Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mladší syn už je v primě na osmiletém gymplu, ale chtěl by příští rok zkusit přijímačky na šestiletý gympl a přejít za bratrem. Nechám ho to zkusit, když se povede super, když ne, tak ani ten osmiletý není špatný. Kurzy žádné objednávat nebudu. Bude trénovat na vytištěných starých testech cermatů, stejná příprava proběhla i u přijímaček na ten osmiletý. Trénovat začne asi někdy na podzim.
Přijde mi ted poněkud předčasné to řešit. Vždyť teprve skončily letošní přijímačky, u ctyrletych oboru jeste neni pro vsechny rozhodnuto. A zrovna budoucí pataky bych s pripravou neotravovala rok dopředu. V devitce o neco jde, tam delsi priprava dava smysl, ale ani současní osmaci se jeste nepripravuji. Klid, je cas.
Pokud nejsi z Prahy a nechcete na nějakou prestižní školu, tak bude stačit příprava od září. Dcera tedy před 4 lety, vlastně pěti, začala s přípravou už v osmé třídě v cca květnu. Dělá ale velmi žádanou průmyslovku (ve středu maturovala). Letos tam poslední přijatý měl z cermatu myslím 85 bodů.
Syn zase má lehkou dyslexii, takže doučování češtiny ve formě cermat testů pro nižší ročníky měl už od sedmé třídy. Ale on to potřeboval i do klasické výuky. Na plnohodnotnou přípravu najel až v září v devítce. A dostal se na školu první priority. Nebylo to ale gymnázium, ani žádaná odborná střední škola.
Takže fakt záleží na tom, jaké máte ambice a ve kterém městě.
@HankaHK ať zkouší na Tau tam mu to vyhodnotí body, upraví chyby, pojede i s časem takže uvidi kolik času na to potřebuje a co radši vynechat. A je zdarma
Mladší dcera bude dělat na SŠ. Momentálně řešíme s třídní volitelný předmět. Kdo půjde dělat přijímačky, tak má zvolit volitelný matematiku. Doporučila. Čeština přípravka dávno u ní běží (už celou osmou třídu). Umožnila jim od začátku osmé, že smí chodit celý rok na přípravku letošních deváťáků, kdo měl zájem. Deváťáci to mají za sebou. Osmáci s ní dál pokračují. Jednou týdně po vyučování. Vybrala jednotný materiál, který bude kupovat. Jen pošleme peníze. Zbytek si bude řešit, jak má zavedeno. Snaží se dětem hodně pomoct.
To je ve škole. Mimo školu budeme platit on-line kurz. Jak to bylo u starší. Dcera chce na zdravku v nejbližším městě. Takže tu dá na jedničku. Další dvě možnosti si musí doladit, ujasnit v hlavě.
Kurz musím zas najít. Už je to tři roky, kdy starší mívala on-line některé soboty. Začínala nějak v únoru. Úplně to stačilo. Takže asi nějak podobně bych to viděla.
@Anonymní píše: Více
Ahoj, ano my už pomalu začínáme úlohy okoukavat a zkoušet. Kurz od září máme rezervovaný. Budeme zkoušet osmiletý gympl ve vetsim měste, kde je vysoký převis. Já zatím zjišťuji co a jak
Bude nas to cekat, osmilety v Praze. A ne, urcite neprocvicujeme. Zacneme v rijnu, kurz objednavat nebudu, prijimacky na necisto ano.
My jeste nevime, jestli do přijímaček pujdem (dite je v 5.tride). Nejsem zatim jednoznačně presvedcena, ze by to pro nej bylo nejlepsi, myslim, ze správný čas bude tak v sedmičce. Mela jsem dokonce i objednany přípravný kurz, ale nakonec nezaplatila. V záloze mam kontakt na osvědčené soukromé doučování, kdyby se dítě na podzim rozhodlo, ze chce. A postahovane testy. U nás bude asi klíčové, kolik kamarádů se bude hlásit, a podle toho zvážíme, zda to zkusit už teď. Mezi známými jsem asi jediná, kdo pořád neví…
Ahoj dcera bude v únoru podávat přihlášky na sš a v dubnu přijímačky. Začínáte už nějak s přípravou? Na naší ZŠ byla nabídnuta příprava k přijímačkám za nějakých 600 plus ji kupuji přípravu na videokurzy od listopadu. Vysněná škola kam chce přijímá 50 žáků a hlásilo se loni 260. ![]()
@Yasmin54 dcera se hlásila taky na SŠ, kde byl, je a bude obrovsky zájem.
Jeste si zjisti na vysněné škole jak moc bodově může uletět, zjistit jazykové certifikáty, jak se počítají + umístění v celostátních soutěžích a prospěch.
Kdyby tohle vse naše dcera neměla, tak ikdyby napsala JPZ na plný počet, tak by se tam nedostala.
V tento čas se rozhlížela jak vypadají testy a orientovala se v nich, od října do toho šla naplno.
Dcera má letos přípravu k přijímačkám na SŠ ve škole v rámci volitelných předmětů. S extra přípravou začne v listopadu - vyloženě testy. U starší se nám to tak osvědčilo, takže to uděláme stejně.
Ahoj, já se taky přidávám do letošní support skupiny. My budem zkoušet 8G- jsme Praha, ideálně bychom chtěli navíc zkoušet jedno z těch top.
Začínáme pomalu tenhle týden, zatím máme 1 doučování týdně + jsem koupila balík 8 testů nanečisto od listopadu. Ve školách zatím jasno nemáme, něco jsme viděli už loni, do některých se půjdem ještě podívat teď na podzim…
@pani_klary_fary píše: Více
Já jsem taky koupila ty testy To dáš. Ale učím se jen z Matikárny
Koupila jsem to jen kvůli tomu, že děti mohou dělat testy ve třídě.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Ahoj holky,
Zakládám diskusi pro nový školní rok. Chystají se Vaše děti příští rok na přijímačky (osmiletý gympl)? Objednali jste již kurzy? Procvičujete?