Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky!
Chci se zeptat na neco, co sem asi nepatri, ale jsem si jista, ze mi nekdo urcite dobre poradi.
Koupila jsem si v Humanicu goretexove zimni boty na hory, neco mezi sportovni botou a snehulou. Maji visacku a certifikat se zarukou vraceni penez, kdyz nebudu spokojena. Nikdy jsem nic z goretexu nemela, ale byla jsem presvedcena, ze tento material je nepromokavy a zaroven prodysny a tudiz velmi vhodny na obleceni a obuv na hory. Jake bylo me prekvapeni, kdyz me prodavacka pri placeni upozornila, ze boty musim naimpregnovat a na papiru o tom, jak o obuv pecovat zaskrtla doslova toto: obuv pro volny cas(muze byt uzivana v mistnostech nebo po mistnich komunikacich, vyznacuje se masivnejsi a trvanlivejsi konstrukci spodku nez obuv spolecenska) . Tak nevim, ale vychazi mi z toho, ze po impregnaci v nich muzu vyrazit do nakupniho centra pesky.
No nerada bych neco zvorala, ale mam je teda naipregnovat, jak tvrdila, nebo je to hloupost?
Diky Mroe
Ahojka, nejsem žádný odborník, ale nedávno jsme manžovi kupovali gore-texy, obuv na chození po celý rok, a impregnaci nám doporučovali taky, hlavně do tohohle počasí, čili sníh, mokro, fujtajbl:-)
Naimpregnovali jsme a ještě říkali, že po důkladnějším čisštění bot je třeba nástřik zopakovat.
Zatím se tvářej dobře:-)
Jazzi a Mates
Mroe- neco malo o Goretexu vim..prodavacka ma pravdu boty urcite naipregnovat
Goretex je pouze jakasi tenka vlozka,ktera je vlozena mezi svrchni a spodni vrstvu materialu boty.Takze opravdu osetrovat inpregnaci,a botky opravdu vydrzi,jsou kvalitni,ale je potreba se o ne starat.Hodne lidi si to plete,ze kdyz jsou z Goretexu,tak jim prece nemuzou promoknout,ale to je chyba,Svrchni vrstva vyrobku muze byt textil,kuze,pak je tenka vlozka Goretexu a pak podsivka.
Ahoj gore-texove boty se impregnuji, maji spesl impregnacni spreje na tu goretexovou membranu, to je dulezity, aby to byla spravna impregnace. My mame taky trekingove boty s gore a po impregnaci jsem v nich stala v louzi
a bota zustala sucha i na povrchu. Je vsak treba impregnovat pravidelne a samozrejme, ze kdyz jdes cely den ve snehove brecce se nakonec taky promaci, ale trva jim to dele …
Souhlas se sarach:) taky impregnujeme, dle četnosti užití, momentálně tak jednou ročně spešl sprejem:)
K.
Diky, po vasich odpovedich me napadlo podivat se, jakou mame doma impregnaci, jestli se na ten Gore tex hodi nebo ne a je tam doslova, ze se hodi i na membrany tohoto typu. Z cehoz mi vyplyva, ze mate samozrejme vy i prodavacka pravdu. Tak diky.
PS: jen me zarazi, ze na certifikatu k botam je napsano, ze pokud nebudu spokojena s jejich nepromokavosti a prodysnosti, muzu je vratit, ale o peci o ne a nutnosti impregnace nikde ani zminka. Takze tak. Dik
Mroe
A jeste jeden dotaz, nevite jestli muzu naipregnovat i boty z normalni kuze, hladke, ale trochu leskle, nejsou to ale zrovna lakovky, jestli mi rozumite.
A impregnuji se i kalhoty na lyze?
Ahoj, muzu boty s goretex impregnovat univerzalni impregnaci ktera je i na high tech materialy
?
@Aishenka píše:
Ahoj, muzu boty s goretex impregnovat univerzalni impregnaci ktera je i na high tech materialy?
goretex je jiste hi-tec material, ale pokud to tam neni vyslovene vyjmenovane, tak bych dotazovala vyrobce. Nas botach bych to ale neresila, tam goretex po roce pouzivani stejne funguje jako igelit.