Havárie vody v bytě versus majitel

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
3236
24.11.11 08:00

Havárie vody v bytě...versus majitel

Ahoj holky,vy co mě znáte tak víte,že hledám nějaké pěkné,kvalitní a dobré bydlení.Ale toho je málo.Zatím bydlím tam kde jsem bydlela.Máme tu dost problému a odstěhovat se chci ale nyní bych potřebovala poradit co ted.Jestli máme na něco nárok atd.
Bydlím v pronájmu.Mám pronajaté dva byty vedle sebe.Majiteli platím za pronájem a služby tj.úklid domu,světlo,technická správa měsíčně 17000kč - plus poplatky el.a plyn 4000kč měs.
Akutální problémy:
A.: minulý týden ve čtvrtek jsem volala majiteli a ten to nezvedal, tak jsem poslala sms,že máme vytopený byt č.1-tam je máma,že máme mokré zdi od podlahy směrem nahoru a že je to skoro ve všech místbostech.A že to vypadá,že bud praskla stoupačka nebo někde v zemi nějaká trubka s vodou.Majitel odepsal že je mimo čr a že jestli není ucpaý kanál od okapů co máme na terase.To jsem poctivě zkontrlovala a nebyl ucpaný.Takže to jsem mu napsala že na a co budeme dělat dál.Žádná odezva.Drhý den tj.v pátek jsem mu opět psala že už jsou mokré zdi i v bytě č.2 a že jestli sem může někoho poslat.Odezva žádná.Smsky mám schované všechny.
Další smsky jsme posílali opět v pondělí že se to zvětšuje a rozšiřuje a že požadujeme okamžité řešení a odezvu.Tak se tady v pondělí zastavil a v úterý tady byli od vodárny,že u našeho domu(je to činžák) prasklo potrubí v kanále,že tam stála voda( hodně dlouho ) do výšky 2m a tím pádem nás to vytopilo.
Jak bydlím v suterénu - byty se zahradou,tak naproti mým dvěřím je skládek kde jsou plynoměry atd. a už v létě jsem majitele upozorňovala že tam byla mokrá zem a že je tam uplně mokrí zed aby to nějak řešil.Psala jsem mu to a říkala i osobně.On mi řekla:že to nechá přez zimu aby viděl co to udělá.
Tak nám to vytopilo oba byty.
Bohužel pojištění domáctnosti nemám - tak to sem ani nebudu tahat.
Nyní by mě zajímalo tohle:
1.je majitel povinne oparvit nám byty do původního stavu?Musí osekat zdi a nahodit to?nebo musí dodat sušáky?Jak s podlahama?asi to šlo podlahama?musí to opravit?
2.druhý den jsme - tedy celý dům,bez upozornění bez pitné vody.Musí nás o tom informovat a musí nám vodu zajistit?
3.včera jsme byli skoro celý den i bez plynu tj.v zimě bez topení.
4.mám nárok na snížení nájmu?předci mu nebudu za tohle platit celý nájem ne?

Snad jsem si vzpoměla na vše,kdyby ne budu postupně doplňovat.Děkuju moc všem za rady.Jsem matka samoživytelka a majitel toho využívá a snaží se se mnou zametat.Chová se sexistocky,jako že ženský jsou pitomý a on je bůh.
5.chci se stejně odstěhovat ale než něco najdu tak chci platit alepson méně abych našetřila peníze na stěhování.
Děkuju moc moc.Helča :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
mag
12862
24.11.11 08:06

Ano, máš nárok na slevu z nájmu

§ 698 obč. zákoníku
(1) Nájemce má právo na přiměřenou slevu z nájemného, dokud pronajímatel přes jeho upozornění neodstraní v bytě nebo v domě závadu, která podstatně nebo po delší dobu zhoršuje jejich užívání. Právo na přiměřenou slevu z nájemného má nájemce i tehdy, jestliže nebyla poskytována plnění spojená s užíváním bytu, nebo byla poskytována vadně, a jestliže se v důsledku toho užívání bytu zhoršilo.
(2) Stejné právo má nájemce, jestliže stavebními úpravami v domě se podstatně nebo po delší dobu zhorší podmínky užívání bytu nebo domu.
(3) Nájemce má právo na přiměřenou slevu z úhrady za plnění poskytovaná s užíváním bytu, pokud je pronajímatel řádně a včas neposkytuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
24.11.11 08:13

Meg :-) děkuju!!!! :hug: haha ted ještě kolik by mi slevil co :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
24.11.11 08:20

ted mi z vodárny pánové řekli že budou kopak ještě tak 2 dny,než bude vypokaná jáma až k trubce od vody a pak teprve začne oprava a pak to zase budou zadělávat.
Dnes jsme již 2 den bez vody a vypadá to podle toho co říkali,že budeme bez vody asi tak 5-6 dní.Má majitel povinnost nám zajistit cisternu s vodou?jedná se o dům o 8 bytech a máme tady samé malé děti.Díky moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22236
24.11.11 10:02

Taky myslím, že vodu by vám měla zajistit vodárna. Zavolej tam, přistaví vám cisternu s pitnou vodou. Nám se to stalo cca před měsícem, během dvou hodin tu byla cisterna (a to byla sobota ráno).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
25.11.11 07:58

ahoj holky,tak jsem zatlačila na majitele a najednou byla večer voda spravena.Ted ještě opravy bytu aby proběhli tak jak mají.Musí se zdi otlouct a nahodit znovu?já to mu vůbec nerozumím.Ale nechat to jen tak vysychat je hloupost ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
28.11.11 12:03

Ahoj holky,takže dnes jsem zaslala majiteli doporučený dopis ohledně požadované slevy z nájmu a žádost o opravu ztv.vysušení a opravení zdí.Díky moc za rady fakt to pomohlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
2.12.11 19:01

TAK PRO TY CO BY JE TO ZAJÍMALO JAK TO DOPADLO S MAJITELEM.PRÁVĚ MĚ VYHODIL Z BYTU ŽE SE MUSÍM DO BŘEZNA ODSTĚHOVAT!!!MÁM DOST HOLKY

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný