Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Čím dál tím lepší
!!!
Tak také jednu:
Základem je,že lodníci vždy mluví pravdu a piráti vždy lžou.
Jedeš na lodi a blížíš se k ostrovu na měm jsou tři lidé.Voláš na mě a ptáš se jich-jste lodníci nebo piráti?
První muž odpoví,ale neslyšíš co říkal-jeho slova jsou přehlušena větrem a vlnami.
Druhý muž odpoví:Říká,že je lodník a já jsem lodník také.
Třetí muž volá:Nevěř jim,jsou to piráti lodník jsem já.
Kdo je pirátem a kdo lodníkem?Kdo lhal a kdo mluvil pravdu?
První dva jsou lodníci a třetí je pirát…
Chvilku mně to trvalo, ale napsal jsem si všechny myslitelné kombinace - čtyři z nich vypadají na první pohled věrohodně - a ty jsem si rozepsal a vylučoval jsem, když nějaká odpověď vyšla jako „logická nula“. No a je to takhle.
No já bych řekl, že jako natěrač lodi nemusíš vylézt vůbec, protože loď plave na hladině, není připevněná ke dnu přístavu. Takže když stoupá hladina, loď stoupá s ní…
Máš pravdu jsi hlavička.
Já uvažovala takto-první muž musel volat,že je lodník-jako lodník by mluvil pravdu,jako pirát lhal-takže první muž musel volat,že je lodník no a tvrzení těch dalších posuzujeme podle toho.
Jura007 píše:
No já bych řekl, že jako natěrač lodi nemusíš vylézt vůbec, protože loď plave na hladině, není připevněná ke dnu přístavu. Takže když stoupá hladina, loď stoupá s ní…
Já tušila,že v tom bude nějaká habaďůra!!
Jura007 píše:
A mám hned další tři, ten první je pekelně těžký…PPaM - v šedesátých letech působila v New Yorku folková formace, jejíž členové se angažovali v boji za lidská práva a proti válce ve Vietnamu. Jako první zpopularizovali písničky Boba Dylana. Na tom by nebylo nic výjimečného, kdyby právě jejich zásluhou (resp. zásluhou jejich písniček) nezačalo vznikat folkové hnutí v dalekém Československu. Inspiraci u nich hledali Rangers, Greenhorns, Nezmaři, žalman, Jarek Nohavica a další. Jak se jmenovali ti tři? Jejich křestní jména jsou zároveň názvem hudební skupiny.
Druhý rébus:
DK - Některé nadzvukové letouny - například dopravní letoun Concorde nebo naše stíhačka Gripen - mají nosnou plochu ve tvaru trojúhelníku; taky se označuje názvem jednoho řeckého písmene. Jak zní to hledané slovní spojení?
BuZ - Naše legie v Rusku se v roce 1917 proslavily jistým vojenským počinem. Jak se jmenuje událost, se kterou si je dnes spojujeme?
Jednička - Peter, Paul and Mary.
Ostatní teda fakt netuším. Bitva u čehosi a Delta něco…?
Tak sem přidávám něco málo textíku na hádání a procvičení si šedé kůry mozkové.
Je to psáno v takovém stylu a v takové úpravě, jako by se jednalo o finálové kolo televizního AZ-kvízu. Pokud netušíte, o co jde, zkuste se na ČT1 na tuto soutěž kouknout. Ještě dodám, že správné řešení tady zveřejním za týden.
A- bylo to krycí jméno dvoučlenného parašutistického výsadku, který provedl atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Po této akci pak Anglie a Francie odvolaly svůj podpis pod Mnichovskou dohodou.
B- z cizích jazyků převzala starší čeština slovo, které v minulosti znamenalo asi tolik co „paluba“ (např. Lodi nebo letadla).
C- takto se v lékařském názvosloví označuje alergie na lepek, bílkovinu nacházející se ve slupce obilných zrn.
D- až do dneška se dochovalo jméno antického filozofa, který tvrdil, že člověk ke svému životu potřebuje v podstatě velmi málo, takže může bydlet i v prázdném sudu.
E- poměrně krátkou dobu existuje tento africký stát, který se po dlouhé občanské válce odštěpil od Etiopie. Je poměrně zaostalý a tedy závislý na rozmarech přírody a pomoci zvenčí.
F- československý sběratel Oldřich Pilc stál v roce 1937 u zrodu nové pomocné historické vědy, zybývající se studiem a popisem vojenských řádů a vyznamenání.
G- z latiny do našeho běžného života proniklo druhové jméno velmi zajímavého stromu, jinanu dvojlaločného (vývojového předchůdce jehličnanů).
H- toto slovo znamená v němčině „postel s nebesy“. Byl to i název systému protivzdušné obrany Třetí říše, u jehož zrodu stál v roce 1943 velitel stíhacího letectva Josef Kammhuber.
I- starší stavby se zpevňují vtlačováním betonové směsi do předvrtaných otvorů v základech nebo plášti stavby. Toto cizí slovo později převzaly od stavebnictví i jiné obory.
J- toto slovo je názvem pro japonskou zločineckou organizaci, obdobu italské mafie. Japonská obdoba se vyznačuje neobyčejnou krutostí, přísným dodržováním vztahů v hierarchii a zvláštními rituály (např. odseknutím malíčku pravé ruky).
K- toto řecké slovo znamenalo původně „peřej“. Ve vodáckém názvosloví se tak označuje mezistupeň mezi peřejí a vodopádem, často na samé hranici sjízdnosti.
L- u tohoto městečka se v roce 1434 odehrála bratrovražedná bitva, která předznamenala začátek konce husitského hnutí.
M- z eskymáčtiny známe název pro psí plemeno, vyšlechtěné na Aljašce. Je to ideální saňový pes, barva jeho srsti je bílá, případně šedobílá.
N- tato olejovitá nažloutlá kapalina se vyznačuje chemickou nestálostí, je citlivá na náraz nebo na prudké ohřátí (ihned silně exploduje). Používá se jako surovina pro výrobu průmyslových a vojenských výbušnin.
O- cizím slovem pod tímto písmenem označujeme blokování snahy protivníka prosadit svou vůli, např. při schvalování nových zákonů.
P- tento řecký státník žil v 5. století př.n.l. V jeho době dosáhl aténský městský stát nebývalé míry demokracie a zároveň nebývalého vlivu mezi svými sousedy.
R- nejstarším typem církevní stavby byl kamenný válcový, případně víceválcový kostelík. Základ jeho pojmenování pochází z řečtiny a k nám se dostal přes latinu.
S- starším českým slovem býval označován kůň, určený zejména ve vojsku k dopravě nákladů. Ovšem tito koně náklad netahali, nýbrž nosili.
T- z našich zahrádek známe nízkou, jen 5-10cm vysokou bylinu. Kvete brzy, v březnu a v dubnu. Její jediný žlutý květ je posazen na vrcholu lodyhy, nesoucí ještě úzké listy v mnohočetném přeslenu.
U- pod tímto písmenem se nachází historický název pro severní část Irska. Dnes ho bohužel slýcháme především v souvislosti s nábožensky motivovaným násilím.
V- jedná se o druhový název borovice, pocházející z amerického kontinentu. Na rozdíl od našich borovic nerostou jehlice ve svazečcích po dvou, ale po pěti.
W- otevřená internetová encyklopedie, u které se na doplňování informací může podílet doslova každý. Jejími základními zásadami jsou široká dostupnost informací a žádný vlastní výzkum.
Z- radikální židovská sekta, působící v Judei v 1.století n.l. V překladu toto slovo znamená „horlivci“ (myšleno horliví v boji proti římskému impériu). Ž- jde o výraz z textilního průmyslu. Nazývá se tak zařízení, které umožňuje ovládat každou nit osnovy samostatně.
Takže hádejte a přemýšlejte - správné řešení bude za týden…
No tak díky za hádanky,díky Jurovi mám pocit,že vím,že nic nevím.Juro odpovědi posílat na SZ?
Bambo nemusíš, stačí si to psát pro sebe a vydržet tak týden, pak sem budu správné odpovědi dávat…
no jo, ale to se nikdo nedovi, ze bamba byla nejrychlejsi - navrhuji spravne odpovedi odesilat zadavateli otazky a ten bude zverejnovat, kdo je vitez ![]()
z tohodle neco vim, ale vetsinu ne a nechce se mi googlovat a pak machrovat ![]()
Pudli, všechno je to sestavované za tím účelem, abyste si mohly cvičit mozkové závity a nemusely si na to kupovat časopisy… Sudoku vám sestavit neumím, tak aspoň takto…
Tak přidávám vyluštění „skoro-AZ kvízu“:
A - Antropoid
B - bort nebo také board
C - celiakie
D - Diogenes
E - Eritrea
F - faleristika
G - gingko
H - Himmelbett
I - injektáž
J - jakuza
K - katarakt
L - Lipany
M - malamut
N - nitroglycerín
O - obstrukce
P - Perikles
R - rotunda
S - soumar
T - talovín
U - Ulster
V - vejmutovka
W - Wikipedia
Z - zelóti
Ž - žakár (vynalezl Francouz Jacquard v roce 1795)
Prosím o radu…máme zde rébus ![]()
Když to potřebuješ, zahodíš to a když to nepotřebuješ, vemeš si to zpět.
Co je to?
Jedná se o hmotnou věc.
Děkuji ![]()