se totiž takhle naučil číst úplně sám asi v květnu před nástupem do školy. Kratší slova již čte dohromady, delší hláskuje (já to vyžaduji, protože má někdy tendenci si vymýšlet, když je čte v celku), patří k lepším ve třídě (čte vše tiskací- malé i velké). Dej mu čas, vždyť ty děti které jeodu klasiku také ještě slabikují…
Synovec jede podle klasiky a některá písmenka ještě vůbec neznají, čtou jen krátké věty.
A psací písmena, podle mne mu budou na nic spíš ta, kde se kromě školy s nimi setká?
Já ti nevím, ale já na druhém stupni již psacím nepsala, dle mého je zase zbytečné tohle ![]()
Ahojky mi chodíme do první třídy a jsem z toho neštastná. Synovy je 7 let měl odklad že je hyperaktivní. Začli ve škole psat diktáty slova psace jako např.:kolo, sad noty a on když pani učitelka diktuje tak si nemuže vzpomenout jak se to píše tak nám dala už 2 pětky pořát to tremujem ale on není schopnej to napsat sám. Prosím o radu děkuji moc.
@Niou píše:
Ja z te metody nadsena nebyla a nejsem doted, neverila jsem tomu, od mala ucime deti po slabikach - má-ma atd. Nam ucitelka tvrdila, ze budou cist driv nez s klasickou metodou. Tak tomu ve vetsine pripadu ze tridy syna teda rozhodne nebylo. ze zacatku jsem mu neco pismenkovala a vubec neslysel co mu rikam. Ale jak rikam naucil se, ale nejsem zastancem toho, ze by metoda byla lepsi nebo deti rychleji cetly. Ale nakonec jsme to nejak zvladli a letos uz cte plynule, porad jsou ale deti, ktere s tim maji problemy. Holt jak jsem psala, kazdymu to trva jinak dlouho. Urco to zvladnete, hlavne klid a nervy na uzde - znam to:o))
Otevírám znovu toto téma.. Dcera letos prvnacek a jelikož jsme se stěhovali, musela i na jinou skolu než jsem ji původně chtěla dát.. Ve městě, co jsme bydleli předtím, mají na jedné škole také prý genetickou metodu.. A na druhé se učí slabikovanim jako my kdysi (tam chodí synovec). U nás tedy také genetická metoda a mi se to absolutně nelíbí, dcera mi z toho přijde velmi zmatená a nejde ji to - neslyší to nebo má tendenci dávat právě do slabik. Myslím, že jí tato metoda prostě nesedí.. Nevim co s tím..teď se dostali k prvnímu čtení krátkých slov a vět.. A už má zamračené smajlíky, jak za čtení tak za určování písmene (zda je na začátku, uvnitř slova nebo na konci). Trénujeme pořád, když se opravdu hodně soustředí a říká si to se mnou, tak ji to i jde.. Ale pak přijde ze školy a vidím jak v tom tape a má chyby.
@simiren Me prijde, ze to neni pro kazde dite. Ja se sama naucila cist pred nastupem do skoly prave po pismenkach. Davalo mi to smysl, slysela jsem to. Syn je tez prvnak a po pismenkach to proste zatim neslysi. Ve skole se uci cist po slabikach, myslim, ze mu to bude vyhovovat vic.
Sym pred nástupem do prvni třídy začal sam cist pomoci geneticke metody. Mel odklad a chodil do Přípravné třídy, kde velky důraz kladli na analyzu a syntezu slov. Jakmile se toto syn naucil nemel problém přečíst, pokud znal grafickou podobu pismena.
Bohužel ale začal číst s opakovaným čtením po první slabice. Tzn.ze treba slovo POSTEL precetl jako Po-pos-post-poste-postel. Popřípadě si to cele takto vyhlaskoval v duchu a pak rekl cele naraz. Neresila jsem to a ani ho to nijak neucila nebo nepreucovala.
Nástupem do prvni třídy ted v zari přišlo slabikovani. Nemel sebemenší problem precteni jedne slabiky ale pak si jel sve. Máma mele, cetl Má-mám-máma me-mel-mele. A tady jsme s učitelkou už zasahli. Snažili jsme přejít na slabikovani, aby cetl po slabikach. Cteme denne a rekla bych ze ted po 6ti tydnech první třídy, kdy maji probráno M A L E S O P cte docela pěkně po slabikach. Cte plynuleji a rychleji. I kdyz si některá písmenka plete treba a x e, m x p.
Myslím ze kazda metoda ma neco do sebe. Syn by asi zvladl oboje, ale přijde mi ze slabikovani mu lepe sedlo.
Každopádně geneticka metoda je postavena na analyze a synteze slov, krerou dítě musi zvládat, aby touto metodou mohlo cist.
Ja se tedy přidám. Syn kolem 3 let už super mluvil a začal se zajímat o písmena. Našla jsem tuhle metodu a začala mu ukazovat různé nápisy. Teď ve 4 letech zvládne přečíst krátká slova jako ruka, noha, táta, ryba, atd. Každý den to zkouší, i já mu občas vyhlaskuju slovo a zkouším jestli to slyší. Něco už chytá, ale chce to čas. Kamarádky syn díky téhle metodě četl už dost slušně ve 4 letech knížky s velkými písmeny, ale on je celkově moc šikovný, počítal do 150 jako by se nechumelilo:-)))
Můj pětiletý takhle taky čte, zvládá teda i docela dlouhá slova, akorát jsem nevěděla, že je to nějaká metoda..
začal číst sám z ničeho nic..