Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Moc děkuju za reakce. Poprvé jsem to neřešila, prostě jsem spoléhala na to, že doktor ví a vše bylo ok. Teď jsem se v tom začala šťourat a akorát plaším. Zkusím se na to doktora zeptat a uvidím, co řekne
Obe deti dostali prvni davku zvlast, aby se zjistila pripadna reakce a pak dohromady.
Nic nemeli (teda jeden byl po prvnich dvou trosku unavenejsi a druhy mel po jedne, uz nevim ktere, boulicku v miste vpichu)
@Kadvik Naše doktorka dává vybrat, jestli obě dohromady nebo zvlášť. U prvního dítěte to rozhodl manžel, ať mu dají obě. Tak jsem to pak nechala dávat i u druhého dítka. Žádnou velkou reakci neměl ani jeden.
SPC vakcíny uvádí, že „při současném podání vakcíny Infanrix hexa a vakcíny Prevenar 13 byl pozorován zvýšený počet hlášených křečí (s horečkou nebo bez horečky) a hypotonicko-hyporesponzivních epizod.
Státního ústav pro kontrolu léčiv v této souvislosti upozorňuje: “V souladu se známými údaji uvedenými v SPC pneumokokových vakcín a vakcíny Infanrix hexa upozorňujeme, že lékaři by měli vždy dobře zvažovat současné podání hexavalentní vakcíny s vakcínou proti pneumokokovým infekcím. Skutečnost, že téměř ve čtvrtině nám hlášených nežádoucích účinků po podání hexavakcíny byla současně aplikována i vakcína proti pneumokokovým infekcím, potvrzuje již známé riziko zvýšeného výskytu nežádoucích účinků při společném podání těchto vakcín.”
@Reflex můžeš sem dát odkaz na stránky státního ústavu pro kontrolu léčiv, kde přesně tam uvádí, co ty tu píšeš? Protože ja osobně tvůj citovaný text ns stránkách ústavu nenašla, ovšem našla jsem ho na stránkách Rodičů za lepší informovanost a svobodnou volbu očkování, kde tvůj citovaný text je v návrhu změn, které tato organizace ustavu navrhuje. A tak mě zajímá, jestli to ústav opravdu prevzal či nikoli. Děkuji
@Prigionia píše:
@Reflex můžeš sem dát odkaz na stránky státního ústavu pro kontrolu léčiv, kde přesně tam uvádí, co ty tu píšeš? Protože ja osobně tvůj citovaný text ns stránkách ústavu nenašla, ovšem našla jsem ho na stránkách Rodičů za lepší informovanost a svobodnou volbu očkování, kde tvůj citovaný text je v návrhu změn, které tato organizace ustavu navrhuje. A tak mě zajímá, jestli to ústav opravdu prevzal či nikoli. Děkuji
http://www.sukl.cz/…leciv-5-2015 - proklikni si to pdf.
Tady je informace o tom, že pokud se očkuje hexa a Prevenar, je riziko neurologických NÚ 4× vyšší než pokud se očkuje Prevenar samostatně. Přepočítej si to na procenta v části Response.
@Reflex píše:
http://www.sukl.cz/…leciv-5-2015 - proklikni si to pdf.
Když jsem si projela dané pdf, nikde jsem nenašla, že by ústav uváděl, že by se objevovali křeče (s horečkou nebo bez horečky) a hypotonicko-hyporesponzivních epizody.
Ano, ústav uvádí, že se objevuje horečka, že riziko horečky se zvyší pokud se podají vakcíny naráz, dále že se může objevit nechutenství, podrážděnost a plačtivost. A v odstavci před se uvádí, že:,,Nežádoucí účinky související s podáním vakcín jsou ve většině případů nezávažné a odezní do několika dnů."
To, že ty si uvedla, že se vyskytují křeče a hypotonicko-hyporesponzivních epizody považuji za zbytečné a nepodložené plašení zakladatelky.
@Prigionia píše:
Když jsem si projela dané pdf, nikde jsem nenašla, že by ústav uváděl, že by se objevovali křeče (s horečkou nebo bez horečky) a hypotonicko-hyporesponzivních epizody.![]()
Ano, ústav uvádí, že se objevuje horečka, že riziko horečky se zvyší pokud se podají vakcíny naráz, dále že se může objevit nechutenství, podrážděnost a plačtivost. A v odstavci před se uvádí, že:,,Nežádoucí účinky související s podáním vakcín jsou ve většině případů nezávažné a odezní do několika dnů."To, že ty si uvedla, že se vyskytují křeče a hypotonicko-hyporesponzivních epizody považuji za zbytečné a nepodložené plašení zakladatelky.
Byla bys té dobroty a četla, co tu píšu? Hledám tu informace, aby zakladatelka měla, co hledá, když už se obtěžuješ reagovat, reaguj na to, co tu stojí.
Ještě jednou pro méně chápavé:
SPC vakcíny uvádí (zde je potřeba si přečíst SPC vakcíny, kde se to píše, SPC byste měli mít načtené, než jdete očkovat), že „při současném podání vakcíny Infanrix hexa a vakcíny Prevenar 13 byl pozorován zvýšený počet hlášených křečí (s horečkou nebo bez horečky) a hypotonicko-hyporesponzivních epizod.
Státního ústav pro kontrolu léčiv v této souvislosti upozorňuje: (tady sis vyžádala odkaz, který jsem ti zaslala) “V souladu se známými údaji uvedenými v SPC pneumokokových vakcín a vakcíny Infanrix hexa upozorňujeme, že lékaři by měli vždy dobře zvažovat současné podání hexavalentní vakcíny s vakcínou proti pneumokokovým infekcím. Skutečnost, že téměř ve čtvrtině nám hlášených nežádoucích účinků po podání hexavakcíny byla současně aplikována i vakcína proti pneumokokovým infekcím, potvrzuje již známé riziko zvýšeného výskytu nežádoucích účinků při společném podání těchto vakcín.”
@Reflex gratuluji, napsala jsi tu dvakrát totéž, tudíž moje reakce na tebe zůstává stejná.
@Prigionia píše:
@Reflex gratuluji, napsala jsi tu dvakrát totéž, tudíž moje reakce na tebe zůstává stejná.
Ty máš asi opravdu problém se psaným textem. Zkusím to naposledy a pak to balím.
Víš, co to je SPC vakcíny? Znáš ten pojem? Proč hledáš v nějakém vyjádření SÚKLu něco, o čem explicitně (dokonce dvakrát
) píšu, že je v SPC vakcíny?
Normálně otevři google, napiš tam SPC Prevenar 13, dej si ctrl+F a najdi si „hyporesponzivní“ (třeba). Je to kapitola 4.4, ale tím tě nechci zatěžovat.
Znovu, hledám tu zakladatelce informace ve svém volném čase a pak ještě 2× tolik musím investovat do tebe, která neumí přečíst dva odstavce, hlavně, že je chytrá jako rádio. Trocha úcty k práci druhých by neškodila. ![]()
Dcera take takto mela a uplne v pohode, celkove vsechna ockovani uplne bez problemu ![]()
@Prigionia spc prevenaru opravdu uvadi, ze „po analyze cetnosti hlaseni nu naznacuje potencialni zvysene riziko kreci s horeckou nebo bez a hhe“ krece jsou v kategorii mene caste, hhe vzacne
Moc všem dekuji za zkušenosti, jdeme na druhou várku teď ve středu, tak dám vědět, jak jsme dopadli ![]()
@Kadvik Dobrý den, dávám dohromady skupinu s podobnými problémy. Mám specifický dotaz. Máte dítě/ děti/ příbuzné/ známé s vývojovou dysfazii nebo jinou mentální poruchou, kterou nemáte v rodinné anamnéze a kteří prodělali očkování hexa vakcínou a vakcínou proti pneumokukům v jeden den. Většinou se očkuje do roka po narození? Následky se dostavují 3 měsíce až 5 let po očkování, okamžitá reakce na očkování nemusí být.. dám sem část článku ze SÚKL doplněný Romanem Prymulou. Pokud máte zájem ráda s vámi budu komunikovat soukromě… Ve dvouletém období v letech 2009 až 2011 obdržel výrobce vakcíny Prevenar 13 Pfizer celkem 1 691 hlášení o negativních reakcích, z nichž 312 případů (18%) představovalo neurologické nežádoucí reakce. Pfizer vyhodnotil tyto reakce vzhledem k tomu, jaká očkování byla v těchto případech aplikována, a rozdělil je do tři skupin: skupina, která obdržela pouze vakcínu Prevenar 13, skupina, která obdržela Prevenar 13 spolu s jinou vakcínou dohromady, a skupina, která obdržela naráz Prevenar 13 s Infanrixem hexa. Výsledky neurologických reakcí jsou následující: Z 934 dětí očkovaných pouze Prevenarem 13 vykazovalo neurologické neg. reakce 87 dětí = 9%. Z 287 dětí očkovaných Prevenarem 13 spolu s jinou vakcínou současně vykazovalo neurologické negativní reakce 62 dětí = 21%. Ze 470 dětí očkovaných Prevenarem 13 spolu s vakcínou Infanrix hexa vykazovalo neurologické negativní reakce 163 dětí = 34 % Z toho jednoznačně vyplývá, že simultánní podání více vakcín najednou ZVYŠUJE VÝSKYT NEUROLOGICKÝCH NEGATIVNÍCH REAKCÍ AŽ 4×! Při aplikaci Prevenaru 13 spolu s Infanrixem hexa docházelo mnohem častěji k reakcím typu neutišitelný pláč, křeče, hypotonicko-hyporesponzivní epizody, třes, ztráta vědomí, epilepsie, dětské křeče, absence odpovědi na podnět.