Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Desetileta dcera dostala zanet pochvy, cekam na vysledky steru, ale urcite se bude jednat o infekci zavlecenou z konecniku, mela totiz prujem a mozna taky mela spatnou techniku utirani po male. Uz nekolikrat v zivote ji v noci svedela pipka, ale ke gynekologovi jsme nesli, telo se s tim nejak popralo samo. Ted se to ale opakovalo po tydnu, tak jsme vyrazily ke gynekologovi. Pro dceru to bylo trauma, i kdyz pani doktorka byla hodna a delala co mohla. Vyfasovaly jsme mast a deset dni musim dceru mucit s jejim zavadenim. Aplikator je tenky a dlouhy a dceru to moc boli, protoze je ztuhla strachy a nedokaze se uvolnit. Mate nekdo podobnou zkusenost, vraci se ty zanety? Resite to doma samy, nebo jdete ke gynekologovi? Delaji se detem doma nejake vyplachy prostredky z lekarny?
Musíš dceru vést k tomu, aby se po stolici vždy sprchovala. Kdo to nedělá, pak se není čemu divit, že má zavlečené bakterie ze stolice. Je třeba předepsat antibiotika. A záněty se vrací velmi rádi, je třeba opravdu vést k perfektní hygieně. Po antibiotické léčbě je vhodné zavádět do pochvy probiotika
Dobrá prevence jsou mycí olejíčky přírodní, např. Original Atok, Nobilis Tilia.. jsou moc příjemné, krásně voní a myslím, že i pomáhají. Já jako dospělá mívám období, kdy na toto trpívám často, ale na gyndu už nechodím, u dítěte bych asi šla, nevím. Je dobré upravit jídelníček, vynechat nebo aspoň omezit (u dítěte je to složitější holt) cukr, bílou mouku, ovoce, nasadit lehkou stravu, hodně zeleniny, jogurty, kysané zelí (bez chemických přísad a konzervace, aby mělo probiotika, číst složení), probiotika z lékárny. Případně zkusit pročistit střeva, např. kůra Enterosgelem.
A nebylo by lepší, aby si to dcera zaváděla sama? Já mám mamku ráda, ale v deseti letech bych si to od ní zavést nenechala. Přece jenom je to období, kdy jsou holky nejvíc náchylné na svoje tělo.
@Veveří píše:
Desetileta dcera dostala zanet pochvy, cekam na vysledky steru, ale urcite se bude jednat o infekci zavlecenou z konecniku, mela totiz prujem a mozna taky mela spatnou techniku utirani po male. Uz nekolikrat v zivote ji v noci svedela pipka, ale ke gynekologovi jsme nesli, telo se s tim nejak popralo samo. Ted se to ale opakovalo po tydnu, tak jsme vyrazily ke gynekologovi. Pro dceru to bylo trauma, i kdyz pani doktorka byla hodna a delala co mohla. Vyfasovaly jsme mast a deset dni musim dceru mucit s jejim zavadenim. Aplikator je tenky a dlouhy a dceru to moc boli, protoze je ztuhla strachy a nedokaze se uvolnit. Mate nekdo podobnou zkusenost, vraci se ty zanety? Resite to doma samy, nebo jdete ke gynekologovi? Delaji se detem doma nejake vyplachy prostredky z lekarny?
Zkoušela jsi říct dceři, jestli by si to nezkusila zavést sama, ten aplikátor? Přeci jenom sama nejlépe cítí, kdy to jde správnou cestou, takže jí to připravit a nechat ji samotnou, aby si to zkusila. Možná se bude stydět, tak třeba i odejít z pokoje a dát jí čas. Já bych se asi pokusila to udělat takhle, třeba jí to bude vyhovovat. Aby z tohohle pak neměla nějaké trauma a problémy do budoucna (třeba vaginismus).
Holky, dekuju. Zkusim dceri navrhnout at si to zkusi zavest sama, ale asi by to neudelala poradne, musi to jit do hloubky asi 7 cm a ona se boji jen tam sahnout. Doktorka mi rikala, ze tyhle zanety mivaji deti z bazenu a ze bakterie uz jsou rezistentni vuci chloru a taky ze problem je vana s vodou, ze bakterie se do vody dostavaji s plyny. Takze neni to vzdy jen ta hygiena, i kdyz ta je zaklad. To sprchovani po stolici je dobre, ale nevzdy proveditelne - skola, krouzky…
Jeste dodavam, ze divky, ktere jeste nemaji menzes, nemaji kvasinkove infekce, rikala to dr., jeste uvnitr nemaji laktobacily. Takze cukry problem nejsou.
@Veveří píše:
Holky, dekuju. Zkusim dceri navrhnout at si to zkusi zavest sama, ale asi by to neudelala poradne, musi to jit do hloubky asi 7 cm a ona se boji jen tam sahnout. Doktorka mi rikala, ze tyhle zanety mivaji deti z bazenu a ze bakterie uz jsou rezistentni vuci chloru a taky ze problem je vana s vodou, ze bakterie se do vody dostavaji s plyny. Takze neni to vzdy jen ta hygiena, i kdyz ta je zaklad. To sprchovani po stolici je dobre, ale nevzdy proveditelne - skola, krouzky…
Dej jí nějaký čas na seznámení s jejím tělem, vysvětli jí, že to je její tělo a neměla by se ho bát, ale nemělo by jí bolet to, co dělá. A být tebou určitě bych si zjistila jaké mohou být následky toho, že jí to v těhle oblastech teď tak bolí a má spojené s bolestí, když se něco dává dovnitř. Trochu se obávám, že z toho opravdu může mít velký problém. Nejlepší by možná bylo poradit se s nějakým odborníkem, jinak může být tvoje dcera v budoucnu nešťastná a může mít strach ze sexu, nebo jí to bude bolet a ona si bude myslet, že to je normální.
@KiwiT ja z toho mam taky strach, aby si neuhnala nejaky blok. Ale zanet tam ma a je to akutni a musi se to resit 10 dni kazdy den. Obavam se, ze sama si muze ublizit. Na gynde me zaskolovala sama doktorka a neni to zadna sranda. Moje sestra si tim prosla taky ve 12, tak jsem se ji ptala, jestli to nemuze napachat skodu na psychice. Srdecne se tomu zasmala, toz nevim ![]()
@Veveří píše:
@KiwiT ja z toho mam taky strach, aby si neuhnala nejaky blok. Ale zanet tam ma a je to akutni a musi se to resit 10 dni kazdy den. Obavam se, ze sama si muze ublizit. Na gynde me zaskolovala sama doktorka a neni to zadna sranda. Moje sestra si tim prosla taky ve 12, tak jsem se ji ptala, jestli to nemuze napachat skodu na psychice. Srdecne se tomu zasmala, toz nevim
Podle mě může a to velice snadno, jenže podle jednoho člověka nemůžeš hodnotit jiného. Já bych si možná domluvila schůzku s dětským psychologem a zeptala se na to jak případně pokračovat nebo jak to řešit, aby dcera neměla problém.
Já si myslím, že když jí vysvětlíš, že nemá jít přes to, co opravdu bolí a dáš jí čas na uvolnění, tak by to mohla zvládnout. Důležité je ale, aby se alespoň sama pokusila, protože takhle to je pro ní vpodstatě útok na její vlastní tělo a ona nemá jak to zastavit. Možná jí třeba nechat to každý den zkusit a když to něpůjde, tak to uděláš ty. Pak třeba získá nějakou praxi a bude to zvládat sama.
@KiwiT dneska ji nabidnu az to zkusi sama, ale jak ji znam, nebude to k nicemu. Ona je jeste takove detatko, vubec nevi kam zamirit a v jakem uhlu, aby se nepichla a taky vpravila tam vsechno. Tohle je slozite i pro starsi holku. Jsem zastance toho, ze se obe nadechneme a s vydechem rychle aplikuju davku, zadne prodluzovani trapeni.
Je tu nejaka maminka, ktera tohle s dcerou musela absolvovat?
@Veveří píše:
@KiwiT dneska ji nabidnu az to zkusi sama, ale jak ji znam, nebude to k nicemu. Ona je jeste takove detatko, vubec nevi kam zamirit a v jakem uhlu, aby se nepichla a taky vpravila tam vsechno. Tohle je slozite i pro starsi holku. Jsem zastance toho, ze se obe nadechneme a s vydechem rychle aplikuju davku, zadne prodluzovani trapeni.
Je tu nejaka maminka, ktera tohle s dcerou musela absolvovat?
Tak ona ucítí, když to bude špatná cesta a vmáčknout to tam potom můžeš ty, až tě zavolá. Ale tak uvidíš, jak to půjde.
Dcera má problémy od 11a léky si zavádí sama od začátku. Neměla teda mast ale různé globule a tablety. Je ji to nepříjemné, ale mě by k tomu nechtěla už vůbec.
Být váma tak se dcery zeptám a rozhodnutí nechám na ni
Hele a promazáváte pipinu před zavedením? Ono to jde potom lehčeji.