Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, chtela bych se zeptat, dokdy jste svym detem davaly HA mléko? Jíme už jogurty, nekdy Kiri sýr, občas trochu pribinaku do jogurtu. Kase delame z HA mleka. Tak si rikam, jestli nemame prejit na nejake normalni batoleci mleko a zacit bastit i normalni kase? Prckovi to HA mléko asi zacina nechutnat, protoze ho pije posledni dobou malo.
Diky za rady, Romca a David, 11 mesicu a kousek
Ahoj.
Nejsme úplně stejný případ, ale myslím, že pokud syn běžně a bez problémů snáší jiné mléčné výrobky a je mu skoro rok, dá se vyzkoušet pokračovací nebo už batolecí mléko.
Radimkovi prokázali v půl roce částečnou a nepříliš silnou alergii na bílkovinu kravského mléka. Museli jsme přejít na Nutrilon Pepti, což je ještě upravenější UM než mléka HA. Teď jsme absolvovali zátěžový test na bílkovinu a zkoušíme běžnou UM (ne HA).
Osobně se mimi nedivím, že mu HA moc nechutná. Ve srovnání s jinými mléky a mléčnými výrobky je hořké (vše je otázka zvyku). Neznám důvod používání HA - pravděpodobně nějaká alergie v rodině. Pokud se u Davida alergie dosud neprojevila a v rodině nebyla příliš silná - třeba pylová, roztočová, na ovoce nebo něco podobného, zkusila bych pomalu batolecí mléko (třeba v kaši). Praventivní hypoalergenní jídelníček se obvykle doporučuje do 1 roku.
Beruška
Ahoj,
malá má atopický ekzém plus já jsem astmatik. Takže když jsem chtěla přejít na UM, zkoušela jsem HA. Ani s cukrem s ničím to nepomohlo a protože co jsem tak odpozorovala, tak z jídla to nemá (ani jogurty, ty jsou OK, jen to máme z počasí), tak jsem koupila normální UM a bylo. Je na něm cca od 10-11měs (do roka částečně s kojením) a není problém.
Pokud vyloženě nemáte problémy, tak to zkus a uvidíš.
GaB
U nas je to tak, ze manzel ma alergii pylovou a u maleho vzniklo podezreni, kdyz mu byl mesic, na alergii na Kravske mleko. Do sesti mesicu jsem kojila a drzela dietu s nemlecnyma vyrobkama, pak se prcek v sedmi mesicich sam odstavil a zkouseli jsme nutrilon Pepti. To byla hruza, nechtel ho, jedl z nej jenom kase, tak jsme pred dvema mesici presli na HA mleko, no a ted uz mu nechutna ani tohle. Zadne vysetreni nam nedelali, doktorka rikala, ze kolem roku ta alergie pomalu mizi a ze to nema cenu. Tak asi pomalu zkusime normalni UM, kdyz jogurty, sýr a tvaroh zvlada dobre.
Romca a David
Já si myslím, že z ato nic nedáš, pokud jogurty a sýry snáší dobře…
G