Je důvod ke genetickému testování, když příbuzní měli rakovinu?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3021
2.11.25 20:27

@Černá Madonna Je to tak!
Nerešit to obvoďačka, chodila bych klidně i jako samoplátce kdyby na to přišlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2972
20.11.25 22:15

V rodině mám z obou stran jeden typ rakoviny velice často ve věku kolem 60 let a nikdo mě na žádné screeningy nebo genetiku neposlal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16042
20.11.25 22:25
@Amassakoul píše: Více

To bude zřejmě záležet na tom, jestli jsi to uvedla do rodinné anamnézy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.11.25 06:05
@Amassakoul píše: Více

No on jak který doktor to řeši, nebo spíše chce řešit. 😎 Mně kvůli gen. zátěži onko dr. genetiku vůbec neřešil, obvoďak už vůbec a až doktorka na g. to řešila a potvrdilo se to. To se na genetice hodně divili že ti na onko vůbec neřešili. Kdyby řešili, tak by léčba probíhala jinak.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.11.25 06:14
@Anonymní píše: Více

Aby věděla jestli mutaci genu má, nebo ne a mohla by být více pod kontrolou, případně při vysokém % by mohla být i preventivní operace. Ono je lepší vědět než nevědět Např. známá mutace genu BRCA2 nezpůsobuje jen r. prsou, ale právě i žaludku, slinivky, žl. cest a jiné. 😎

• Citovat
  • Upravit
24692
21.11.25 07:04

Já mám Lynchův syndrom. Na genetické testy mě poslali z gynekologie po prodělané rakovině dělohy, kterou měla i moje mamka. Předtím už jsem prodělala rakovinu štítné žlázy. Když se Lynch potvrdil, šel na testy i můj bratr a má to taky. Čili teď chodíme pravidelně na různá vyšetření. Ale do té doby se mě nikdy nikdo na rakovinu v širší rodině neptal, jen na rodiče, a že jí tam nemáme málo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí