Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky,dnes jsem byla u dr. Jsem 9tt
a poslala mě na genetiku protože u nás v rodině je daw.syndrom. Jdu tam za 3 týdny ale vůbec netuším co mě tam čeká
.Budou mi dělat i odběr plodové vody?Děkuji moc za radu.
Odběru určitě ne.
Budeš muset vyplnit milion dotazníků o sobě, manželovi a předcích, kdy se kdo narodil, umřel, nemoci atd. a pak si s tebou budou povídat. Hlavně si zjisti info od manžela (nebo jdete spolu?), jinak strávíš hodinu na telefonu s ním nebo tchýní. A na základě toho všeho ti ten odběr možná doporučí, pokud zvýšené riziko.
Halka
Ahoj mě taky dělali genetické testy,taky se ptali na nemoci v rodině, kdo žije kdo umřel a na co a v kolika letech, pak mi dělali sono,taky mi odebírali krev, byla jsem tam víckrát, byla jsem i na odběru plodové vody, protože jsem byla riziková, kvůli věku, nadváze, těhotenské cukrovce, strašně jsem se bála o mimi,ale pokud budeš muset na odběr vody, tak se neboj není to nic tak strašného, já jsem cítila, jen takový trošku jako tlak v břiše a bylo to,není nad pocit,vědět,že je vše ok, tak držím palce ať je vše v pořádku ![]()
Já si myslím, že ti odběr plodovky určitě doporučí, když je určitá rodinná dispozice. Neboj se toho, není to nic hroznýho a hlavně se nestresuj předem a místo toho bud ráda, že jsou dneska metody, jak všechny anomálie zjistit předem. Držím vám palce, at je to všechno zbytečný a dobře to dopadne.
Ahojky,musela jsem mít na genetiku připravený rodokmen (myslím,že jim to stačilo do prarodičů mne a manžela),kdy kdo umřel a na co.Samozřejmě Ti odeberou krev,vyšlo mi to všechno na h…,tak dělali kontrolní taky na prd a pak jsem šla na odběr plodové vody.Myslím si,že když Ti krev vyjde v pohodě,tak nebudou.Držím ![]()
A kdyžby by ti dali možnost jít na odběr plodové vody tak toho využij, měla jsem stejný případ jako ty.. Ten odběr je „brnkačka“ citíš jen tlak nic víc žádná bolest, ale zato máš pak téměř 100% jistotu.. Držím palce
Ahoj my máme v rodině také downa a při prvním těhu mě též hned posílali na genetiku, vyplnila jsem dotazníky a pak jsme si povídali s genetičkou jestli podstoupit plodovku nebo ne. Pozor je zde i riziko potratu. Takže je to jen na tobě jak se rozhodneš a záleží v jaké generaci downa máte. Tak držím palečky.