Genetika v 7.tt

mamapoprve
9.6.13 10:16

Genetika v 7tt

Ahoj chtěla bych se zeptat všech, kdo čtou a odpovídají.
6.6.2013 jsem našla na testu //. Moje radost se nedá popsat, miminko jsme moc chtěli a za čtyři měsíce snažení po vysazení HAK se nám povedlo:) Nyní jsem 5tt+1, to mi spočítala lékařka po telefonu. Jdu k ní 14.6. na první nějakou kontrolu, snad bude bít srdíčko atd.. Jak už jsem se zmiňovala v jiné diskuzi, brala jsem ATB Nolicin a byla jsem na velkém RTG břicha, když jsem ještě o těhu vůbec nevěděla, ale už jsem v tom byla. Mám hrozný strach o mimi, takže mě hned poslali na genetiku do motola. Jenže já se chci zeptat, co vůbec poznají na genetice z tak malého plodíku? a odebírá se v takovém 7tt třeba plodová voda už? máte někdo podobné zkušenosti? myslíte, že je pravda že ten první měsíc je to všechno nebo nic? třeba jen zbytečně plaším, ale teď nemám v podstatě žádný info o svým mimi a tak se děsim, jak to bude… Mějte se pěkně:) :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14832
9.6.13 10:44

@mamapoprve Tak pokud jdeš na genetiku takhle brzy, tak si myslím, že ti spíš dají jen na vyplnění rodokmenový dotazník. Na odběr plodovky je v 7tt určitě hodně brzy, odběr bych viděla spíš až tak na konci I. trimestru, až se taky trochu rozvine děloha.
Nevím, jak velký dopad může mít RTG na počáteční zárodek - kdy přesně jsi tam byla a opravdu už jsi byla těhu? To bys tam musela být někdy v předchozích 2-3 týdnech? :nevim:
Ta atb by ani tolik vadit nemusela, spíš bych měla obavu z toho rtg, ale i tak může být vše OK.
Jinak je pravda, že spíš celý I. trimestr je buď anebo, pak už jsou rizika daleko nižší, v I.trim se plodu vytváří věechny části děla a důležité orgány, proto je potřeba dát na sebe pozor.
Moc držim palce, aby to rtg vliv nemělo žádný! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6440
9.6.13 11:11

@mamapoprve taky jsem tam byla takle brzo. Jedna se pouze o konzultaci, rodokmenovy dotaznik a budou te hlidat. Taky mi nedelali zadny odbery to az potom v tom 13tt. Urcite pocitej s prvnim screeningem a triplama. Eventualne odberama plodovky ci klku, ale to tedka je este brzo. Drzim palce!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mamapoprve
9.6.13 11:16

Děkuji za reakci @IvkaV :)
No ATb nolocin jsou z tech teratogenních ATB (snad to pisu dobre:)) takže o to se bojim, že to je chemický zásah do plodu. A ano, plod byl podle mých výpočtů na RTG počat už cca 10 dní. jinak právě jak píšeš o vývoji orgánů v prvním trimestru, tak se bojím aby se nepoškodil třeba mozek vlivem RTG a ATB a abych měla zdravý chytrý mimi… No děkuju moc, uvidím jak to bude. a na té genetice podle dotazníku něco poznají? poslala mě tam právě kvůli tomuhle riziku, které popisuji.. D9ky ještě jednou:) :kytka:

• Citovat
  • Upravit
mamapoprve
9.6.13 11:19

@koasi, děkuji za odpověď. Co myslíš tím, že mě budou hlídat?
Do kdy je možné jít na potrat? myslím tím, když se zjistí nějaká zásadní vada, stihnu se rozhodnout pro potrat? vím že je to hrozné ale nevím co jiného bych dělala… Screening a triply? taky nevím co to je a kdy by to asi mělo nastat:-O?
Jinak díky moc:)

• Citovat
  • Upravit
31429
9.6.13 11:26

@mamapoprve jestli bylo v době ATB embryu 10 dní, tak to opravdu ještě bohatě spadá do hranice „vše nebo nic“. A fakt to funguje, to se neobávej. Plodová voda se v 7.tt odebírat samozřejmě nedá, bezpečné je to nejdříve od ukončeného 15.tt (pokusy s tzv. časnou amniocentézou nedopadly dobře, často to vedlo k redukčním deformitám končetin plodu); ev. od 11.tt je možno nabrat choriové klky-ale na rovinu, takové vady, které jsou vidět na chromozomech při tomto vyšetření, tak atb ani rtg nezpůsobí už u vzniklého embrya. Vývojové vady jsou rozlišit podle své velikosti, nějaká anencephalie atd. už okolo toho 11.-13.tt, vážné srdeční vady taky tak nějak (spíš k tomu 13.tt), menší srdeční vady a další orgánové se hodnotí hlavně na tom genetickém uzv ve 20.tt. Ukončit těhotenství na vlastní žádost (tj. i bez lékařské indikace) lze do 12.tt, ze zdravotní (tj. vážné postižení plodu) do ukončeného 24.tt.

skríningy zatím neřeš, to Tě informuje Tvůj lékař, až na to přijde čas, obvykle se dnes vyšetřuje krev v 10.-11.tt, měří se uzv tzv. NT (12.-13.tt) a vyjde z toho výsledek prvotrimestrálního skríningu, který vyhodí riziko. Triple testy někteří lékaři ještě dělají (a pokud je integruje genetika s tím výsledkem prvotrimestrálního testu, jde o nejpřesnější skríningové vyšetření), od samotných (tj. bez provedení toho prvotrimestrálu) se v dnešní době spíš upouští, jsou zatíženy vysokou falešnou pozitivitou. Ale na tahle vyš. by Tě měl v té správné době směrovat Tvůj gynekolog.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1768
9.6.13 11:35

@mamapoprve ahojky, sice těhotná ještě nejsem, ale genetiku řešíme dost intenzivně. My válčíme s genetikou kvůli manželovu genetickému onemocnění. Zkusili jsme tomu předejít pomocí IVF s PGD, ale když nám to neklaplo ani na 3. pokus, tak jsem začala zjišťovat, kdy bych v případě otěhotnění přirozenou cestou mohla podstoupit genetické vyšetření a podle toho se eventuelně zachovat. O několika na sobě nezávislých genetiků mám potvrzeno, že vyšetření lze řešit odběrem goriových klků v 10-13.tt. Výhodou je, že máš výsledky cca do dvou dnů. Zároveň potrat (kurňa, jak já to slovo nemám ráda) lze provést do 12.tt, takže v případě horších výsledků se lze ještě rozhodnout :think:
Držím palečky, aŤ všechno dobře dopadne :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mamapoprve
9.6.13 11:36

@elanaa, @koasi děkuju vám:)
no v tom Motole jsou moc milí, už jsem tam volala a uplně jsem vyvalila oči, že to snad ani nemůže být motol..:D
RT asi 10 den od početí a ATB jsou horší a brala jsem je 16-21 dny početí včetně takže už 4tt oficiálně.. to už znamená že v měsíci dostávalo to dítě strašně zabrat… no bojim bojim… už s tím teď nic neudělaám, ale doufám že je vše ok.. takže kdy budu vědět skoro jistě ze moje díte je zdravé?

• Citovat
  • Upravit
mamapoprve
9.6.13 11:39

@dendulina děkuju.. uvidíme jak vše dopadne.. někdo tu ještě psal že v krajním případě lze potrat udělat 24tt, je to pravda jo? díky holky..

• Citovat
  • Upravit
Poison Ivy
9.6.13 11:47

Jaká vyšetření ti plánují dělat? Moc o tom nevím, tím víc mne to zajímá, protože si jako laik neumím představit, že prvotrimestrálem či tripplem by uměli zjistit vady v návaznosti na rentgen či antibiotika.

Držím palce, ať vše dobře dopadne :). Jistota není nikdy, i bez absence rentgenu či antibiotik, to už je taková sázka do loterie, kterou všichni svým způsobem podstupujeme, když chceme mít dítě :).

• Citovat
  • Upravit
1768
9.6.13 11:48

@mamapoprve pravda to je, že při zdravotních indikacích těhotenství ukončují ještě do 24tt. Ale to už se bavíme o vyvolávání porodu, kdy porodíš mrtvé mímo :zed: Kamarádce to podstoupila v nějakém cca 21.tt a nejhorší bylo, že mimčo ještě nemělo ty „správné rozměry“, takže když po 20 hodinách porodu se zeptala, co teď bude s jejím miminkem, tak jí nějaká citlivá duše na sále odpověděla, že to ještě není mimčo, ale jen plod :pocitac:
Hlavně se nenervuj (promiň, vím, že to je nejpitomější rada :oops: ). Snaž se myslet pozitivně…né, na to, čeho se bojíš, ale na to co si přeješ - na zdravé miminko :* D Drž se :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
830
9.6.13 12:31

Mě říkala doktorka, že když ona byla těhotná pracovala první tři měsíce jako praktikantka na radiologii a že se taky bála, protože nevěděla, že je těhotná a její syn je doktor, tak to na něj vliv nemělo, jinak já na té genetice byla taky, protože jsem šla na očkování tetanovky a byla už jsem těhotná a řekli mi, že do 21 dnů to nemohlo mimčo ovlivnit.
Psala jsem tenkrát do online poradny a bylo mi odpovězeno, že pokud by došlo k poškození takhle na začátku, těhotenství by se s největší pravděpodobností ukončilo samo, jak píšou holky všechno nebo nic
snad to bude v pořádku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mamapoprve
9.6.13 16:45

Holky diky, @dalusa zni to pobvzbudive:)) dekuju vam:) uz nebudu myslet na nic zleho, to snad mimcu ublizi vic nez chemie atd.. tak super:) 14.6 sem napisu, jak dopadl prvni UTZ:)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky