Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
prosím, šel někdo letos nebo vloni tenhle vrchol? Já si to plánuju, musím ale natrénovat. a našetřit
Vůdce má stát 350 €, výbava bude taky mastná.
Jsou hodní? Když je někdo pomalý, nehoní ho, počkají? Mohla bych jít sama za sebe (kamarádka by mi dala členství v horo klubu), ale bez odborného dozoru si netroufnu.
Převýšení není hrozné - v týdnu jsem šla větší (Bystrá) Ale je to tam vesměs šplh - popruhy a lana bude mít vůdce? Nikde to není moc napsané, tak by mě zajímaly hlavně zkušenosti.
Děkuju ![]()
Sama jsem to nešla, ale zařizovala jsem pro kolegy
Sežeň si nejdřív průvodce a s ním si všechno domluv
Kolegové museli mít výbavu, vhodnou obuv a oblečení
lana a příslušenstní na výstup si půjčili
@HloupýFlop píše:
Ahoj,prosím, šel někdo letos nebo vloni tenhle vrchol? Já si to plánuju, musím ale natrénovat. a našetřit
Vůdce má stát 350 €, výbava bude taky mastná.
Jsou hodní? Když je někdo pomalý, nehoní ho, počkají? Mohla bych jít sama za sebe (kamarádka by mi dala členství v horo klubu), ale bez odborného dozoru si netroufnu.
Převýšení není hrozné - v týdnu jsem šla větší (Bystrá) Ale je to tam vesměs šplh - popruhy a lana bude mít vůdce? Nikde to není moc napsané, tak by mě zajímaly hlavně zkušenosti.
Děkuju
Plánuji na rok 2025, ale jestli půjdeš, piš pls postřehy, budu věrný čtenář ![]()
@bublinek píše:
Sama jsem to nešla, ale zařizovala jsem pro kolegy
Sežeň si nejdřív průvodce a s ním si všechno domluv
Kolegové museli mít výbavu, vhodnou obuv a oblečenílana a příslušenstní na výstup si půjčili
Bude to až nejdřív za rok, tak zjišťuju co a jak předem
Všude radí, že máme mít aspoň 2 litry vody, ale batoh má mít kilo - tak babo raď
Na Bystrou jsme ve dvou vyžahli 7 litrů a po cestě u pramene znovu napouštěli, takže tak 13 jsme vypili za 8 hodin. Neumím si představit být o žízni ale ani to tahat ![]()
@Zumpa píše:
Plánuji na rok 2025, ale jestli půjdeš, piš pls postřehy, budu věrný čtenář
Ha, chyba, za rok se mnou jdeš. Jinak jako jdu sama, chlapa do takového terénu nedostanu a já tam prostě vylezu, děj se co děj ![]()
@HloupýFlop píše:
Ha, chyba, za rok se mnou jdeš. Jinak jako jdu sama, chlapa do takového terénu nedostanu a já tam prostě vylezu, děj se co děj
Příští rok to asi nedám. Ale ten další bych chtěl Lomničák + Gerlach. No i když nevím, zatím solidně stárnu a tloustnu, tak budu rád za jeden vrchol ![]()
@Zumpa píše:
Příští rok to asi nedám. Ale ten další bych chtěl Lomničák + Gerlach. No i když nevím, zatím solidně stárnu a tloustnu, tak budu rád za jeden vrchol
Na Lomničák tě doveze lanovka, kliid. Hele není mi ani 30 a na Bystrou jsem prosila o utracení. Co bych dal z medvěda!
@HloupýFlop píše:
Bude to až nejdřív za rok, tak zjišťuju co a jak předemVšude radí, že máme mít aspoň 2 litry vody, ale batoh má mít kilo - tak babo raď
Na Bystrou jsme ve dvou vyžahli 7 litrů a po cestě u pramene znovu napouštěli, takže tak 13 jsme vypili za 8 hodin. Neumím si představit být o žízni ale ani to tahat
co je to za blbost, že má mít batoh kilo? Když musíš mít pití, jídlo, pláštěnku, oblečení a nejspíš i sedák a nějakou karabinu, když průvodce bude mít lano? Jinak co se týče pití, tak se budeš muset naučit šetřit tekutinami. Za 8 hodin vypít 7 litrů tekutin je hodně. Místo vody pij hypotonické iontové nápoje. Bystrou myslíš tu v západních tatrách? Na té jsem byla, šly jsme ze Zverovky, takže túra opravdu dlouhá a tolik pití jsem rozhodně nevypila. To bych ani neunesla. Kdysi jsme byli s manželem na Kavkaze, s cestovkou a náš průvodce (tehdy mu bylo už dost přes 70 let) chodil bez pití. Když byl potok, tak pil přímo z potoka, když nebyl, tak nepil. Ráno a večer naopak pil hodně. Jsme si dělali legraci, že je jak velbloud. Ale fungoval úplně v pohodě. Byl to bývalý horolezec a ti mají asi jiný pitný režim.
Na Gerlachu jsem nebyla, takže jak náročná túra to je nevím, jestli tam je někde voda k také nevím. Mám prochozené Roháče a tam cestou voda není.
Na Gerlach se doporučuje mít nachozeno (chodit tak rychle že stíháš ty časové údaje co v Tatrách bývají na směrovkách místo km), a prý je lepší mít základní lezecké zkušenosti - já doufám že do čtyřiceti se tam vydrápu, no, uvidíme, mám na to ještě šest let
každopádně se zde připíchnu a budu očekávat report z akce!
![]()
@Lucka1111 Já chlemtám moc, těch 7 litrů bylo fuč během docela malého převýšení
Jinak dělám ionťák z DM. Jen to nepřeháním, z nějje zas průjem ![]()
Ja byla tak pred 15 lety ze Slezskeho domu, meli isme sedaky (jejich), pruvodce nas mel na lane, coz je mimochodem jisteni uplne naprd, jen pro tvuj dobry pocit
Vystup byl opravdu velmi jednoduche lezeni, na ferrate by to bylo tak A, ale nesmis se bat a musis mit nachozeno..Vylez si v Tatrach par jinych kopcu a uvidiS. Nas ten den slo asi 5 skupin a vylezli jsme jedini, ostatni se z ruznych duvodu zasekli cestou.
7 litru je ulet. Mmch v sedaku se zensky fakt blbe cura(musi se uplne sundat), zvlast kdyz jsi na skale a vudce te chce mit furt na lane, rozmysli ![]()
@HloupýFlop píše:
Bude to až nejdřív za rok, tak zjišťuju co a jak předemVšude radí, že máme mít aspoň 2 litry vody, ale batoh má mít kilo - tak babo raď
Na Bystrou jsme ve dvou vyžahli 7 litrů a po cestě u pramene znovu napouštěli, takže tak 13 jsme vypili za 8 hodin. Neumím si představit být o žízni ale ani to tahat
slusnej batoh ma kilo prazdnej.
@Pudloslava píše:
7 litru je ulet. Mmch v sedaku se zensky fakt blbe cura(musi se uplne sundat), zvlast kdyz jsi na skale a vudce te chce mit furt na lane, rozmysli
Ale doprčic
Ono na nás pařilo slunko, fakt žízeň veliká, tak se ani nečuralo, vše se nějak vypařilo
A taky jsem se bála medvědů, takže myšlenka zalezení do lesa s rolničkou a pískacím míčkem mi to potlačila ![]()
Mám nějaké vrcholy hnusným terénem, i jeden pád, tak si říkám, že v tom by nemusel být problém. Kondice ale zaostává, proto trénuju. Abych skupině stačila. Ale asi tam budeme jen 3, podle nejnovějších informací.
Spoj se s horským vůdcem a domluv se s ním.
Ty Tvoje dotazy jsou trochu zvláštní, určitě bych doporučila ještě chodit, možná zkusit nějaké lehčí lezení. Jaké máš boty? Batoh? Nepromokavou bundu (=to není softshellka)?