Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj
Všimla jsem si pár diskuzí o Hexavakcíně, týkaly se zejména toho za kolik jí sehnat. Nemáte spíš někdo informace jestli je to pro mimčo dobré takhle najednou mu dát dávku proti tolika nemocem?
Díky za radu
B+K
Barco, jak jsem to pochopila,tak si můžeš vybrat: Buď v kasické vakcině postupně nebo šetrnou Infanrix - tam je to uzpůsobené tak,že ačkoli je tu 6 nemocí, obsahuje tato vakcína jen části ne tedy celé. Prý proti těm celým jsou častější reakce.
No osobní zkušenost nemám, jdem na první dávku zítra. Tak doufám, že opravdu budeme bez reakcí jak se všude píše.
Ja jsem jednoznacne pro haxavakcinu. Minuly tyden jsme dostali tu treti davku a vse bylo bez jakykoliv komplikaci. Navic mi minuly tyden rekli sestricky z novorozeneckeho, ze se to uz dva roky podavalo vsem nedonoseneckum v nemocnici. To znamena, ze kdyz to zvladnul organismus nedonosenatka, tak by nemel byt problem u ostatnich deti. Me to treba hodne presvedcilo i z toho duvodu, ze se to doporucuje u deti, ktere cvici Vojtu. Terik
Doporučila bych také hexavakcínu, máme za sebou prevní dávku ze tří, Dr. nás zařadila do programu, kde máme jednu zdarma, další dvě si musíme zakoupit na recept v lékárně, měly by vyjt na 1800,– / dávka. Po očkování nás \dr. upozornila že může mít horečeku nebo být ospalý a trpět nechutenstvím.. Nezpozorovala jsem žádnou reakci..
Andrea a Jáchym 4,5 měs
Ahojky,
taky jsem jednoznačně pro hexavakcínu. V týdnu jsme absolovovaly 1 dávku.
Brek byl jen při aplikaci - to si myslím, že bylo jen z leknutí ![]()
Z ordinace už jsme odcházely úplně bez pláče
. Žádné reakce nebyly - ani horečka, plačtivost, rozmrzelost ani nechuť k jídlu. Jen měla cca 2 dny v místě vpichu bouličku.
Těsně před námi očkovali holčičku 1. dávkou té hrazené vakcíny a malá brečela ještě v čekárně a moc k utišení nebyla ![]()
Takže rozdíl ve složení tam rozhodně je
I když je pravda, že každý máme práh bolesti jinde ![]()
Myslím, že ty penízky za to určitě stojí ![]()
Anera a Kačka 3m
Ahoj,
Hexavakcína je jistě dobrá, netvrdím že ne, ale moje zkušenost je taková, že jsme nechali očkovat tou hrazenou a neměli jsme naprosto žádnou reakci. Ani ten pláč nebyl, snad jen při vpichu. Myslím ale, že dětičky pláčou už když je sestra drží, aniž by jim zatim něco dělala. A některý mimča jsou prostě plačtivější. Vlaďka
Ahojky,
je pravda, že ani ta hrazená vakcína nemusí udělat žádnou paseku ![]()
Barčo, ještě se zkus podívat na tyhle diskuse, jsou tam taky zajímavé názory ![]()
https://www.emimino.cz/modules.php?…
Ať už se rozhodneš pro hrazenou nebo nehrazenou, přeju ať je vše v pohodě ![]()
Ahoj holky,
taky teď hltám jakékoliv informace o vakcínách, brzy nás to se synem čeká.
Pořád se tu ale dočítám jenom o tom jestli děti měly nebo neměly reakci. Dost jsem o tom přečetla i několik knížek a chtěla bych říct, že to není jenom o té reakci. Hrazené vakcíny jsou sice dostačující, ale to neznamená, že jsou dobré. Vůbec bych neuvažovala o tom, jestli jít do hrazené nebo ne. Syn, stejně jako předtím moje dcera, dostane hrazenou. Peněz mi líto není. Zkuste si najít informace o tom, co se může stát po očkování. Může se to sice stát i po tom lepším, ale je tu menší pravděpodobnost. Výzkumy o tomto jsou zatím vplenkách, a nejsou zcela prokázané souvislosti, přesto se už dnes mluví o takových komplikacích jako je encefalitida, diabetes, rakovina, křeče, nervové problémy, atd....... A tyto problémy můžou nastat třeba až v dospělosti, takže by jste to těžko spojovaly s očkováním. Ale jak říkám, zatím to není prokázané, jenom statisticky se tyto onemocnění objevují víc u dětí očkovaných. A nechci tady strašit. Takže nějaké teplota dva dny po očkování je brnkačka. Naočkovat svoje děti chci, takže jsem se rozhodla, že použiju to nejlepší co je na trhu. Mojí dceři jsme dávali infanrix hib - 3× žádná reakce, po čtvrté teploty.
Jediné co teď řeším, jít znovu do infanrix hib nebo radši do infanrix hexa? Mám trochu strach, že je těch šest látek zároveň do těla moc. Nevím nevím.
Jinak jsem četla porovnání hexavac a infanrix hexa a haxavac z toho vyšel mizerně - v hodně procentech tam byly nežádoucí účinky. Takže jestli se rozhodnu pro šestivakcínu, tak pro infanrix hexa, je dražší, ale lepší. Aspoň to tak zatím vypadá.
Mějte se a broučkům přeji co nejmíň nepříjemných zážitků s očkováním.
Kačkač
Tisková zpráva
Tuto zprávu dostáváte jako registrovaný člen konference Pandora.
Z konference se lze odhlásit na této adrese http://www.pandora.cz/…e-leave.php3
Archiv konference FaxMagazin obsahuje již zhruba kolem 2400 zpráv od roku 1999 a
najdete ho na adrese http://www.pandora.cz/list/tisk
Tisková zpráva
„Hexavakcína ušetří dětem nepříjemné očkování“
Už od roku 2003 existuje v České republice možnost očkovat děti jinou vakcínou, něž vakcínou klasickou[A1], kterou poskytuje zdarma stát[A2]. Tato možnost se otevřela v lednu 2003, kdy došlo k novelizaci zákona 258/2000 Sb. Dětští lékaři i rodiče začali této možnosti využívat a děti byly očkovány proti záškrtu, tetanu, dávivému kašli a hemofilové invazivní infekci (Hib), tzv. čtyřvakcínou s nižším množstvím nežádoucích účinků[A3].
Takto šetrněji bylo v loňském roce očkováno asi 10 % dětí. Část rodičů si vakcínu zaplatila v lékárně, některým dětem, které nemohly být ze zdravotních důvodů očkovány klasickou vakcínou, toto očkování poskytl zdarma stát[A4]. Čtyřvakcína obsahuje oproti klasické očkovací látce nebuněčnou složku proti dávivému kašli. Je stejně účinná, to znamená, že poskytuje proti nemocem srovnatelnou ochranu, způsobuje však u očkovaných dětí mnohem méně nežádoucích reakcí, jako například horečku, bolest, otok v místě vpichu, nespavost nebo neklid. Šetrnější vakcína má po očkování podle vědecké studie o 66 % nižší výskyt otoku po vpichu, o 85 % nižší bolestivost, o 45 % nižší podrážděnost a o 83 % nižší výskyt zvýšené teploty[A5] (podle studie: Greco D et al. A controlled trial of two acellular vaccines and one whole-cell vaccine against pertussis. N Engl J Med 1996; Feb 334(6):341-8). Moderní nebuněčné vakcíny zatěžují dětský organizmus mnohem méně, proto je děti mnohem lépe snášejí.
Nyní přichází na trh hexavakcína Infanrix Hexa, která chrání děti proti šesti nemocem současně: záškrtu, tetanu, dávivému kašli, hemofilové invazivní infekci (Hib), dětské přenosné obrně a hepatitidě typu B. Tato vakcína obsahuje rovněž nebuněčnou složku proti dávivému kašli, způsobuje tedy mnohem méně nežádoucích reakcí po očkování než vakcína klasická.
Má ale ještě jednu velikou výhodu: jejím použitím se sníží počet očkování, které musí dítě podstoupit v prvních dvou letech života. Počet injekcí se sníží o 3 a celkový počet očkování o 7. Je započítáno i očkování proti dětské obrně, které se podává na lžičce.
Rodiče, kteří své děti chtějí nechat očkovat vakcínou Infanrix Hexa, o ni požádají svého ošetřujícího dětského lékaře, který pro ně vakcínu zajistí v lékárně. Cena jedné injekce je asi 1800 Kč, očkování se opakuje 3krát v prvním roce života a čtvrtá, posilovací dávka, se podává mezi 18. a 20. měsícem věku dítěte. Zdravotní pojišťovny vakcínu nehradí.
Hexavakcína je v současnosti nejmodernější dostupnou očkovací látkou na světě. Je používána k pravidelnému očkování v celé řadě zemí EU, například v Německu, Rakousku nebo Itálii. I odborníci v České republice rozhodují o jejím zavedení od roku 2006. Za rok by tedy již všechny děti mohly být očkovány vakcínou, která je účinná, způsobuje minimum nežádoucích účinků a zároveň pro malé děti snižuje na minimum množství vpichů[A6].
[A1]Bylo by vhodné doplnit složení klasické vakcíny - nebo proti čemu se užívá- toto obecné, možná alternativa pro všechna očkování [A2]\platí to stát nebo zdravotní pojišťovny?- očkovací látky neplatí pojišťovny, ale MZdr (státt [A3]Možná by bylo vhodné doplnit do závorky celé složení čtyřvakcíny. [A4]Viz výše [A5]bylo by dobré doplnit název studie nebo prostě nějakou ověřitelnou informaci [A6]nemůžu se dostat do tabulek: hexavakcína, hepatitida a tetravakcína - všude malé písmeno
Ahoj,
myslim, ze ta tiskova zprava vyse mluvi uplne za vse - hexavakcina = min pichani, min reakci, mensi zatizeni. Davali jsme 3×, zatim pokazde bez reakci.
Mozna je taky fajn pripomenout, ze jak se jednou rozhodnes pro hexavakcinu, musis uz davat jen ji, nejde si to uprostred toho cyklu rozmyslet, ze uz dalsi kupovat nebudes.
A jeste (nevim, jestli uz je to vseobecne zname) - od ledna 2007 je hexavakcina plne hrazena VZP!
My taky očkujeme Hexavakcínou a po první injekci jsme neměli žádnou reakci a při té druhé měl trošku zvýšenou teplotu, ale byl hrozně hodňoučký, vůbec při té teplotě neplakal. A za 12 hodin bylo po teplotě. Za týden jdeme na třetí injekci, tak snad to bude jako u té první - bez reakce. ![]()
Já se ti musím svěřit zaplatili jsem našemu miminku taky hexa a po každé vakcíně má zvíšenou teplotu. Zrovna teď jsem po další. Doktor mě sice uklidňoval že ta teplota neni tak vysoká a vedlejší příznaky nejsou jako u hrazených injekcí ale mě to stejně dělá starosti .Ach jo ![]()
Ahoj
já svoji berušku nechala naočkovat Hexavakcínou. Všechny očkování byly bez reakce a všem bych to doporučila. Navíc od ledna 2007 už touto vakcínou budou očkovány všechny děti
Ahoj,
já bych jen ráda řekla, že jsem úplný laik a možná nechápu vše úplně správně, ale jako máma malé princezny jsem si taky potřebovala udělat nějaký názor.
Já osobně jsem proti hexa vakcíně. Sami jsme nakonec nechali naočkovat malou Infanrixem Hib, protože původně zvolenou vakcínu, která byla zdarma přestali od roku 2006 dovážet.
Hlavní rozdíl ve vakcínách je, zda obsahují živé či mrtvé očkovací látky. Ty mrtvé způsobují méně reakcí a jsou brány jako šetrnější. Právě vakcína pokytovaná u nás běžně zdarma v povinném očkovacím schématu obsahuje živou složku proti černému kašli, v Infanrixu Hib je v neživé formě. Stejný rozdíl je i ve vakcínách napři. proti obrně. Ta na první pohled vlídnější podávaná na lžičku je zase živá a jsme jedna z mála zemí v Evropě, která něco takového ještě běžně používá. U lékaře se lze dohodnout na jiné vakcíně, která je podávána sice injekčně, ale zase je to ta modernější a šetrnější forma. Nás to teprve čeká, takže nevím přesný název a zda se platí, ale mohu se zeptat.
Co se týče žloutenky typu B a trojkombinace zarděnky, přiušnice, spalničky, tak zatím nevím, protože je nechceme očkovat vůbec, alspoň ne do min. tří let.
Takže Hexavakcína má své výhody a to mrtvé protilátky proti černému kašli, ale já osbně vidím jako nevýhodu, že se naočkuje tolik nemocí najednou. Proto jsme zvolili raději Infanrix Hib, který se také platí, ale je levnější, protože je to pouze trojkombinace.
Suri
Ahoj
Hexavakcína obsahuje očkování proti černému kašli, záškrtu, tetatnu, žloutence B, obrně a Hemofilovi (všechno jsou neživé vakcíny)
Infanrix HiB- je čtyřkombinace- černý kašel, záškrt, tetanus, Hemofilus. Takže žloutenka B se musí očkovat samostatně a obrna ( živá vakcína) se dává na lžičku.
Právě ta vakcína proti obrně byla trnem v oku EU, a proto se od ledna 2007 začíná očkovat hexavakcínou obsahující neživou obrnu.