Genetické testy rodičů

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
10.3.25 16:36

Genetické testy rodičů

Dobrý den, zajímalo by mě, uvažujeme s partnerem, že si uděláme genetické testy nás obou + při spojení našich genů, co se týče postižení, vývojových vad, apod. našich případných dětí.
Vůbec nevím jak to probíhá, kde se to dělá, kolik to stojí,…
Mohl by mi někdo, kdo tím prošel, napsat odpovědi na zmíněné a případně k tomu víc napsat?
Moc děkuju.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9000
10.3.25 16:43

Jestli nemáte v rodině něco konkrétního, tak vám stejně udělají maximálně ty nejčastější nemoci a tím to skončí. Na vše opravdu testovat nelze. Navíc jakákoli genetická vada může být vzniklá nově, tedy že není zděděná ani od jednoho z rodičů, takže ti nic nezaručí, že zrovna ty nebudeš mít nemocné dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
97
10.3.25 16:45

Ahoj, říká se tomu test genetické kompatibility/prekoncepční testování páru. Příkladem je carrier test v gennetu. Vyšetřuje nejčastější genetické nemoci, kde je potřeba mít mutaci u obou rodičů, aby se projevila. Dokonce pojišťovna cpzp na to tedka i přispívá, ostatní nevím. Myslím, že i jako samoplatci byste před tím měli mluvit s klinickym genetikem. Takže ideálně si najít kliniku, která to nabízí ve vašem okolí a ozvat se jim.
Jinak ale ani to není všespásné. Vývojové vady ti to neřekne, co může sporadicky/náhodně vzniknout při dělení embrya taky ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.3.25 17:29

Nám dělali carrier testy v Reprofitu: jednou za život jsou tyto testy pro pár zdarma (já jsem VZP a partner ZP MVČR). Součástí byl pohovor s genetikem. U mě navíc udělali i testy na trombofilní mutace a na hormonální odezvy.

• Citovat
  • Upravit
6626
10.3.25 18:00

Myslím, že je to víc než rozumný, ale počítej cenu v řádu desítek tisíc. Párům, které jdou do center asistované reprodukce to často proplácí pojišťovny. V první řadě se zkus obrátit na svou gynekoložku, měla by tě nasměrovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
334
11.3.25 00:15

Mozna bych si vopred promysela, jestli bych sla v pripade nejakeho nalezu do IVF. Pak uz bude pozde. Tzn zadne “hezke” snazeni ale opravdu asistovana reprodukce.

Jinak kazdy neseme predispozice k cca 20 nemocem (jednu alelu recesivniho onemocneni). I kdyby jste byli prenaseci stejne nemoci, tak sance je pak 25%.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
293
11.3.25 01:05

@Lubuch to je zajimavy a kolik tech nemoci odhadem je?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
334
11.3.25 01:19

@Salwbca recesivnich onemocneni?
Doted popsanych neco kolem 2000

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
293
11.3.25 16:57
@Lubuch píše: Více

Dekuju! Takze vlasne jsme kazdy nositel 1% popsanych recesivnich onemocneni? Jsou nejaka onemocneni castejsi? Typuji ze ano. To musi byt smula, kdyz se potkaji dva se stejnou nemoci a jeste maji mimino s 25% sanci na tu nemoc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
334
11.3.25 17:06

@Salwbca
Treba nositelem mutace pro cystickou fibrozu je kazdy 26. clovek v CR :)

Zavisi jak se to nakombinuje…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast