Help topení!

• Fotoalbum (5)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
75923
29.12.24 18:14
@Dahlia0409 píše: Více

už to napsala v té druhé diskusi, od roku 2014, kdy se podruhé zhroutila, tak teď se hroutí každou chvíli z bydlení v jakési garáží, nebo v čem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75923
29.12.24 18:14

@Monik29 nechtěla bys napsat adminům, ať tyto dvě diskuse sloučí v jednu? je to hrozně nepřehledné, a nedává to smysl takhle

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16147
29.12.24 18:16
@stinga píše: Více

Kolaudace, že mají být dva byty a stále nikdo nic neřešil, aby měla příspěvky a tak, vždy nějaký dost divný bydlení :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2269
29.12.24 19:44

Mončo, já na tebe nechci být zlá, ale ve stínu všech tvých diskuzí (bydlení, škola atd.), kde si neustále stěžuješ a řešíš různé konspirace a pak máš ataky z věcí, kterým nerozumíš, neuvažovala jsi o opatrovníkovi? Evidentně se v xx věcech plácáš. Reálně podle mě potřebuješ někoho, kdo by tohle za tebe řešil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75923
29.12.24 19:46
@princess.consuela píše: Více

nechtěla jsem jí to napsat, ale také si to už delší dobu myslím, nějaké chráněné bydlení nebo tak něco, každý není schopný obstát v nástrahách dnešní doby, a když se nechá nachytat pořád dokola na jakési pochybné pronájmy od pochybných týpků :nevim: kteří rychle pochopí, že ji můžou opít rohlíkem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2269
29.12.24 19:50

Fuj :kytka:, strašně jsem se bála, že tím způsobím (ač v dobré myšlence) smršť. Jsem ráda, že to někdo vidí podobně. Všechny diskuze Monči jsou prakticky jen o stihomamu, že jí někdo chce natáhnout, obrat, ublížit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15725
29.12.24 19:51
@Monik29 píše: Více

Tohle je měřič tepla, napiš sem hodnoty z elektroměru. To je to, co tě bude zajímat ohledně vyúčtování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75923
29.12.24 21:28

no ono ji možná opravdu chtějí obrat, týpci, co pronajímají garáže jako byty, poznají její bezbřehou naivitu na sto honů, a můžou ji opravdu natáhnout,
ale opravdu pro tento typ lidí není samostatný život vhodný

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23876
29.12.24 21:32

Ihned jsem si všiml, že k tomu přístroji vede trubka na vodu, což neodpovídá elektroměru, takže měřák na teplou vodu, ale nemohl jsem si honem vybavit termínus technííkus… :nevim: 8) Ale nevím, jak to měří, jak se vypočítává dodávka tepla… :think: :nevim: 8)

Edit: Oprava hrubpek :roll: :roll: :roll: 8)

Příspěvek upraven 30.12.24 v 08:15

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42158
29.12.24 22:55

Já si to myslím taky, ona vůbec není schopna praktické, samostatné existence.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19
3.1.25 10:29

Takže abych to zakladatelce vysvětlil a shrnul to.
To, co je na fotce je měřič tepla - kalorimetr. Tímto způsobem se zjišťuje a potom rozúčtovává spotřeba tepla (nebo teplé vody) pro „vytápění“ a pro „ohřev teplé užitkové vody, nebo vlastní spotřeba TUV“.
Pokud je to kalorimetr na topení, tak jeden musí být na „přívodní trubce“ a druhý na „vratné trubce“. (Zjednodušeně to funguje tak, že to měří teplotu a průtok teplonosného média na vstupu a výstupu, z toho to vypočítá spotřebu energie - „kolik tepla se odebralo přes radiátory“).
Pokud je to bytovka, která je vytápěná centrálně (i jiné možnosti), tak spotřeba tepla do jednotlivých bytů se poté rozpočítává pomocí těchto „podružných kalorimetrů“ ve stylu: „celkem se spotřebovalo 10 000 (nějaká jednotka), za 200 000 Kč“ - byt A spotřeboval 2 000 (nějaká jednotka) - zaplatí tedy 40 000 Kč, byt B spotřeboval 8 000 (nějaká jednotka), zaplatí 160 000 Kč.

Pokračuju dál :lol:. Pokud tento kalorimetr používá pronajímatel k provedení vyúčtování, tak tento kalorimetr je tzv. „ověřené měřidlo“, který musí být každé čtyři roky ověřený. Ověřením stanoveného měřidla se potvrzuje, že stanovené měřidlo má požadované metrologické vlastnosti - to dělá ČMI nebo jiné akreditované měřicí středisko. Musí na něm být úřední značka - „taková nálepka“, nebo vydá kalibrační list - ten by ti měl pronajímatel ukázat, když budeš chtít.

Pokud dělá pronajímatel vyúčtování, ta tam musí být jednoznačně uvedený stav na počátku, stav na konci, cena za jednotku a CENA CELKEM. Tato cena celkem musí odpovídat „(stav na konci - stav na počátku)*cena za jednotku“ (nebo poměrem " kolik spotřeboval byt A z celkové spotřeby z hlavního kalorimetru na patě domu") Tímto chci říct, že majitel „nemůže koupit kwh za 6 Kč a prodávat ji nájemníkovi za 8 Kč“ - Teď si nejsem jistý, ale toto by bylo obchodování s energiemi a k tomu by potřeboval mít „Licenci pro podnikání v energetických odvětvích“ od ERÚ.

Cena za tepelnou energii pro vytápění a tepelnou energii pro ohřev TUV bude pravděpodobně rozdílná.

Dál k termostatu:
„Ono to netopí na 25, taková ta krabička v bytě, tu musím mít na 25, aby topení topilo, při 24,5 netopí ať je tu jak je tu. To už jsme řešili na začátku s ním.“
Nevím, co má zakl. za termostat, ale asi to bude PID regulace (proporcionálně integračně derivační). Každý termostat má nějakou hysterezi (třeba mínus půl stupně a plus půl stupně). To znamená, že pokud je na termostatu 24,5°C a má topit na 25°C, tak ještě nemusí sepnout. Když je to PID a třeba i chytrý termostat, tak to „topí podle toho, jak bylo včera, jak rychle stoupá teplota v místnosti, kolik tepla byt aktuálně spotřebovává, jaká je venku zima atd“ — to tady nebudu vysvětlovat, bylo by to na dlouho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1799
11.1.25 16:47

Já musím řešit většinu věcí sama, už mi zbyla jen unavená máma (70let), občas kamarádka pomůže a „kamarád“ co má ale problém s alkoholem, takže spíš ještě bude potřebovat pomoc brzy on.

Když zemřel otec, tam jsem zjistila jak moc je na řešení všech těch záleží člověk hodně sám…

Opatrovník? Není to pročlověka snižším Iq?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16147
11.1.25 17:04

Plno lidí je samo, přesto se naučí fungovat, musí prostě :nevim: Ale ty řešíš několikáté bydleni a vždy to má nějaký zádrhel, nebo více. Při normálním bydlení by tolik problémů fakt člověk neřešil, nebo opravdu jen výjimečně :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1799
11.1.25 17:08

Už jsem zjistila kolik to čerpadlo žere - když teď málo topí, tak 60kwh za den, což je hodně, dřív 80kwh. Teď jsem u kamarádky, vypla jsem další dvě topení a máti tam jezdí za klukama, je tam 19 a to jsou topení na 5, termostat na 25! Všude kachlíky…

Byl tam dědek a zrovna to jelo a že se to má vypínat a podobný kecy a že mi přiveze koncem ledna vyúčtování, odmítá ukázat smlouvu s Čez smlouvu. Nechtěl mi ani říct kolik je za kwh, prý asi 6 - 10kč.

Zapisovala jsem tuhle topení a bylo to třeba:

14:30 nejede
15:30 nejede
16:30 ANO
17:30 NE
 atd.

Ten termostat reaguje na přímotop, slunce z venku atd.

Posílám foto, takhle vypadá, ale vážně na něm není 23,7 :mrgreen:

Strýc má stejný i když mají kotel na plyn, dají to na 23, vytopí to na 23 a vypne se ten plamínek, mě ten plamínek pořád „hoří“, ho*no to topí a žere to prašule :pocitac:
Můžu to dát na nízko a plamínek vypne a pak se vypnou všechna topení, což je na…

Zajímalo by mne, kdyby se tam dal nový, zda by to fungovalo jinak.
Teď je mínus, tak to bude ještě trochu horší, ale jako nevím, ještě v roce 2017 bylo přes den i mínus 15, co by to dělalo :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75923
11.1.25 17:08

proč zmiňuješ otce? vždyť to byl prochlastaný alkoholik s padesáti dalšími nemocemi, ten ti fakt nikdy nepomohl - my si tvé minulé diskuse pamatujeme, v podstatě se ti ulevilo, když umřel, neříkej, že ne - a tento otec tě navíc psychicky srážel ještě níž, než jsi byla,
a když jsi sama a narozumíš těm technologiím, tak je logické jít do paneláku nebo nějakého chráněného bydlení, jinak pořád skáčeš na lep jakýmsi podvodníkům a doplácíš na to financemi i nervama - začarovaný kruh

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat