Je důvod ke genetickému testování, když příbuzní měli rakovinu?

Anonymní
1.11.25 17:44

Genetické testování

Prosím má někdo zkušenost zda karcinom tlustého střeva (otec v 61 letech) a karcinom močového měchýře (jeho sestra v 78 letech) je důvod ke genetickému testování?
Má někdo v blížší rodině výskyt těchto dvou diagnóz (v kolika letech?) a dostal doporučení ke gen. testování?
Moc děkuji.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
1.11.25 17:55

Myslím, že se to týká rakovin pod 50. Ale kamarádka například měla oba rodiče onkologicky nemocné kolem 50 a 60 a chodí na screeningy.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.11.25 17:58

Děkuji, jeden lékař řekne, že je to už vyšší věk a může to být náhoda, jiný, že je to důvod ke genetickemu testování. Právě tyto dvě diagnózy můžou prý spolu souviset :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.11.25 20:47

A na co ti to genetické testování bude? Choď na prevence a starej se o sebe. To, že ti potvrdí, že máš určitý gen, neznamená, že z toho rakovina bude. Ale tím stresem si ji klidně zařídíš. Já bych na genetické testování jít mohla, ale děkuji, nechci.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.11.25 21:13
@Anonymní píše: Více

No tak nechoďte. Chodím na prevence a starám se o sebe.
Ptala jsem se snad na tohle?

• Citovat
  • Upravit
35329
1.11.25 21:41

Osobne si myslim, ze to duvod ke genetickemu testovani nebude. Ale na konzultaci na genetiku se muzes objednat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16005
1.11.25 21:59

Pokud máš třeba rizikové těhotenství a genetické vyš. je ti gynekologem doporučeno, tak tam musíš uvést všechny dg. v rodině a i v příbuzenstvu.
Ale, nikdo ti nebude přikazovat nebo určovat, zda si dítě nechat, či nikoliv…
Případná rizika jsou na tobě.
Ale, určitá dispozice tam může opravdu být. Proto se na to všechno, na genetice ptají. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1822
1.11.25 23:30

Jde o to, že když člověk ještě nedosáhl věku pro zařazení do screeningu, musí si ta preventivní vyšetření zaplatit. Ale pokud je geneticky vyšetřen mladý člověk, má na tu prevenci v případě genetického zatížení nárok a platí mu to pojišťovna. Je pořád lepší být hlídaný než nehlídaný. Na problém se přijde mnohem dřív, v zárodku. Nedojde ke zhoršení prognózy v důsledku zanedbání, nádor je malý, operace není tak rozsáhlá, chemoterapie není tak silná nebo není potřeba vůbec. Je lépe být informován, k čemu může dojít. Je lépe být připravená než zaskočená. Genetické zatížení neznamená, že nemoc zákonitě musím dostat. Genetické zatížení mě motivuje ke zdravému způsobu života, aby se mi nemoc vyhnula. Je ale potřeba, aby člověk dostal od doktora žádanku. Aby to pojišťovna proplatila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
1.11.25 23:39

Není. Pokud se chceš testovat, zaplať si to, ale smysl to nemá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24684
2.11.25 16:02

Není to důvod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
krecik.dzungarsky
2.11.25 16:19

Jiný typ rakoviny v přímé linii i širším příbuzenstvu a u onkogenetika jsem byla ve věku dost pod čtyřicet let.
Mám zvýšenou genetickou zátěž. Preventivně jsem byla sledovaná již před, po mnohem intenzivněji.
A mám vše na pojišťovnu. Nikdo nic nerozporoval. Naopak se mnou všude jednali laskavě.

• Citovat
  • Upravit
krecik.dzungarsky
2.11.25 16:20
  • Citovat
  • Upravit
11768
2.11.25 19:39

Většina rodiny umřela na rakovinu, jen jeden v mladém věku a nikdo to neřeší.

V těchto případech se netestuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3021
2.11.25 19:49

Testy mi nikdo nedělal, ale doktorka mně posílá pravidelně na kolonoskopii od 36 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16005
2.11.25 20:20
@Kryptozoo píše: Více

A dělá dobře, protože přece jen, tam nějaká genetická dispozice je…
I když to není zrovna příjemné vyšetření, tak je lepší ho podstoupit, než případně, jednou dojít pozdě. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí