GER (gastroezofageální reflux) u starších dětí

1498
4.6.25 11:21

GER u starších dětí

Maminky, je tu někdo kdo má zkušenost s refluxem jícnu u dětí starších (ne miminka)?
Jde mi o to, že dceři byl reflux diagnostikován v 5 letech (vracelo se jí jídlo do úst, často ublinkávala nebo vyloženě ji chytal stav, kdy se jí udělalo fakt nevolno, celá zezelenala, musela si co nejdřív lehnout, odpočinout si, vyspat se z toho. Někdy nevolnost přešla, často to vyústilo ve zvracení, kdy zvracela třeba i hodinu, než usnula a po probuzení už byla opět jak rybička). Špatně bylo dceři především po čerstvém mléku ale někdy nebylo ani jasné po čem zvrací, prostě z ničeho nic nastala nevolnost - spíše odpoledne. Mléko jsme ze stravy vyřadili - ale dr mi řekla že testy na alergii nelze u dětí udělat (jsou nespolehlivé) Potvrzen po čase reflux a byl jí nasazen Helicid. Po roce užívání nám léky vysadili - stav se zklidnil. JIž nás nesledují, že se vyléčila.
A nyní je půl roku bez léků a tentokrát zase po ráno chraptí, má suchý kašel, kašel jí trápí i v noci. Minulý týden jí znova začala epizoda, kdy se jí ve škole udělalo špatně, museli jsme jí rychle odvézt domů. Tam začala zvracet, pak se vyspala a zase byla dobrá (k obědu měli omáčku, kde byla smetana). Teď po týdnu zase přišla ze školy a měla vodnatý průjem - musel jsem jí dát až vložku, abych zachránila oblečení. Opět trvalo pár hodin, než přešlo a zase byla fit (také měla ve škole omáčku se smetanou).
A má otázka je, zda někdo máte podobné příznaky a může to být od refluxu? Že by se jí to vrátilo? Já měla podezření, jestli nemá i slabou alergii na mléko ale to nejde zjistit (od miminka ublinkávala a často zvracela). Leda vysazením ze stravy (což částečně měla po dobu užívání Helicidu - kdy jsem používala náhražky mléka i smetany). Nyní dieta vyřazena už půl roku, stejně jako léky. Přesto se dcera mléku spíše vyhýbá, nejí ani sýry, pomazánky apod. Jí však běžné pečivo nebo mléko ve stravě (bramborová kaše, omáčky apod). Zase se mi nechce vyloženě vyřadit mléko, když nemám nic potvrzené a doktorka zase říkala, že v 5 letech bysme už o alergii věděli dříve. Takže si myslí, že spíše nesnášenlivost mléka souvisí jen s refluxem. Dnes už je dceři 7 let.

Má někdo podobnou zkušenost? Vrátil se po vysazení léků opět reflux a jak to máte s mlékem?
Až půjdeme k dr na 7 letou tak to samozřejmě proberu ale nyní se mi tam hned běžet nechce. Ještě doma zvládáme, pokud nezačne zvracet výrazně častěji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4091
4.6.25 11:26

Proste a jednoduse bych zkusila vyradit veskere mleko. Proc na to potrebujes potvrzeni od doktorky? Budou prazdniny, idealni prilezitost, mas stravu vice pod kontrolou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1498
4.6.25 11:30

Tak o prázdninách to určitě jde, ale ve škole je problém. Tam jí dietu nedají, to už jsme zažili ve školce, kde jsem musela nosit denně vlastní obědy i svačiny. A tady by dceru ve škole nenechali ve družině, když nemá obědy (a neohřejí jí tam vlastní jídlo) a v jídelně mi dietní jídlo nedají bez potvrzení lékaře. Proto potřebuji od lékaře potvrzené. To už jsem si zjistila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.6.25 11:31

GER mám, léky neberu, řeším to přírodně a funguje to báječně.

Mlíko reflux může zhoršit (mně ne, zhoršuje mi to výhradně stres, ale díky bylinkám jen velice přechodně, tj. to ani už neřeším, o refluxu po řadě let ani skoro nevím, jídlo vypozorované nemám a třeba taky vždycky horší při špatné námaze břicha), ale to, co popisuješ, bude fakt spíš alergie (plus reflux). Alergie nebo intolerance přece může vzniknout i později. Potvrzení od dr. nepotřebuješ, děcku nedávaj chvíli (dostatečně dlouhou) mlíko a uvidíš, ne?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.6.25 11:33
@Eví2 píše: Více

No však ano, řeš to a dr., ale přece nedávej děcku, chudákovi, mlíko hned, ne? Prostě ho vynechej. Tak to asi bylo myšleno, že jsou práízdniny a prostor pro ozkoušení. A ve škole snad jednou prostě nesní oběd, když bude zas mlíčnej, z toho neumře, nají se až doma, lepší, než tohle trápení.

• Citovat
  • Upravit
1498
4.6.25 12:05

Děkuji, také trochu myslím, že to bude alergie (možná slabší ale mléko dle mě vadí). S dr pořešíme až tam teď v létě půjdeme.
Samozřejmě že doma jí mléko nedávám (dostává i svačinu na sucho bez másla, pečivo ničím nemažu), ona mléko a mléčné výrobky ani nechce, ale ve škole bohužel je kolikrát v omáčkách apod. Ono se lehce řekne, že nepůjde na oběd sem tam…to by hlady neumřela (ona stejně moc nejí, často jídlo odmítá) ale problém je, že ve škole jí pak nenechají v družině. Prostě tam aby mohla být odpoledne ve družině, dítě musí mít zajištěný oběd. A ten já jí nyní nezajistím (vlastní nosit nemůže) a v jídelně jí nedají dietní bez potvrzení lékaře. A já musím být do 15 hodin v práci, babičky také pracují. Takže do družiny musí, je navíc v přípravné třídě, ani jí samotnou nepustí domů před obědem, navíc by sama ani nedojela domů (bydlíme na vesnici, autobusem ani zatím neumí). Tam ještě děti nesmějí sami odcházet ze školy bez doprovodu. KDyž to jde, vyberu oběd kde mléko není, ale ne vždy je takový výběr :lol:
Ale to už si vyřeším. Mě spíš zajímalo jaké zkušenosti s refluxem mají jiné maminky, jak se jim to projevuje…zda stejně a pak je to opravdu třeba jen refluxem, nebo tam opravdu může alergie být (a to bych pak zkusila nějak po dr vyžádat alespoň papír do školní jídelny pro bezmléčnou dietu).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2251
4.6.25 12:26

Testy na alergii u dětí udělat lze. Pouze u menší dětí do 2 let bývají ne moc průkazné. Měli byste to případně potvrzené a děcko by mělo ve škole dietní obědy. Můžete zkusit dávat těsně před jídlem se smetanou či mlékem silnější laktázové tablety. Pokud by u ní totiž byla pouze intolerance laktózy, mělo by to pomoct a nemusela by ve škole nebo mimo domov řešit dietní jídlo. Což je problém, znám to. Pokud má alergii na mléko, musíte mléko komplet vysadit. To by bylo dobré, kvůli jídelně, mít potvrzené i jinak, než jen vysazením, ale to jsme zase na začátku.
Někdy mívají i děti podrážděný žlučník, pak zvrací a mívají průjmy. Smetana by to mohla spouštět…
Takže by to chtělo došetřit, ať víte co a jak, a děcko zbytečně netrápíte.
Taky je blbé, zbytečně omezovat děcku jídelníček a brát mu živiny, protože u laktózové intolerance může jíst tvrdé sýry a bezlaktózové jogurty, bezlaktózové mléko, máslo atp, kde laktóza už je naštepená.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65205
4.6.25 12:31
@Okta píše: Více

Ani u starších to vubec nemusi odpovidat, testy na potraviny. Říkala nam to i doktorka na alergologii. I dceri vysly výsledky dobře, pritom nemohla nic, v cem bylo mliko. Nejlepší je vysadit, je to nejlepší test. U vseho, kromě lepku při zjišťování celiakie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1498
4.6.25 12:39

@vokishka já to zkusím opět mléko vysadit, minimálně svačiny a doma, obědy ve škole musíme ještě chvíli vydržet (když to půjde vezmeme variantu kde by snad mleko být nemuselo) a v létě jdeme k dr a uvidím zda nám nějak poradi. Já spíš mám zkušenosti ze opravdu nechtějí posílat děti na alergologii a dělat testy. Asi to nebude jen z refluxu ale víc zjistíme během léta snad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65205
4.6.25 14:46
@Eví2 píše: Více

na alergologii se normálně posílají i malé děti. Jen nejlépe na podzim, pokud se bude testovat. A bylo to tak už kdysi, mé dávno dospělé dceři dělali testy v jejích dvou letech. A vnuk má tři a už je taky objednaný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí