Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
No já osobní zkušenost nemám,ale můj otec pracoval celý život jako svářeč a do 35 let kouřil tak minimálně krabičku denně a ve 25 a 28 letech počal s mamkou mě a bratra,tak si myslím,že to není asi reálné.A vy jste se neptali z čeho to je?
Taky nevím,ale pokud je to genetická věc,tak si jí asi nemohl vypěstovat ne?Tu už musí mít od narození,když to má v genech ![]()
Prý ne, jsou aberace vrozené a získané. A přítel má získanou aberaci (prý to může být z kouření, svařování, škodlivin atd.), prostě to ty chromozony nějak dokáže poškodit. Prý ty 3% nejsou nic extra, nebezpečí ohledně nádorů a nemocí je cca až od 5%, ale i tak, že.. No právě nic nám k tomu neřekli a poslali nás po druhém potratu do CARu.. ![]()
A než se dostaneme do CARu tak to bude těch 14 dní a já jsem z toho dost nervózní a smutná:-/
genetickou vadu si rozhodne nevypestujes, ta proste je nebo neni… neda se lecit, je to jako otisk prstu.
proste s tim nic neudelas.
nam prisly vysledky genetiky v pondeli a nastesti oba cisti, ale prave nam to tak vysvetlovali, pokud bude neco na imunologii tak se to necha lecit, pokud neco na genetice tak je to geneticka informace, kterou neses cely zivot a nejde zmenit nebo lecit.
takze na CAR co s tim mohou delat.
A to vám neřekli,jestli je teda možnost přirozeného početí?Nebo prostě není?
Mimochodem,co se týče toho IVF,hodně si o tom určitě časem přečteš,ale je spousty druhů a tak si myslím,že u vás by byla dobrá metoda,vlastně ta nejdražší,ale přímo udělají genetický rozbor a vpraví jen opravdu jen zárodek co je v pořádku
Ale dělají to asi jen na dvou pracovištích ![]()
Být tebou tak si zjistím,jaká pravděpodobnost na početí a zdárného těhotenství u vás dvou je a teprve pak bych řešila ivf
můj přítel je taky svářeč a taky kouří a máme zdravou holčičku, takže si myslím, že tím to nebude ![]()
@mari1912 píše:
A to vám neřekli,jestli je teda možnost přirozeného početí?Nebo prostě není?
Mimochodem,co se týče toho IVF,hodně si o tom určitě časem přečteš,ale je spousty druhů a tak si myslím,že u vás by byla dobrá metoda,vlastně ta nejdražší,ale přímo udělají genetický rozbor a vpraví jen opravdu jen zárodek co je v pořádkuAle dělají to asi jen na dvou pracovištích
Být tebou tak si zjistím,jaká pravděpodobnost na početí a zdárného těhotenství u vás dvou je a teprve pak bych řešila ivf
no nejdrazsi metoda a u ni je nejvetsi ubytek - PGD… ach jo… nekdy me hrozne stve jak je svet nefer…
@Anonymní píše:
no nejdrazsi metoda a u ni je nejvetsi ubytek - PGD… ach jo… nekdy me hrozne stve jak je svet nefer…
To je ono-já vím,že je svět nespravedlivý.Ale vážně si zjisti,jestli to nepůjde přirozeně.Já mám taky po dvou ZT a teď jsem ve 23tt,prokázané mutace na genetice.
Takže třeba by to mohlo vyjít,když takhle pěkně otěhotníš
@Anonymní píše:
Největší úbytek čeho? Vajíček? Omlouvám se, možná se blbě ptám..
No právě předběžně nám taky říkala doktorka o tom IVF s PGD, ale vůbec netuším o co jde. Vždy jsem otěhotněla první cyklus, takže IVF atd. jsem neřešila, bohužel teď budu muset. Musím to nastudovat než půjdu do Caru. Každý člověk je jiný, někdo vykouří 60 cigaret denně a svařuje 10 hodin každý den a nic a někdo vykouří 2 a nikdy nesvařoval a je na tom hůř než ten první..:-/ Ach jo, to IVF s PGD je asi běh na dlouhou trať, že?
@Anonymní píše:
No právě předběžně nám taky říkala doktorka o tom IVF s PGD, ale vůbec netuším o co jde. Vždy jsem otěhotněla první cyklus, takže IVF atd. jsem neřešila, bohužel teď budu muset. Musím to nastudovat než půjdu do Caru. Každý člověk je jiný, někdo vykouří 60 cigaret denně a svařuje 10 hodin každý den a nic a někdo vykouří 2 a nikdy nesvařoval a je na tom hůř než ten první..:-/ Ach jo, to IVF s PGD je asi běh na dlouhou trať, že?
U mě v jedné diskuzi co chodím ,je holčina právě p PGD a už je taky za polovinou a čeká zdravého chlapečka ![]()
Takže to jde
@Anonymní píše:
genetickou vadu si rozhodne nevypestujes, ta proste je nebo neni… neda se lecit, je to jako otisk prstu.
proste s tim nic neudelas.nam prisly vysledky genetiky v pondeli a nastesti oba cisti, ale prave nam to tak vysvetlovali, pokud bude neco na imunologii tak se to necha lecit, pokud neco na genetice tak je to geneticka informace, kterou neses cely zivot a nejde zmenit nebo lecit.
takze na CAR co s tim mohou delat.
změny chromozomů - mutace, aberace mohou vzniknout i v průběhu života, vlivem kancerogenních látek, mutagenů, UV záření a jiných podobných vlivů… takže mohou být poškozeny v podstatě všechny buňky v těle, a nejcitlivější jsou právě pohlavní buňky u muže, ale myslím, že s 3 procenty je docela velká šance na přirozené otěhotnění, pokud teda není jiný problém (třeba ve zvýšené srážlivosti krve…)
@veveruskaa píše:
změny chromozomů - mutace, aberace mohou vzniknout i v průběhu života, vlivem kancerogenních látek, mutagenů, UV záření a jiných podobných vlivů… takže mohou být poškozeny v podstatě všechny buňky v těle, a nejcitlivější jsou právě pohlavní buňky u muže, ale myslím, že s 3 procenty je docela velká šance na přirozené otěhotnění, pokud teda není jiný problém (třeba ve zvýšené srážlivosti krve…)
I když i ta srážlivost se dá řešit že jo ![]()
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.
Ahoj, píši anonymně, nechci aby to někdo věděl, mám tu pár známých.. Jsem po dvou potratech v prvním trimestru
Po genetickém vyšetření zjistili u přítele 3% získané chromozomální aberace. Nevíte co to znamená a jaké jsou důsledky? Lze s touto aberací mít někdy zdravé dítě? Vůbec to nechápu, přítel dřív tedy kouřil a navíc při škole pracoval po brigádách jako svářeč, ale celkově žije docela zdravě.. mohl si to tím kouřením a svářením vypěstovat? Po těchto výsledkách nám doktorka pouze poslala co Caru kam jdeme až za 14 dní. Moc děkuji předem za reakce.