Hexacima - hloubka vpichu jehly

Anonymní
28.9.21 10:14

Hexacima - hloubka vpichu jehly

Byli jsme s dítětem (1,5 roku) na 3. dávce Hexacimy. Doktorka jí to vpíchla kolmo do stehna, úplně celou jehlu. Dost mě to překvapilo a když jsem o tom později přemýšlela, tak si nejsem jistá, že je to takto správně… vždyť může takto píchnout do kosti?
Nevíte, jaký je správný postup? Jak očkovala vaše doktorka?
Když jsem se jí ptala, prý je to teď doporučený postup a snižuje to četnost lokálních nežádoucích účinků.
Předchozí doktorka to píchala jakoby šikmo a nepíchla dovnitř celou jehlu.
Děkuji za odpovědi.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Ou
24138
28.9.21 10:21

Ne, nemůže napíchnout kost. Svaly na stehnech jsou výrazně silnější než délka očkovací jehly a to i u hubeného dítěte. To že se ti to nezdá je důsledek toho, že jaksi si nestudovala anatomii a nepracuješ jako pediatra či dětská sestra.

Ne, internet fakt není chytřejší než tvoje doktorka.

Která se navíc od tvé předchozí doktorky vzdělává a dokáže se přizpůsobit nově zjištěným faktům a snaží se snížit rizika, i když se musí naučit něco jiného, než ji třeba říkali ve škole. Tak medicína založená na důkazech funguje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9836
28.9.21 10:25

Taky záleží, jakou jehlu použila. Ne všechny jehly jsou stejně dlouhé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
685
28.9.21 10:26

Jedná se továrně vyráběnou vakcínu, kde je již jehla součástí injekce. Aplikuje se do svalů, jehla je kratší, takže kolmo.
Existují i vakciny, které se aplikují hluboko do podkoží, takže delší jehla a vpich se vede pod úhlem 30stupnu, tedy ze strany.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9836
28.9.21 10:29

@Koblizkova1980
Tak zrovna u Hexacimy není z továrny jehla připevněna na „stříkačku“, přibalené jsou navíc 2 jehly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.9.21 10:51

@Doctus Ta jehla byla určitě kratší než běžné jehly (třeba na odběr krve). Řekla bych tak 3 cm.
No já opravdu nevím, jak hluboko je kost, ale 1,5 roční dítě má tu nohu dost tenkou (ta naše je docela hubená).

• Citovat
  • Upravit
9836
28.9.21 10:57
@Anonymní píše:
"Ta jehla byla určitě kratší než běžné jehly (třeba na odběr krve). Řekla bych tak 3 cm.
No já opravdu nevím, jak hluboko je kost, ale 1,5 roční dítě má tu nohu dost tenkou (ta naše je docela hubená).

Já vaše obavy plně chápu, 18měsíční dítě už má přeci jen nožku silnější, ale stejnou jehlou se očkují i 3měsíční miminka, jejichž hmotnost je mnohem nižší (než u 18M).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.9.21 11:01

@Doctus Pokud je tam riziko napíchnutí kosti, tak by se to mělo přece píchat šikmo.

• Citovat
  • Upravit
685
28.9.21 13:13
@Doctus píše:
@Koblizkova1980
Tak zrovna u Hexacimy není z továrny jehla připevněna na „stříkačku“, přibalené jsou navíc 2 jehly.

Může být..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek