Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, zajímalo by mne jestli se může mlíčko na noc připravovat dopředu, tj. uvařit víc teplé a dát do termoobalu. Když prcek procitne a nemám u sebe mlíčko, začne nejenom pro nás, ale i pro sousedy budíček v podobě šíleného křiku
. Navíc se mi úplně probere a usne pak za hoďku
, takže připravovat ho až je potřeba u nás neprošlo. Můžete mi prosím napsat jak to řešíte vy? Díky za odpovědi,
Tery
U nás to řeším tak, že mám u postele připravený hrneček (pije z nekapací hrnku) s vodou, vedle skleničku od výživy s odměřeným mlékem a když se probudí, tak to jen sesypu a zatřepu. Naštěstí netrvá na teplém mléce a Hamilon se rozpouští i v pokojové teplotě dobře. Taky když je žízeň, tak akutní, jinak následuje řev.
Ulrika
Ahoj, ja bych si to klidne do termoobalu pripravila kdyby to bylo tak akutni jak u Vas, jinak sem to u starsi resila ze sem si pripraveny mliko dala do lednice a v noci jen ohrala v mikracce, ale u nas na to tu chvilku cas byl. Sany.
Nevím za jak dlouho se Ti prcek budí, ale pokud je to víc teplé mohlo by zkvasit. Asi bych to řešila tak, že vodu bych měla v termosce a po probuzení bych ji jen přelila do lahvičky a mlíčko nasypala z dávkovače (dělá Avent, boček). Je to hotové hned.
Já to řešila tak, že než jsem šla spát, ohřála jsem vodu, dala jsem do toho mlíko, flašku dala do termoobalu a termoobal do deky. Když se malá probrala, bylo to akorát. Druhou dávku jsem připravovala hned poté, co vypila a usnula.
Později jsem si začala připravovat jen první dávku a druhou, až když se malá probere. Každopádně vodu mam převařenou v termosce s dávkovačem, takže jen zmáčknu a protože nedávám poctivou dávku mléka, ale dělám „slabé“ mléko, tak hodit tam místo 4 odměrek jednu dvě je jak nic. Budím se když se malá vrtí, takže to stihnu zatřepat a už je malá na nohou a čeká.
Ještě se nám nestalo, že by mléko zkvasilo.
GaB
Holky díky za odpovědi. Ještě bych se chtěla zeptat na tu termosku s dávkovačem. Slyším o tom poprvé, kde bych to mohla sehnat? Díky,
Tery
Já koupila obyčejnou od Tescomy. V tescu, myslim kolem 300? Je to takové usnadnění, abych nemusela něco v noci šroubovat, jen to zkrátka zmáčknu a voda už teče. Nebude to moc vhodné asi na cestování, i když se to tlačítko dávkovače dá bloknout. Obsah je cca 1,8l
Ahoj Tery,
já si kojeneckou vodu večer převařím,dám do lahvičky /Avent+bílá hubička/ a pak při nočním krmení jen ohřeju v mikrovlnce a dám požadovaný počet odměrek,zatřepat a je to.Maximálně 3 minuty.
Naďa
Ahojky,
já dělám mlíčko na ráno (kol.5.00) do 0,5 l termosky, udělám ho když jdu spát, tak kolem 23h. a do těch 5 to je tak akorát. Praktikujeme to tak cca půl roku a je to OK! Mlíčko určitě nezkysne, nejsou tam živé kultury!!!
Když jsem se na možnost přípravy mléka předem ptala výrobce (Nestlé - Beba HA Bifidus), tak jednoznačně odpověděli, že se mléko NEMÁ připravovat předem byť jen na 2 hodiny apod. Že se má čerstvé připravit a hned zkonzumovat. Že mlíčko pracuje a mohly by být problémy se zažíváním - a proč si zadělávat na břichabol, že.
Takže mít připravenou horkou vodu třeba v termosce - nebo při prvním kvíkotu pustit ohřívačku naplno, pak dosypat mlíčko a je to. Tím, že se dá mléko až poté, co víš že voda je OK, nehrozí, že mlíško zničíš (má max. teplotu, na kterou se smí ohřát, jinak to může být „mrtvá“ voda).
Trvá to fakt tak 2-3 min. A za to, aby bříško bylo spokojené, to určitě stojí.
Jinak mléko připravené dopředu a čekající v lednici stejně neohřeješ dříve než za ty 3 min., mléko se snadno přehřeje = zničíš ho viz výše + ohřev v mikrovlnce.. to je kapitola sama pro sebe…
Takže já hlasuji pro termosku s teplou vodou neho ohřívačku danou naplno + poté až dosypat mlíčko, aby se nic nezničilo…
Malá také řvala, než mlíčko bylo a i ty 3 min vypadají jako půl hodiny, ale je to jen krátké období a stojí za to neignorovat košer postupy..
E.
Vecer som prevarim liter vody a v noci vodu za par sekund dohrejem . Vojdem do kuchyne zapalim plyn ,oplachnem si ruky ,chytim flasu do ruky voda je akurat nalejem ,nasypem mlieko trva to asi minutu . Maly tolko s cumlom pocka.
Ahojky,
ja mam v termosce ohratou vodu, ve flasticce nasypane mlicko, v noci zaleju vodou protrepu, zasroubuju a hotovo ![]()
Lucka+Klarka
Ahojky,
holky já nevím,ale dítě by mělo cca od 7 měsíců spát celou noc. u obou kluků jsem od půl roku začala trvat na tom, aby spali celou noc. U prvního to bylo celkem v klidu, během týdne se naučil spát od sedmi až do šesti do rána tahem. Jen jsem měla nachystanou vodu a tu jsem mu dávala po lžičkách. Když si začal asi po 2 nocích zvykat,tak jsem mu dávala dudlík, utěšovala ho a bylo to fakt v pohodě. U druhého to bylo horší, protože je to jiná povaha. Zkoušela jsem to přes týden, ale on si nedal pokoj a řval jako tur. Pak jsem musela přestat kojit, to mu bylo 8 a půl měsíce.
Jak jsem mu začala dávat umělý mlíko, tak se to naučil asi za 10 dní, ale musela jsem dávat čaj.
Oni jsou ti maličcí hrozně vyčůraný a když zjistí, že to mlíko prostě nedostanou, tak klidně spí. A nakonec přijdou na to, že je to lepší i pro ně.
Ale chce to pevný nervy a neustoupit, poukd to alespoň trochu jde.
Pa E. ![]()