Gerlachovský štít - výstup

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2075
4.9.23 10:10
@Freeandwild píše:
Spoj se s horským vůdcem a domluv se s ním.
Ty Tvoje dotazy jsou trochu zvláštní, určitě bych doporučila ještě chodit, možná zkusit nějaké lehčí lezení. Jaké máš boty? Batoh? Nepromokavou bundu (=to není softshellka)?

Nachozeno mám, a ptám se právě na tyhle věci. Vše budu kupovat. Zvláštní to může být no, to chápu, bohužel si zakládám na dojmu a nechci být za outsidera.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43029
4.9.23 10:24
@HloupýFlop píše:
Nachozeno mám, a ptám se právě na tyhle věci. Vše budu kupovat. Zvláštní to může být no, to chápu, bohužel si zakládám na dojmu a nechci být za outsidera.

na jednodenni vylet na Gerlach potrebujes z draheho vybaveni pouze pohorky s Vibram podrazkou (GTX neni nutny), nepromokavou bundu v pohode nahradi plastenka, na jisteni je mozna i lepsi - prostrcis lano mezi druky, u bundy vadi zip. A batoh taky nemusi byt nic extra, ja vyuzicam vzdy bederak, ale i v Alpach chodi lidi bez. (se sedakem se to blbe dava).. neco jineho by byl vicedenni přechod v zimě, ale toto fakt neni treba hrotit. Doporucuji odepinaci kalhoty, uzijes i jindy. A takove ty pogumovane textilni pracovní rukavice, neklouzou a stoji pakatel. Muze byt zima i v lete, skala studi. Do kapsy slaba capka nebo tunel. Mozna cyklo helma, ale toto vam asi pujci.

Lezeni podobne jako na Rysy, Krivan…na Gerlach driv vedla turisticka znacka a byly tam retezy, ale asi tam byly davy, zak to udelali takto.

Tak jen chod do kopce, ze zkusenosti stejnou kondici neudela ani jizda na kole ani beh (ikdyz lepsi, nez nic), to das.

A voda je v Tatrach vsude, My jsme prelezali zmrzky potucek(zari).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
675
4.9.23 10:34

Byly jsme s chlapem sami, jsme lezci, horalove.
Trénuj kopce, a počítej celodenní výlet. Od slezského domů se vychází pomalu za svítání. Může to být cca 8 hodin na nohou, rychlé tempo. S českýma kopeckama nesrovnavat.
Batoh s bederakem, není špatně mít cyklorukavice. Značky úplně nepotřebujes, důležité je se přizpůsobit počasí. Když jsme si šli s chlapem tréninkové vyběhnout na Rysy, šla jsem v botaskach s kvalitní podrážkou a batoh 10 litrů. Ale chce to vědět co dělas, mít přehled o počasí, dobrou fyzicku, hlavně vytrvalost.
Pochybuju, že by jsi musela lezecké vybavení kupovat na jednu akci, jsou půjčovny, myslím, že i vůdci mají k zapůjčení. Nejlepší je neřešit na emimi a domluvit se rovnou s vůdcem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2075
4.9.23 10:35

Anoo, petky jsme teď v týdnu doplňovali na Bystré a lepší vodu jsem nepila. Za rok chci Baníkov v rámci tréninku. Kriváně mám snad všechny, na Fatře i v Tatrách :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2075
4.9.23 10:41
@Marmarram píše:
Byly jsme s chlapem sami, jsme lezci, horalove.
Trénuj kopce, a počítej celodenní výlet. Od slezského domů se vychází pomalu za svítání. Může to být cca 8 hodin na nohou, rychlé tempo. S českýma kopeckama nesrovnavat.
Batoh s bederakem, není špatně mít cyklorukavice. Značky úplně nepotřebujes, důležité je se přizpůsobit počasí. Když jsme si šli s chlapem tréninkové vyběhnout na Rysy, šla jsem v botaskach s kvalitní podrážkou a batoh 10 litrů. Ale chce to vědět co dělas, mít přehled o počasí, dobrou fyzicku, hlavně vytrvalost.
Pochybuju, že by jsi musela lezecké vybavení kupovat na jednu akci, jsou půjčovny, myslím, že i vůdci mají k zapůjčení. Nejlepší je neřešit na emimi a domluvit se rovnou s vůdcem.

Celý den počítám, Bystrou jsme teď šli 8 hodin i se sestupem. jak říkám, nejdřív za rok to bude, jen chci být připravená. Fyzičku nezbývá než trénovat, ať to udýchám :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4785
4.9.23 11:06
@HloupýFlop píše:

Základ jsou za mě boty - na těch bych fakt nešetřila a neposlouchala rady, že kdekdo to zvládl v teniskách z Deichmannu. Kvalitní boty Ti hodně pomůžou, já osobně preferuju tzv. nástupovky - lehčí/měkčí varianta pohorek, úplně super jsou třeba La Sportiva TX4, TX5 nebo Boulder X. Všechny mají nízkou i kotníkovou variantu podle toho, co preferuješ (já nosím radši nízké. variantu s GTX membránou). Tvrdší pohorky typu Hanwag Alaska nebo Asolo TPS 520 jsou za mě zbytečnost, jsou strašně těžké, tvrdé a nepohodlné. Ale ať už pořídíš cokoliv, doporučuju v nich nějaký čas chodit, vyzkoušet, jak dají třeba chůzi ve špatném počasí, nahoru, dolů, jak drží na skále, kořenech, suti atd. Prostě abys věděla.
To samé batoh i v kombinaci s oblečení, stačí jedno slabé místo a můžeš být někde rozedřená do krve…
Celkově bych se snažila vyzkoušet si nějaké lehčí výstupy, celodenní akce v horách atd., abys věděla, co s Tebou udělá celodenní pobyt ve špatném počasí, jak moc trpíš na závrať, jak nejlépe doplnit energii, jak si poradit třeba s nějakou krizovkou nebo místem, kde se budeš bát. Samozřejmě asi to nějak dáš, i když si tohle do té doby nezažiješ, ale za mě je lepší být připraven než překvapen - člověk si to pak mnohem víc užije, když už ví co a jak, než když při samotném výstupu už někdy velmi brzy dojdeš na svojí hranu a pak jen trpíš :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2075
4.9.23 11:19
@Freeandwild píše:
Základ jsou za mě boty - na těch bych fakt nešetřila a neposlouchala rady, že kdekdo to zvládl v teniskách z Deichmannu. Kvalitní boty Ti hodně pomůžou, já osobně preferuju tzv. nástupovky - lehčí/měkčí varianta pohorek, úplně super jsou třeba La Sportiva TX4, TX5 nebo Boulder X. Všechny mají nízkou i kotníkovou variantu podle toho, co preferuješ (já nosím radši nízké. variantu s GTX membránou). Tvrdší pohorky typu Hanwag Alaska nebo Asolo TPS 520 jsou za mě zbytečnost, jsou strašně těžké, tvrdé a nepohodlné. Ale ať už pořídíš cokoliv, doporučuju v nich nějaký čas chodit, vyzkoušet, jak dají třeba chůzi ve špatném počasí, nahoru, dolů, jak drží na skále, kořenech, suti atd. Prostě abys věděla.
To samé batoh i v kombinaci s oblečení, stačí jedno slabé místo a můžeš být někde rozedřená do krve…
Celkově bych se snažila vyzkoušet si nějaké lehčí výstupy, celodenní akce v horách atd., abys věděla, co s Tebou udělá celodenní pobyt ve špatném počasí, jak moc trpíš na závrať, jak nejlépe doplnit energii, jak si poradit třeba s nějakou krizovkou nebo místem, kde se budeš bát. Samozřejmě asi to nějak dáš, i když si tohle do té doby nezažiješ, ale za mě je lepší být připraven než překvapen - člověk si to pak mnohem víc užije, když už ví co a jak, než když při samotném výstupu už někdy velmi brzy dojdeš na svojí hranu a pak jen trpíš :mrgreen:

Boty počítám nové no, limit mám 7 tisíc, to už bych mohla snad sehnat pořádné. Sousedi jsou horolezci, ti se Gerlachu vysmívají, lozijou v Alpách horší kopce. Ale právě jsou zas druhý extrém - až moc profi.

Batoh mám jen na kolo, ten taky musím koupit. Nějaký butik typu Alpine-pro nebo tak, že?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4785
4.9.23 11:25
@HloupýFlop píše:
Boty počítám nové no, limit mám 7 tisíc, to už bych mohla snad sehnat pořádné. Sousedi jsou horolezci, ti se Gerlachu vysmívají, lozijou v Alpách horší kopce. Ale právě jsou zas druhý extrém - až moc profi.Batoh mám jen na kolo, ten taky musím koupit. Nějaký butik typu Alpine-pro nebo tak, že?

Mrkni :) La Sportiva

Jinak spíš než Alpine pro doporučuju Hudy, Rock Point, Hanibal, Hannah nebo podobné obchody… Překvapivě super může být i Decathlon.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
675
4.9.23 12:40

Bystrá 8 hodin? No, chce to pridat…a dost…zkus si zajet i do Roháčů. Takový Baníkov, Ostrý roháč, Tri kopy…
Rakousko, hohental - je kousek pod Vídni, jsou tam i fajn ferraty. A jinak se zajdi podívat i do decathlonu, nemá fakt špatné oblečení. A jinak teď na horách hodně frčí dynafit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7950
4.9.23 15:26
@Marmarram píše:
Bystrá 8 hodin? No, chce to pridat…a dost…zkus si zajet i do Roháčů. Takový Baníkov, Ostrý roháč, Tri kopy…
Rakousko, hohental - je kousek pod Vídni, jsou tam i fajn ferraty. A jinak se zajdi podívat i do decathlonu, nemá fakt špatné oblečení. A jinak teď na horách hodně frčí dynafit.

tak nepíše odkud tu Bystrou šla. Já jí šla kdysi ještě déle, ale ze Zverovky, což byla dlouhá túra. A s Tebou se asi srovnávat nemůže, když si chodíš tréninkově vyběhnout na Rysy, to většina lidí opravdu nezvládne :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2075
4.9.23 19:45
@Marmarram píše:

Vím, bída :? na obhajobu, 8 hodin bylo nahoru i dolů a nahoře kochání a tak. Čistý čas výstupu souhlasil s cedulí - 3:40 zhruba, jako zas tak marná nejsem :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3255
4.9.23 22:41

@Pudloslava to navazovanie na lano nieje smiesne, ale priamo ta ohrozuje! Ked spadnes ty tak spadne aj on (ok jeho chyba nemal vymyslat blbosti), ale ked spadne on tak vezme zo sebou teba.

K tomu doporucujem (aj ked bezne nemam dejepis rad) si nieco nastudovat, gerlach bola normalna turisticka trasa. Potom skupina „horskych vodcov“ ukradla retaze (opakovane) a zamalovala znacky. Odvtedy sa tam chodi iba s „horskym vodcom“. Zvaz si ci je pre teba prijatelne byt naviazana na jednom lane s takymto clovekom. Niektory tam chodia nacierno (teda bez vodcu a bez platenia vypalneho). Miestny „horsky vodcovia“ pindaju a to dost intenzivne, o vaznejsom incidente som nepocul, aby vsak bolo jasno rozhodne nedoporucujem taketo chodenie ‚nacierno‘. Kazdopadne treba mat dobre mapy/gps trasy a zaroven sa podla nich vediet orientovat vo volnej prirode. Pocitaj s tym ze v priebehu 10 min sa moze vystriedat azuro, krupy aj hmla taka ze si nebudes vidiet na topanky.

Ohladom trasy, vybavy atd… Je to uplne normalna obycajne tura, v alpach mas omnoho obtiaznejsie prechody a stale je to bezna turisticka trasa (naozaj som niektore vystupy otocil pretoze som si neveril, to sa mi na Slovensku nikdy nestalo). Zo zmienovaneho sliezskeho domu je to pohodovych 900 vyskovych metrov na Slovenske pomery obtiaznejsej trasy.
Vybava ako na kazdu turu - dobre topanky (ja pouzivam vyhradne vysoke a vyhradne vibram podrazku, ale ani jedno nieje podmienkou), pohodlne nohavice, tricko a v batohu bunda proti vode (kvalitna), voda na pitie, nieco na jedlo, nudzova vybava (kazdy nosi vlastne, ja mam peprak, noz, zapalky, benzinovy zapalovac, celovka, kompas… KPZ) a v hlave dobru naladu.
Nic specialne nepotrebujes ako bezne na turistika. Tu ovsem Ceskych priatelov vzdy upozornujem ze vystup na Rip naozaj nieje turistika, tak bacha na to! Ber si vyskusane veci, najhorsie co mozes urobit je zobrat si nove topanky.

Pri zostupe z triglavu som stretol cca okolo 16:00 dvoch Cechov cca 30min chodze od parkoviska obaja v kratasoch, tricku s kratkym rukavom a prazdnou 0.5l flasou v ruke (bez batohov obaja). To fakt nevies ci im mas vynadat alebo ich podporit v oboch pripadoch budu mat intenzivny zazitok :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2075
5.9.23 05:56
@IcePlanet7 píše:
@Pudloslava to navazovanie na lano nieje smiesne, ale priamo ta ohrozuje! Ked spadnes ty tak spadne aj on (ok jeho chyba nemal vymyslat blbosti), ale ked spadne on tak vezme zo sebou teba.

K tomu doporucujem (aj ked bezne nemam dejepis rad) si nieco nastudovat, gerlach bola normalna turisticka trasa. Potom skupina „horskych vodcov“ ukradla retaze (opakovane) a zamalovala znacky. Odvtedy sa tam chodi iba s „horskym vodcom“. Zvaz si ci je pre teba prijatelne byt naviazana na jednom lane s takymto clovekom. Niektory tam chodia nacierno (teda bez vodcu a bez platenia vypalneho). Miestny „horsky vodcovia“ pindaju a to dost intenzivne, o vaznejsom incidente som nepocul, aby vsak bolo jasno rozhodne nedoporucujem taketo chodenie ‚nacierno‘. Kazdopadne treba mat dobre mapy/gps trasy a zaroven sa podla nich vediet orientovat vo volnej prirode. Pocitaj s tym ze v priebehu 10 min sa moze vystriedat azuro, krupy aj hmla taka ze si nebudes vidiet na topanky.

Ohladom trasy, vybavy atd… Je to uplne normalna obycajne tura, v alpach mas omnoho obtiaznejsie prechody a stale je to bezna turisticka trasa (naozaj som niektore vystupy otocil pretoze som si neveril, to sa mi na Slovensku nikdy nestalo). Zo zmienovaneho sliezskeho domu je to pohodovych 900 vyskovych metrov na Slovenske pomery obtiaznejsej trasy.
Vybava ako na kazdu turu - dobre topanky (ja pouzivam vyhradne vysoke a vyhradne vibram podrazku, ale ani jedno nieje podmienkou), pohodlne nohavice, tricko a v batohu bunda proti vode (kvalitna), voda na pitie, nieco na jedlo, nudzova vybava (kazdy nosi vlastne, ja mam peprak, noz, zapalky, benzinovy zapalovac, celovka, kompas… KPZ) a v hlave dobru naladu.
Nic specialne nepotrebujes ako bezne na turistika. Tu ovsem Ceskych priatelov vzdy upozornujem ze vystup na Rip naozaj nieje turistika, tak bacha na to! Ber si vyskusane veci, najhorsie co mozes urobit je zobrat si nove topanky.

Pri zostupe z triglavu som stretol cca okolo 16:00 dvoch Cechov cca 30min chodze od parkoviska obaja v kratasoch, tricku s kratkym rukavom a prazdnou 0.5l flasou v ruke (bez batohov obaja). To fakt nevies ci im mas vynadat alebo ich podporit v oboch pripadoch budu mat intenzivny zazitok :-)

Neber mi jedinou jistotu-vůdce :,( Sama za sebe si netroufám, musím být k někomu - v tomhle případě doslova - ukotvená. Boty koupím a pak rozchodím, nevzala bych si je z krabice na Gerlach. Právě mě zajímalo, proč se to stalo neznačenou nepřístupnou trasou. Táta mi vykládal, že to za mlada normálně chodili v rámci tréninku (fotbal), že proč kolem toho teď dělám takové haló a dáváme takové peníze :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41938
5.9.23 06:15
@IcePlanet7 píše:

Pri zostupe z triglavu som stretol cca okolo 16:00 dvoch Cechov cca 30min chodze od parkoviska obaja v kratasoch, tricku s kratkym rukavom a prazdnou 0.5l flasou v ruke (bez batohov obaja). To fakt nevies ci im mas vynadat alebo ich podporit v oboch pripadoch budu mat intenzivny zazitok :-)

Oni neblbnou jen Češi. My potkali na magistrále partu mladých Slováků v podstatě bez ničeho (měli max pytlík na cvičky a kraťasy), jedna slečna i růžové kroksy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43029
5.9.23 06:17
@IcePlanet7 píše:

na triglav tam takto lezla i sestra, i na Dachstein bez jisteni, co nadelam. Jinak soihlasim, tyto rady smeruj zakladatelce vlakna.

jen doplnim, ze na Gerlach, pokud vim, muzes bez vudce, pokud mas horolezeckou prukazku, ale nesmis pouzit tu nejsnadnejsi cestu. Jinak je to na pokutu.

Příspěvek upraven 05.09.23 v 06:30

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

CabrioFix

• (4.8) + 31 recenzí

Tario