Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
V necem je fajn, v necem nevim… neda se rict, jestli je vhodná pro deti, kterým matika nejde. Je tam dost míst, kde muze velmi pomoci, ale zase dost míst, kde je to spíš pro ty nadané… protože si musí danou látku odvodit sami.
Pod velmi dobrým vedením mozna… ale úplně nevim, jak se na to pak navazuje na střední skole. Samotnou by me zajímalo, jak deti pak „prepnou“. Počkám si, jestli někdo napíše.
Ja se s ní setkala jen částečně a občas jsem musela dost studovat, abych pochopila, jak to autor myslí. Ale některé věci jsou fajn a používám je ve standardní výuce.
Tak nam opakovane psycholozka i spec. pedagogove v ped. psych poradne potvrdili, ze tato matematika je vhodna tak pro 5 procent tech nadanych deti. Zbytek to nechape, ma mezery, pak bojuje na druhem stupni, kde vetsinou neni, chybi na to ucitele. Zalezi, jestli to ucitele berou doslova, nebo tam prece jen tu nasobilku a procvicovani poctu zaradi vic do hodin. Za obe moje deti tedy spatne, musim je ty zaklady a pocty cele roky ucit sama, kdybych mela moznost, volim skolu bez Hejneho. Je to byznys, povedlo se jim to hodne dostat do skol, hlavne do tech lepsich, ale tedy schvalne at napisou matikarky, jak jsou na tom prumerna a podprumerna decka po Hejnem na stredni. U tech nadanych to asi neudela takove skody.
@Anonymní píše: Více
to jde do první třídy nebo přešel ze školy na školu, z běžné matematiky na Hejného.
Za mě je to vhodné a má to co dát jen určitým typům dětí a měly by se to učit jen ve výběrových třídách, kde děti udělají přijímačky a vyberou se opravdy jen ty, kterým to prospěje.
Podle toho, co píšeš ty, to asi tvému dítěti může zadělat na problém.
Chápu to správně, že doteď jel klasickou matiku a teď by měl naskočit někam, kde jedou Hejného? Ač velký příznivce Hejného, do tohohle bych nešla. Já mám opačnou zkušenost - první stupeň Hejný, druhý přechod na víceletý gympl a klasická matematika a v pohodě.
Nebo nastupuje teprve do první třídy a vy přemýšlíte, jak to bude fungovat na druhém stupni? Pokud máte pochyby, zvolila bych jinou školu.
My to máme na prvním stupni a jedná se mi o druhý stupeň. Ten mi přijde těžký.
To ti nezávidím, obyčejné se na druhém stupni už nepoužívá.
Už to není ten Hejny, ale nějací pokračovatelé.
Tak nám to bylo řečeno na semináři na prvním stupni.
Zda je to pravda nevím.
U nás byla hodně v první a druhé třídě, v treti naštěstí sporadicky.
Je to neskutečna ptákovina, hlavně naše úča to neučila nikdy dobře a dost často překračovala ty meze jak to správně učit.
Kdybych já nebyla na semináři, tak dítě neví co s tim.
S klasickou algebrou problémy nemá.
Hejny je paskvil jak prase a nikdo mi to nevymluví.
Teď se jim bude měnit učitelka, tak chci věřit, že se k tomu nebude vracet.
Absolvovala jsem pět seminářů po dvou až třech hodinách.
Mela jsem toho plné zuby.
Já jsem před nějakou dobou měla jen pár stránek k nahlédnutí, ale připadalo mi to spíš jako příklady z nějaké matematické olympiády. Některé úlohy měly i víc řešení a záleželo vlastně na dítěti, jak si ten příklad vyloží, takže se některým matematickým jevům dalo „vyhnout“ místo jeho procvičení a výsledek byl správný. Brala bych to jako zpestření výuky nebo alternativní, výběrové příklady pro nadané děti, jsem ráda, že v naší ZŠ se jede klasika.
Teď mi právě jeden učitel, který doučuje, říkal, ze pro děti, kterým matematika nejde, není vhodná.
Na střední škole je asi všude klasika. Oni mají stejné výstupy na základní škole, dělají stejně přijímačky. Moje dítě na střední školu stejně nepůjde.
@ugluk píše: Více
Na prvním stupni má Hejného matematiku. Výuku a učitelku ale nemůžu posoudit. Nejsem ve škole tak nevím, jak to učí. Úkoly nemají.
No, tvoje vyjadřování je poněkud zmatené…
Moje dítě s Hejným taky nenosí úkoly, ale o tom, jak na tom je, mám dost přehled.
@ugluk píše: Více
Nevim, co je zmatene. Mám i v názvu, že mě zajímá Hejného matematika na 2.stupni. Připsala jsem tam, že na 1.stupni ji má, protože to nebylo jasné. Doteď mi nepřišlo, že by to bylo nějak výrazně špatne, ale teď mi připadá, že se to zhoršilo. Do toho jsem dostala zpětnou vazbu od někoho, kdo v Hejného matematice pokračuje a nedaří se. Mám teda i zpětnou vazbu od těch, co Hejného matematiku mají a jsou v pohodě. Jen víc makaji před prijimackami.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Máte někdo Hejného matematiku na 2.stupni? Je vhodná pro někoho, komu matematika nejde? Přihlásili jsme dítě na školu, kde tato matematika je. Na 1.stupni ji má.
Příspěvek upraven 24.05.26 v 06:55