Jak co nejrychleji ušetřit. Máte nápad? :-)

Minze
25.12.24 23:59

Jak co nejrychleji ušetřit. Máte nápad? :-)

Ahoj, už mi není dvacet a uvízla jsem v bydlení s mámou. Nechtěla jsem to tak, ale zbytečně dlouho jsem se snažila vést nesprávný vztah. Pak jsem postupně odešla (po potížích) ze dvou podnájmů. Dnešním dnem jsem se rozhodla, že do půl roku budu bydlet sama. Ne ve svém, ale sama. Práci mám, ale ušetřím málo. Vyjde mi to vždycky tak akorát. Nemáte nějakou tajnou vychytávku jak ušetřit? Popíši svoji situaci. Základ už tak nějak dodržuji. Ven si nosím kohoutkovou vodu, i při cestování se snažím nekupovat pití. Klidně si natočím i na toaletě, vždyť je to pitná voda. Ale třeba v prosinci jsem dvakrát koupila, z nouze, a hned to dělá 100 Kč. Jídlo si chci od teď chystat už jen doma, krabičky, sáčky. Stejně to pak chutná nejlíp. Drogerii už jen kostku mýdla (Dove, takže netrpím :-)), na tělo i pleť, a je to super. (Tohle je velký posun, měla jsem dlouho závislost na bio kosmetice.) Hodně jsem doteď vyhazovala za značky a různé novinky v zubní hygieně. Dneškem to bude jinak, koupím teď zubní pastu v DM do 50 Kč. Šampon taky kostka, dlouho vydrží, je fajn. Oblečení kupuju už nějaký čas z druhé ruky, většinou ale nové nebo zánovní. Teď mám třeba i skvělé vlněné zimní boty z vinted. Zkusím půl roku bez nových kousků. Stejně všechno potřebné už mám. A teď můj hlavní výdaj - cvičím, platím si lekce, pobyty. Jenže je to způsob, jak se nadechnout někde mimo dosah celé mojí rodiny, načerpat nové síly. Na pobytech nesleduju ani SMS, WhatsApp, nic. Trochu to možná přeženu, ale je to způsob jak si uchovat zdraví, netrávit víkendy jen s rodinou. A hlavní položka - denně jídlo. Tady mám rezervy. Kupuju instantní kaše (sáček na jednu kaši za 22-26 Kč), smetanové jogurty, Lipánky, mám ráda ovoce, kaki, kiwi. Kozí sýry, hermelín. Ovoce, kompoty. Neumím se v tomhle zatím omezit. Knihy si půjčuji v knihovně, kulturní akce jedině zdarma. Na nájem přispívám půl, není to závratná částka. Takže hlavní dva výdaje: dobré jídlo a cvičení. Těším se na tipy, zkušenosti, klidně si přečtu i to, že podle někoho vůbec nešetřím, prostě třeba mezi tím vším najdu nějaký nový nápad :-). Zapomněla jsem napsat, že mám možnost o něco víc pracovat, což taky ještě plánuji od ledna.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
31291
26.12.24 00:19

Tak jestli platíš jen polovinu najmu, jidlo a sport a neušetříš vubec nic, tak je někde chybka.
Hoď si vse na papir a počítej. A nebo se zamysli, jestli treba opravdu hodne davas do tech cvičících pobytů, tak by se nevyplatilo trikrat nejet a tvořit si zaklad na kauci. No a pripadne se porozhlidnout po lépe placené práci nebo privydelku, brigádě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.12.24 00:53
@Minze píše: Více
Žila jsem od výplaty k výplatě.
Zaplatím důležité věci - tedy nájem, taky to není závratná částka.
Jinak jsem osekala co se dalo. Nejvíce jsem utrácela na jídle… přitom malé položky tam rohlík, tam pití, občas nějaký sendvič.. nic drahého, ale načetlo se to.
Kupovala jsem neustále drogerii, knihy, oblečení, dárky synovci a neteři.
Kosmetiku i přesto, že mám svoji osvědčenou - bio kosmetiku a ekzém - viděla jsem někde nějaký příspěvek, že tohle je fajn, tohle pomáhá apod… Na tom jsem hodně utrácela peníze.
Největší problém - hotovost - nevěděla jsem kde a za co jsem utratila tolik peněz 8o

Takže platím jedině kartou. Píšu si v bankovnictví za co jsem utratila, projíždím měsíc co měsíc výpis, zpětně si říkám zda to bylo potřeba či ne.
Platím nájem - pořád to není nic šíleného.
Osekala jsem jídlo a hodně. Svačiny z domů.
Nekupuji blbosti ve stylu knihy a časopisy.
Oblečení jsem si koupila před rokem, ale nové, kvalitní, které vydrží. Nedokázala bych nosit něco z druhé ruky. Teď jsem dlouho nic nekoupila.
Kosmetika zůstávám u osvědčených značek - přírodní bio výrobky domácí výroby - mýdlo 110 kč, krém 300 kč, šampon tuhý 300 kč. Na tomhle šetřit nechci i skrz zdraví a vím, že mi to pomáhá.
Zubní hygiena taktéž nešetřím (vytrpěla jsem si dost), zubní nit nejlevnější, ale kartáčky v akci curaprox a zubní pasta cca 100 kč nejmíň
A kupuji měsíčník za 2 500 kč na 3 měsíce.
Ale neutrácím za pobyty, cestování apod.. Jen před pár dni jsem si koupila dovolenu, kterou jsem plánovala 7 let a stála mě 12 tisíc.

V současné chvíli mám na účtě 100 000 kč. Mohla jsem mít více, ale dárky k vánocům a moje vysněna dovolená.

Na příští rok plánuji odstěhování se do 1+1 čím levnější, tím lepší. Ale i tak polovinu výplaty to asi sežere, když se podaří, tak bych ráda i nějakou brigádu.
A druhá polovina obsekané jídlo a šetření s drogerii.
Přinejhorším mám kde sáhnout, mám pojistku na nemocenskou (300 kč měsíčně) a pro jistotu uzavřu i na ztrátu zaměstnaní

• Citovat
  • Upravit
66
26.12.24 01:10

Všechny výdaje si zapisuj, určitě na to existuje i nějaká aplikace, já bych se tedy do singl bydlení v nájmu nehrnul pokud nevyděláš dost peněz na to utáhnout nájem, mít normální život a ještě nějakou rezervu.
Pokud jsi z Prahy brigádu mohu nabídnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3371
26.12.24 01:30
  1. základ - sepsat příjem a aktuální výdaje (nájem, jídlo, drogerie, telefon, další nezbytnosti, koníčky etc.)
  2. podívat se jak si aktuálně stojí nájmy v okolí, omrknout nabídky spolubydlící, získat informace kolik je kauce, jak se pohybují provize
  3. zamyslet se, zda v jiném městě s dostupnějším bydlením neseženu stejnou práci za stejné peníze (nebo lepší peníze, samozřejmě).
  4. škrtat a omezovat se nejde do nekonečna, někde to na limit narazí a byť jídlo umí udělat nemalou částku (zvlášť když není kozí sýr v akci, hermelín nebo kompot…) ale trochu pochybuji, že by to dorovnalo chybějící peníze na nájem.
  5. cvičení a pobyty - wellbeing je potřeba, ale asi to je věc, co dá omezit. Umím si představit, že zrovna pobyty mohou dělat sumy v pár tisících za rok, ne li desetisice. Ale to si fakt musíš promyslet ty, jestli jezdíš na týdenní joga pobyt u moře za 20k nebo na pár denní v Česku za 5-10k několikrát do roka… V tomhle kontextu by se to dalo omezit na domácí cvičení a skupinové lekce a odřeknutí si nejdražších pobytovek.
  6. nikdo neříká, že musíš trávit vikendy s rodinou, ne? Program bez rodiny jde zařídit i relativně levně (vylety) na to člověk nemusí někam na pobyt.
  7. zamyslela bych se nad tim, zda samostatné bydlení může trochu suplocat ty pobyty (tzn. zachování duševního zdraví) a pak si člověk muze říct, zda to osamostatnění stojí za to a zda na to mám.
  8. další varianta je lépe placená práce, zvýšení kvalifikace, již zmíněné přestěhováni se do levnějšího města, kde je tvá pozice dostupná.
  9. k nakupování ještě: nákupy v akcích, větší balení potravin, plánování jídla, vaření ve větším množství a zamrazování, zkusit si udělat domácí kompoty/zavařeniny, jíst lokální ovoce a zeleninu, hlídat akce, nekupovat polotovary, ale dělat věci „from scratch“,
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5244
26.12.24 01:53

A kolik za ty pobyty davas? Ja jen, ze jsem taky parkrat nad necim podobnym uvazovala, ale vzdycky me odradila pomerne vysoka cena. Ted zvazuju treba jeden sportovni zahranicni na vikend, ktery vyjde na 5-7 000 vikend, bude to skvele, ale porad vaham prave kvuli cene. A kdyz budes bydlet sama/ve spolubydleni, to na ne budes muset taky jezdit, aby sis odpocinula od rodiny? Nerypu, jen me to tak napadlo, kdyz jsem si ten prispevek cetla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kralovnal
26.12.24 02:38

Začni s tím, že si budeš plánovat týdenní jídelníček a nakupovat jen podle seznamu, abys omezila impulzivní nákupy. Na snídaně místo drahých kaší můžeš připravit domácí ovesné směsi, které tě vyjdou výrazně levněji. Na cvičení hledej volné venkovní aktivity nebo zvaž online lekce, které často stojí méně než živé kurzy.

• Citovat
  • Upravit
72725
26.12.24 05:03

@Minze jak chceš utáhnout vlastní nájem, když tady platíš minimální částku a stejně neušetříš.? Budeš pak mít na základní věci, nebo je třeba už teď se naučit jinak nakupovat? Co si představit pod cvičením?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4749
26.12.24 06:02

A studujes jeste a nebo uz pracujes na plny uvazek? Jestli uz pracujes, tak je neco spatne. Aby dospely clovek musel pocitat kazdou korunu a nemohl si skoro nic dovolit nebo na neco nasetrit. Zvlast, kdyz bydli u rodiny, i kdyz jim neco platis, neni to asi tolik jako kdyz budes platit najem. Spis by ses mela zamyslet nad praci a tim, jak najit lepe placenou, co proto udelat, v cem se zlepsit, abys nasla lepsi. Mozna pro zacatek zkusit spolubydleni, abys hned nevyhazovala všechno za najem. Koukni kolik stoji najmy u vas a zkus zit tak, jako bys platila cely najem sama, uvidis jak vyjdes..umis jazyky, zkusit na cas praci v zahranici, vydelat si to zacatku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42608
26.12.24 06:27

Nejlepší tip je lépe placená práce, ale uznávám, že to nejde vždy.
Druhá práce je možné řešení, ale z vlastní zkušenosti vím, že to nejde pořád.(7 směn týdně byl fakt záhul).
Co se mi osvědčilo ve finančně hubených letech bylo odkládat každou padesàtikorunu do sklenice se zalepeným uzávěrem. To bys nevěřila, kolik tisíc to hodilo.
Pak jsem ještě měla týdenní limit, vybrala hotovost a neutratila jsem navíc ani korunu padesát, i kdybych musela jíst jen rohlíky. Z karty člověk ztrácí tu jasnou představu a lehce uklouzne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3061
26.12.24 07:19

Tajnou nemám, ale u tebe to dle popisu asi bude docela jasne - cvičení a jídlo. Jednoporcove instantní kaše tě úplně musí prasknout do očí - úplná kravina, když chceš šetřit. Kaši si uděláš z vloček za zlomek ceny. Takových věcí možná bude víc, až začneš sama vařit že základních surovin, budeš asi koukat. A nakupovat zásadně v akcích, kompoty si v sezóně udělej vlastní, jestli máš u mamky prostor na skladování…
Pobyty a cvičení- jako na zachování duševního zdraví fajn, ale taky se tam musíš podívat, jestli ti to ale nebrání v tomhle cíli - se osamostatnit. Lze to vyřešit určitě jinak - mám třeba kamarádku, co hodně chodí, postupně se propracovala k celodenním pochodum čítajícím desítky kilometrů, mobil vytáhne tak na focení a orientaci, stojí to dopravu na místo a nějaké to jídlo sebou a hrozně si to užívá. Ale to je jej příklad…protože jestli jedeš několik „zajezdu“ ročně, tak bych to tipla na desetitisíce a to pak musíš vědět ty, zda ti to za to stojí :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85443
26.12.24 07:35

Nepises sem zadne castky a hlavni vydaje znas. Osekala bych to cvicici pobyty, podivej se, kolik tim usetris. Sice sis pekne zduvodnila, proc to nejde, ale je to hlavni vydaj, ktery potrebujes na najem :nevim: A pak osekat to jidlo, sama vidis, kde mas rezervy, ale nechce se ti do toho …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9085
26.12.24 08:15

Nekupujte instantní kaše, neekonomické, neekologické a často hnusné. Uvařte si kaši z vloček, jen to dá u Vás tak plus 400 Kč či více. Na cvičební pobyty bych se vykašlala, choďte třeba stezky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9085
26.12.24 08:18
@Anonymní píše: Více

Knihy jsou blbosti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...