Gerlachovský štít - výstup

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
2075
3.9.23 16:05

Gerlachovský štít - výstup

Ahoj,

prosím, šel někdo letos nebo vloni tenhle vrchol? Já si to plánuju, musím ale natrénovat. a našetřit :oops: Vůdce má stát 350 €, výbava bude taky mastná.

Jsou hodní? Když je někdo pomalý, nehoní ho, počkají? Mohla bych jít sama za sebe (kamarádka by mi dala členství v horo klubu), ale bez odborného dozoru si netroufnu.

Převýšení není hrozné - v týdnu jsem šla větší (Bystrá) Ale je to tam vesměs šplh - popruhy a lana bude mít vůdce? Nikde to není moc napsané, tak by mě zajímaly hlavně zkušenosti.

Děkuju :andel:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9023
3.9.23 16:12

Sama jsem to nešla, ale zařizovala jsem pro kolegy
Sežeň si nejdřív průvodce a s ním si všechno domluv
Kolegové museli mít výbavu, vhodnou obuv a oblečení

lana a příslušenstní na výstup si půjčili

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15726
3.9.23 16:29
@HloupýFlop píše:
Ahoj,

prosím, šel někdo letos nebo vloni tenhle vrchol? Já si to plánuju, musím ale natrénovat. a našetřit :oops: Vůdce má stát 350 €, výbava bude taky mastná.

Jsou hodní? Když je někdo pomalý, nehoní ho, počkají? Mohla bych jít sama za sebe (kamarádka by mi dala členství v horo klubu), ale bez odborného dozoru si netroufnu.

Převýšení není hrozné - v týdnu jsem šla větší (Bystrá) Ale je to tam vesměs šplh - popruhy a lana bude mít vůdce? Nikde to není moc napsané, tak by mě zajímaly hlavně zkušenosti.

Děkuju :andel:

Plánuji na rok 2025, ale jestli půjdeš, piš pls postřehy, budu věrný čtenář :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2075
3.9.23 16:31
@bublinek píše:
Sama jsem to nešla, ale zařizovala jsem pro kolegy
Sežeň si nejdřív průvodce a s ním si všechno domluv
Kolegové museli mít výbavu, vhodnou obuv a oblečenílana a příslušenstní na výstup si půjčili

Bude to až nejdřív za rok, tak zjišťuju co a jak předem :palec: Všude radí, že máme mít aspoň 2 litry vody, ale batoh má mít kilo - tak babo raď :mrgreen: Na Bystrou jsme ve dvou vyžahli 7 litrů a po cestě u pramene znovu napouštěli, takže tak 13 jsme vypili za 8 hodin. Neumím si představit být o žízni ale ani to tahat 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2075
3.9.23 16:34
@Zumpa píše:
Plánuji na rok 2025, ale jestli půjdeš, piš pls postřehy, budu věrný čtenář :)

Ha, chyba, za rok se mnou jdeš. Jinak jako jdu sama, chlapa do takového terénu nedostanu a já tam prostě vylezu, děj se co děj :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15726
3.9.23 17:25
@HloupýFlop píše:
Ha, chyba, za rok se mnou jdeš. Jinak jako jdu sama, chlapa do takového terénu nedostanu a já tam prostě vylezu, děj se co děj :cert:

Příští rok to asi nedám. Ale ten další bych chtěl Lomničák + Gerlach. No i když nevím, zatím solidně stárnu a tloustnu, tak budu rád za jeden vrchol :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2075
3.9.23 17:37
@Zumpa píše:
Příští rok to asi nedám. Ale ten další bych chtěl Lomničák + Gerlach. No i když nevím, zatím solidně stárnu a tloustnu, tak budu rád za jeden vrchol :mrgreen:

Na Lomničák tě doveze lanovka, kliid. Hele není mi ani 30 a na Bystrou jsem prosila o utracení. Co bych dal z medvěda!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7947
3.9.23 17:45
@HloupýFlop píše:
Bude to až nejdřív za rok, tak zjišťuju co a jak předem :palec: Všude radí, že máme mít aspoň 2 litry vody, ale batoh má mít kilo - tak babo raď :mrgreen: Na Bystrou jsme ve dvou vyžahli 7 litrů a po cestě u pramene znovu napouštěli, takže tak 13 jsme vypili za 8 hodin. Neumím si představit být o žízni ale ani to tahat 8o

co je to za blbost, že má mít batoh kilo? Když musíš mít pití, jídlo, pláštěnku, oblečení a nejspíš i sedák a nějakou karabinu, když průvodce bude mít lano? Jinak co se týče pití, tak se budeš muset naučit šetřit tekutinami. Za 8 hodin vypít 7 litrů tekutin je hodně. Místo vody pij hypotonické iontové nápoje. Bystrou myslíš tu v západních tatrách? Na té jsem byla, šly jsme ze Zverovky, takže túra opravdu dlouhá a tolik pití jsem rozhodně nevypila. To bych ani neunesla. Kdysi jsme byli s manželem na Kavkaze, s cestovkou a náš průvodce (tehdy mu bylo už dost přes 70 let) chodil bez pití. Když byl potok, tak pil přímo z potoka, když nebyl, tak nepil. Ráno a večer naopak pil hodně. Jsme si dělali legraci, že je jak velbloud. Ale fungoval úplně v pohodě. Byl to bývalý horolezec a ti mají asi jiný pitný režim.
Na Gerlachu jsem nebyla, takže jak náročná túra to je nevím, jestli tam je někde voda k také nevím. Mám prochozené Roháče a tam cestou voda není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6180
3.9.23 18:40

Na Gerlach se doporučuje mít nachozeno (chodit tak rychle že stíháš ty časové údaje co v Tatrách bývají na směrovkách místo km), a prý je lepší mít základní lezecké zkušenosti - já doufám že do čtyřiceti se tam vydrápu, no, uvidíme, mám na to ještě šest let :mrgreen: každopádně se zde připíchnu a budu očekávat report z akce! :mrgreen: :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2075
3.9.23 19:29

@Lucka1111 Já chlemtám moc, těch 7 litrů bylo fuč během docela malého převýšení :oops: Jinak dělám ionťák z DM. Jen to nepřeháním, z nějje zas průjem :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43025
4.9.23 08:06

Ja byla tak pred 15 lety ze Slezskeho domu, meli isme sedaky (jejich), pruvodce nas mel na lane, coz je mimochodem jisteni uplne naprd, jen pro tvuj dobry pocit :-) Vystup byl opravdu velmi jednoduche lezeni, na ferrate by to bylo tak A, ale nesmis se bat a musis mit nachozeno..Vylez si v Tatrach par jinych kopcu a uvidiS. Nas ten den slo asi 5 skupin a vylezli jsme jedini, ostatni se z ruznych duvodu zasekli cestou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43025
4.9.23 08:08

7 litru je ulet. Mmch v sedaku se zensky fakt blbe cura(musi se uplne sundat), zvlast kdyz jsi na skale a vudce te chce mit furt na lane, rozmysli :-))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43025
4.9.23 08:10
@HloupýFlop píše:
Bude to až nejdřív za rok, tak zjišťuju co a jak předem :palec: Všude radí, že máme mít aspoň 2 litry vody, ale batoh má mít kilo - tak babo raď :mrgreen: Na Bystrou jsme ve dvou vyžahli 7 litrů a po cestě u pramene znovu napouštěli, takže tak 13 jsme vypili za 8 hodin. Neumím si představit být o žízni ale ani to tahat 8o

slusnej batoh ma kilo prazdnej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2075
4.9.23 08:20
@Pudloslava píše:
7 litru je ulet. Mmch v sedaku se zensky fakt blbe cura(musi se uplne sundat), zvlast kdyz jsi na skale a vudce te chce mit furt na lane, rozmysli :-))

Ale doprčic :mrgreen: Ono na nás pařilo slunko, fakt žízeň veliká, tak se ani nečuralo, vše se nějak vypařilo :lol: A taky jsem se bála medvědů, takže myšlenka zalezení do lesa s rolničkou a pískacím míčkem mi to potlačila :oops:

Mám nějaké vrcholy hnusným terénem, i jeden pád, tak si říkám, že v tom by nemusel být problém. Kondice ale zaostává, proto trénuju. Abych skupině stačila. Ale asi tam budeme jen 3, podle nejnovějších informací.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4785
4.9.23 10:04

Spoj se s horským vůdcem a domluv se s ním.
Ty Tvoje dotazy jsou trochu zvláštní, určitě bych doporučila ještě chodit, možná zkusit nějaké lehčí lezení. Jaké máš boty? Batoh? Nepromokavou bundu (=to není softshellka)?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

CabrioFix

• (4.8) + 31 recenzí

Tario

• (4.1) + 16 recenzí