Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Ahoj maminky ![]()
Mám dotaz. Nevím jestli už mám malýmu koupit gumáčky. Maminy v okolí je pro své (i mladší než náš) děti mají, ale já mám strach. Bojím se, že když nemají zpevněný kotník, že malýmu poškodím nožku. Je mi jasné, že je denně a 24 hodin nenosí, ale…
Můj ideál je gumovka, ale šněrovací od nějaké výšky boty…Existuje to
![]()
Ahojky,
nevím, zdali existuje šněrovací holina, ale pokud je nechceš dítku dávat a nemáš hluboko do kapsy, pořiď mu vyšší kotníčkové boty s membránou (goretex, sympatex ap.). Ty by splnily Tvůj požadavek: nepromoknou a dítě v nich má pevnou nohu v kotníku.
Mě osobně se to ale v tomhle věku zdá zbytečně drahé, když jim tak rychle roste nožička. A na pár hodin strávených v dešti bych klidně gumovky dala.
Radka
Ahojky:O)
My jsme měli holinky pro Sáru už minulý rok. Měla je na sobě celkem tak 5× a letos zatím tak 3×. Myslím, že takovéto občasné nošení dítku uškodit nemůže, nebála bych se toho. Zavazovací zpevněné holinky jsem nikdy nikde neviděla a obávám se, že díky zavazování by se do nich dostala voda. Jestli z toho máš strach, tak bych se spíš pokusila sehnat pro mrňouse nějaký trekový botičky z nepropustného materiálu. Nevím však, jestli se takhle malé vyrábějí a jestli by opravdu splnily ten samý účel jako holinky (určitě nebudou tak vysoké a těžko říct, jestli odolají dupání v loužích a podobným skopičinkám…). Krom toho to bude nemalý finanční výdaj a za pár měsíců malému už nebudou…
Pa, Jaa
Naše děti je maj na noze asi jednou za měsíc a to bych řekla že nemaj šanci si zničit nohy někdy žasnu co se tady dokáže řešit.
No jo no
![]()
A pět přihlouplá otázka, jakou velikost. Malej má 24/25, tak zase nadměrek 1-1,5 cm ?
A ještě, jaký jsou lepší (podle vašich zkušeností): 1)tenhle vyšší typ http://www.detskeboty.cz/…3-zelena.htm
2tyhle širší
http://www.detskeboty.cz/…krokodyl.htm
Kup ty nejlevnější - stejně je budete mít na noze jen párkrát - a pozor, ať malého nedřou pod kolenem.
L.
Neznam lepsi zabavu pro svou dcerku nez je vyjit si po desti v gumakach do louzi nebo na chalupe do potoka! Takze rozhodne jsem pro gumaky!!! Nechtela bych sve dite osidit o tahle dobrodruzstvi!!! ![]()
Jo a vetsi nekupuju (s nadmerkem), nebot v nich noha neni tak dobre usazena (chybi snerovani), takze aby o volnou spicku nezakopla…
Jo a ja nevybiram dle tvaru, ale dle kvality podrazky. Nektere podrazky jsou tak moc tenounke, ze by dcerka nozickama citila kazdy hrbolek a kaminek… a take aby se treba o kamen v potoku jen tak nerozrizly…
H.
Hlasuju pro gumáky, František je nosí cca od roku a kousek, ráno, když je rosa a nebo když prší, event. po dešti. Protože do louží se musííííííííííííí:-)))
Et
Já koupila obyčejný holínky u Vietnamců asi za 120,–.
Malej je měl na sobě všehovšudy třikrát.
Taky bych tohle nějak neřešila,když je nenosí denodenně.
Ahoj,
tak já Matesovi koupila loni krásné holinky a nakonec je měl snad jednou, protože se prostě na ně vůbec nedostalo. Bydlíme ve městě a po dešti tu zas takové mokro nikde není a v mokré trávě moc chodit nemusí. A do louží sice leze, ale jen do těch mělkých a na ty bohatě stačí kotníkové pevné botky.
Teď máme zase holinky, tentokrát mi je dala kamarádka po dcerce, také téměř nenošené, a zatím tu jen zdobí botník.
Možná bychom je užili u babičky na zahradě, ale to je zase zapomeneme vzít ![]()
Jo, on si rád zkouší doma, ale ven prostě není kdy je vzít, asi málo prší ![]()
M.
Ahoj,
já letos koupila malé gumáky - ráda se cáká v loužích nebo na chatě v potoce
. A když je třeba po dešti tak i u nás (ve městě) to v trávě ocení - o chatě ani nemluvě, tam je často i pěkná rosa. Oblíbila si je tak, že by je chtěla někdy nosit i doma - což se jí těžko vysvětluje, že to není potřeba. Je to určitě praktické a děti nejsou žádní zemědělci, aby v gumácích trávili celé dny, takže to nožkám podle mě neublíží. Za tu pevnou a silnou podrážku se taky přimlouvám.
Jinak pokud bys opravdu chtěla pevné boty a nepromokavé, tak má tip - malá má pevné kotníkové kožené boty, které používá za chladnějšího počasí, v terénu, na horách apod. Jelikož tam by gumáky nebyly dobré (je potřeba pevně upnutý kotník), naimpregnovala jsem boty speciálním krémem, který se používá na kožené trekové boty (my používáme ten z včelího vosku). Je celkem drahý, ale zaručeně funguje - jezdíme na hory, takže jsme vybavení. Ony „goretexové“ boty se správně taky musí impregnovat, aby vydržely větší mokro a navíc nejsem si jistá, jestli existují v malých velikostech. O ceně pro malé dítko ani nemluvě ![]()