Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Milé maminky, prosím o radu.
Dcerce (6,5m) se opakovaně objevuje hnis v jednom oku. žádné závratné množství, jen tak trošku, oko spíš více slzí. na radu dr. masíruji koutek oka a kapu Opthalmoseptonex, vždy to zabralo, jen jednou jsem musela kapat ATB-phamycon.
Nemáte s tím některá zkušenost. nejde se toho zbavit jednou pro vždy? Nejde používat něco jiného? Někdo mi radil otírat oko gázou namočenou v heřmánku.. ![]()
Díky,
Lucka+Bára
Ahoj,
nevim, jestli opravdu poradim. Synek moji sestry mel stejny nebo podobny problem uz po narozeni a trvalo to skoro 3 mesice, nez se to ztratilo. Jednalo se o zanet spojivek a doktor mu to pravidelne prokapaval. Nevim, ale presne jake kapky aplikoval. Mozna taky jen Optalmoseptonex. Vam to nediagnostikovali jako zanet spojivek? Mozna se da najit na Inetu neco na toto tema.
Cauky a brzke uzdraveni.
Marki
Ahoj Lucko,
my jsme měli něco podobného taky, ale bylo to po narození a trvalo to tak do třech měsíců. Taky jsme kapali Phamycon, dr. mě upozornila, že se musí přesně dodržet dávkování (jako u každého ATB), nebo že se to bude vracet. Dále říkala, očičko udržovat neustále v čistotě, otřít PŘEVAŘENOU vodou a pokud by nadále obtíže přetrvávaly, tak že by se mohlo jednat o zůžený kanálek. Ten pročišťují na očním, tam my jsme se ale už naštěstí nedostali… Tak ať s tím brzy zatočíte… :
IRISS
Ahoj,
našemu malému je 6 měsíců a „hnisavá očíčka“ má od narození. Několik týdnů je klid, pak se zalepené, slzavé očíčko objeví na pár dnů. Ve třech týdnech mu v Motole zprůchodňovali slzný kanálek, prý se miminkům občas „uzavře“. Taky masírujeme u kořene nosu, občas dáváme kapičky. Pokud není oko zarudlé a opravdu zalepené, myslím, že tady to léčení zatím stačí.
Ivina a Peťa
Ahoj, nasa malá mala nepriechodny slzny kanalik uz od narodenia. Najprv sme kvapkali oftalmoseptonex, potom ATB kvapky a ked to nepomohlo, tak sme boli na prerazani toho slzneho kanalika. Vtedy jej ho doktorka aj vyplachla a vyplavilo sa z neho spusta zlteho hnisu. Zase sme kvapkali ATB kvapky na „preliecenie“, ale nepreliecilo sa to, lebo hnis sa objavuje stale, aj ked len v malych mnozstvach, a len v kutiku ocka. Tak teraz neviem, ci mame ist znovu na vyplach, alebo mame cakat az sa to same strati? Prosim, poradte, kto mate podobnu skusenost!
ahojky
Michalovi se to zlepšilo a už nevrátilo poté co mu propláchli neprůchodný slzný kanálek. Předtím jsme kapali kde co, následovalo mírné zlepšení a po pár dnech zhoršení. Na průplachu jsme byli 4× a od tý doby je to v pohodě.
Radím ti nechodit k prktickému dr, ale přímo k očnímu - nejlépe někam do dětské nemocnice (byli jsme v Brně v dětské - nevím odkud jsi) jelikož tam s tím mají nejvíc zkušeností a nás by byli ti praktičtí schopni trápit ještě snad měsíc než by nás někam poslali:o)))
Jinak průplach očních kanálků nebolí ale míma u něho strašně řvou neb je musí držet v klidu…
tak at se to brzo zlepší ať už s průplachem či bez
Ahojky,
taky s tím máme bohužel zkušenosti, malá dostala pamycoin už na cestu z porodnice, pak se to ještě 2× opakovalo a ve dvou měsících nás pediatrička poslala na průplach kanálku na oční.Nic moc zážitek
málem jsem to ořvala s ní a zařekla se, že radší už budu nadosmrti vytírat očka OPTHALEM (ne opthalmoseptonexem) než to podstoupit znovu.I když jsme to po průplachu ještě léčili ATB (už nevím název,ale pamycoin už to nebyl), tak se nám ten zánět asi 3× vrátil. Padlo asi 6 lahviček Opthalu a teď už je 3 měsíce pokoj.Známá radila kápnout do postiženého oka mateřské mléko, ale toho jsem se bála…
Ahoj Vendy a Kristýnka 7m
Ahoj,Vojtíškovi se objevil hnis v očičku asi ve 2 měsících.Vytírala jsem ráno převařenou vodou,večer Ophtalem a kapala MM(musí být to přední řidší).Asi po 14dnech to přešlo.
Dana a Vojtíšek 6,5mesíce
Jen chci napsat,
když je ten slzný kanálek neprůchodný, tak můžete kapat cokoli a lepší to bude jen pozvolna a mimčo budete zbytečně trápit…
Musím říct že jsem ty Michalovy průplachy pokaždý ořvala - první mu dělali když mu bylo 10 dní. Ale všemožně jsem zjišťovala jestli je to bolí, a všichni dr, i tady na e-miminu říkali že ne, a dokonce se mi ozvala jedna holčina co jí osobně to dělali a říkala že to NEBOLÍ.
Myslím si to taky páč Michal hystericky řval jen ho chytli - ani mu nic nemuseli dělat jen ho držet a ten řev byl k nevydržení - propláchli a pustili a okamžitě klid… (někdy ještě teda brečel ale ne hystericky spíš tak z principu)
Pamycon nám taky nepomohl, po tom průplachu jsme kažou hodinu kapali nějaký ATB který nám tam dali (byli dělaný ani název neměly) a jak říkám - mě ho bylo líto když jsem ho viděla jak mžourá a jak nemůže to vočičko ani rozlepit
Ale nejsem odborník, třeba to nebo zapotřebí, ale fakt zajdite na to oční a spíš do špitálu (obyčejnej očař - resp. očař třeba na naší poliklinice průplachy kojenců dělat nemůže )
tak pá
Holčiny, taky patříme mezi Vyvolené s hnisem v očích.
Podle mě se nejdná o zánět spojivek - protože s touto diagnozou nás pustili z porodnice - ale jde o zůžení slzného kanálku.
Mám o tom dost nastudováno: Jsou 2 možnosti - buď do roka věku se kanálek sám zprůchodní ( to souvidsí v růstem dítěte) nebo se musí jít na výkon. Nás na výkon posílali hodněkrát, vždy jsem to „ukecala“. Dneska máme očíčko zdravé.
ALe jedna technická: holčiny, nevím jak vy, ale já si všimla jedné dost podstatné věci - pokud jsem ještě kojila, tak v době, kdy jsem měla mít MS ( a neměla) tak díky hormonům se očíčko zhoršilo. Jinak bylo v klidu. Údajně toto dává do souvislosti i pan Janča - bylinkář, přírodní léčitelství - to jsem nečetla, ale slyšela. Lékaři na to ohled neberou.
Já jsem strašně šťastná,že jsme na ten zákrok zrpůchodnění nemuseli (protože nikde není psáno, že jeden výkon stačí:-( ).
Ahoj, já naštěstí takové starosti nemám. Ale z bylinek je dobrý na oči světlík, snad se dá v nějakém obchodu sehnat , já ho sbírám. A od kamarádky jsem slyšela, že jí maminka poradila kapnout do očíček trochu mat. mléka. Prý tento problém měla u holčičky. Prý to vyzkoušela a bylo po starostech.
Nevím, snad nekecala, ověřené to nemám. ![]()
Ahoj holky, našeho andílka to samé trápí už od narození. Prošli jsme fází Opthalmoseptonex, Pymacon, Tobrex a další a nic nezabíralo, navíc jsou to vesměs antibiotika a očička na ně po takové době byly už imunní
. 3× jsme byli na průplachu, oční doktorka říkala že kanálky jsou průchodné krásně, malý vodičku vždy spolykal. Přiznala že sama neví, ale antibiotika že mu už dávat je zbytečné - no naštěstí. Takže před týdnem jsme byli v podobné situaci jako Kiwwi a na radu známých jsme podstoupili homeopatickou léčbu. Sami s manželem nemáme žádnou zkušenost s homeopatiky, když andílkovi pan doktor nasypal do pusinky „kuličky“ a dal nám léky které fakt nejlevnější nebyly jeli jsme domů docela „rozpačití“ ale co je důležité - naše očička se lepší!!! A to bez kapiček a nepříjemných masáží ![]()
Ahoj maminky, po všech možných radách jsme nakonec hnis v očích vyléčili heřmánkem. Stačí koupit klasický pytlíkový heřmánkový čaj a odličovacími tampony potírat očka několikrát denně, zbavili jsme se toho cca po týdnu
Nepomáhalo předtím nic, ani masáže a vymačkáváni, voda, kapky, mléko… nic! Doktora jsem měla jako poslední možnost. Heřmánek zabral a tak doporučuji, syn to měl od narození, ale lepšilo se to, pak se to ze dne na den hrozně zhoršilo a tak jsem zkusila zmiňovaný heřmánek. Opravdu zafungoval, pomalu ale jistě hnisavá očka ustoupila a tím i rozdrážděná pokožka kolem očí ![]()
Ahojte,
nas maly uz z porodnice dojel s obcas hnisajicim ocickem.. lekarka nam predepsala Tobrex (antibioticke kapky), kapali jsme mesic, pak se to vratilo.. Vymyvali jsme ruznyma kapkama, zkousela jsem i masaz, ale brzo se mu to prestalo libit a dost si ocicko mnul a mel ho zarudle.. kamaradka podobny problem vylecila homeopatikama Silicea, tak jsme to zkusili taky.. Brali jsme Siliceu CH15 2 x denne po 4 kulickach rozpustenych ve vode a po 6ti dnech se hnis ztratil a kanalek zrejme tedy zpruchodnil..
Ahoj holky. Dcera 3r byla včera na hlídání u babičky a podařilo se jí sáhnout do konšké mastí a sáhnout si tou ručičkou do oka. Oko hned vypláchli a vypadlo to ok. Ráno se mi ale vzbudila a měla očíčko zalepené od hnisu. Potřela jsem heřmánkovým čajem, očko otevřela a má ho malinko červené. Nic strašného ale trošku červený je. Prosím může na to oko přestat vidět? Já jsem z toho úplně v háji. K doktorovi samozřejmě jdeme ale je tam až odpoledne. Nikdy jsem nebyla hysterická co se úrazů týká, ale teď se bojím aby ji to nepoškodilo zrak
nemá někdo prosím podobnou zkušenost?