Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, mám k Vám takovou prosbu: byla jsem na pohotovosti kvůli tvrdnutí břicha ve 32. tt, dělali mi detailní UTZ, naštěstí vše OK, hrdlo se neotevírá a mimčo roste, jak má. Ale lékařka na UTZ mi říkala, že malý (čekáme kluka) je hodně hlavičkou „zabořený“ do oblasti pánve a do zprávy z UTZ mi napsala „hlava plodu vstouplá v pánvi“. Chápu z toho, že malý se „usalašil“ hodně nízko v děloze, ale v podvědomí mám i malinko obavy, aby mu to nějak nevadilo ve vývoji? Doposud tedy ne, ale aby tam měl dost místa i pro následující týdny… tak jsem se Vás chtěla zeptat, jestli jste některá z Vás neměla nějakou takovou podobnou zkušenost? Pohyby cítím normálně, dle UTZ velikostně vše odpovídá… tak to snad bude v pohodě… ale pro klid duše se Vás na toto ptám a předem děkuji za Vaše odpovědi. Mějte se hezky a ať Vám mimča (současná i budoucí) pěkně rostou. ![]()
Měla jsem stejný „problém“, dokonce ještě dřív…V cca 30tt mi spadlo břicho, špatně se mi chodilo, bolest docela slušná, cítila jsem každý její otočení, jak tam tou hlavičkou kroutila
a dr na poradně mi vysvětlil, že malá se tlačí dolů, že má už hlavičku napasovanou v pánvi…Ale žádný problém to nebyl, jen mě upozornil, že se nemám moc namáhat, kdyby náhodou…Ale na vývoj to nemělo žádný vliv, byla velká akorát, hlavičku krásnou ![]()
Jo a nakonec se narodila přesně v den termínu, takže tak jak mě někteří strašili, že se narodí dřív, když „slezla“ tak brzo, tak se všichni pěkně spletli, nakonec musela ven jít císařem pro nepostupující dlouhý porod a klesající ozvy, neotevřela jsem se ani na centimetr… ![]()
Mě se taky tlačila hodně dolů od cca. 30tého týdne.. Už nevím přesně, ale bylo to ještě u mé dr. předala mě do porodnice dřiv.. Až na strašné bolesti stydké kosti a časté čůrání (ale to je běžné) se nic nedělo.. Porod vyvolávali nakonec až ve 41+6 zdá se že to vývoji vůbec nevadilo - hlavičku má krásně kulatou, takže jí tam asi ve vývinu nic nepřekáželo ![]()
Jojo, taky jsem měla malého hodně dole, vše v pořádku a přenášena jsem týden, teď už je taky druhátko napasované až dole a do porodu víc jak měsíc. Ale u mě to tedy pak šlo rychle, když se malý rozhodl…
Neboj, ve vývoji to nemá vliv, jen jde o to, že tlak na spodní část dělohy podporuje produkci oxytocinu, který je zodpovědný za kontrakce, pokud hlavička hodně naléhá, tak to může teoreticky i vyvolat porod, což by bylo fajn, kdybyste byly o nějakých 6 týdnů dál, ale teď to moc dobré není.
Doporučuju ležet a podložit si klidně zadek polštářem, aby hlavička alespoň nenaléhala svou vahou a děloha se tím co nejmíň dráždila a držím palce, ať vydržíte ještě nějakou dobu vcelku ![]()
Ahoj holky, mooooc Vám všem děkuji za Vaše odpovědi! A děkuji za uklidnění, jsem ráda, že Vaše podobné zkušenosti s „nízko položeným mimčem“ nakonec vedly ke zdárnému konci
Je pravda, že chodím čůrat taky snad každých pět minut, to je zatím jediná nepříjemnost, kterou mi hlavička v pánvi přináší, doufám, že to bude tak i nadále
Doktorka na UTZ se netvářila, že by jako mělo být něco v nepořádku, ale to víte, co je pro doktory normálka, to je pro nás laiky důvodem k bezesným nocím, co si budeme povídat
Takže ještě jednou děkuji za Vaše odpovědi, doufám, že alespoň těch pět týdnů ještě dáme ![]()
Mějte se krásně, pěkný den a víkend.
Já to tak měla od nějakého 24tt a neměla jsem ani „nakázaný“ žádný speciální režim, i sex jsme normálně provozovali. jediné co, tak to čůrání bylo pekelný
kuba se narodil 37+0 a jediné, co napovídalo, že byl tak zavrtaný byl velký hematom na hlavičce, ale do druhého dne zmizel otok a do tří dní i barva. takže opravdu žádný problém
jinak porod byl rychlovka, nakonec teda akutní císař, ale to už jsem byla úplně otevřená - to trvalo cca 6 hodin, od úplně prvních náznaků pobolívání. tak třeba to budeš mít taky tak, když si to „předšťouchává“ dopředu ![]()
@Godaiva Ahojky,já mám úplně to samé, i od toho stejného týdne, jako ty, chtěla jsem se zeptat, jak to dopadlo a jestli se to nějak dál řešilo? Já mám strach z předčasného porodu nebo že budu muset být hospitalizovaná.. Nemělo to na malého nějaký vliv? Dr. na utz to vůbec neřešila jako problém, jen říkala, že díky tomu mu nemůže pořádně změřit hlavičku.
Jo, dcera byla takhle dole od 21tt cca. A vliv to mozna melo na jeji oblicej.
Byla tam provesena jak… Fakt prijemny, kdyz jsem zavadela Utrogestan a kolikrat citila, jak se tam ta hlava otaci. Vyklubala se o sedm tydnu drive.
@MaDoRaBe A co má s obličejem? Jej já nechci o tolik týdnů dřív.. Jinak je v pořádku?
Ma hluboky koren nosu, ale jak pisi, ona tam byla od 21tt, uz tehdy meli problem videt na UZ radne jeji mozek.
@MaDoRaBe Já nic nevidím, ta je krásňoučká
se jí tam líbilo nooo
tam byla pěkně schovaná
a byla jsi kvůli tomu víc sledovaná nebo hospitalizovaná? A dělala jsi s tím doma něco? Jak tu třeba ženský píšou, ležet s nohama nahoře, často ležet, pod zadek polštář atd.? No mě by ani nenapadlo, že se mám něčeho bát, dr. to neřešila, tak jsem si říkala, že je mu tam holt takhle dobře
ale pak mi ségra vyděsila, že budu asi rodit dřív..
@Veru.Kb já ležela ve spitale už od 24+0tt pro predcasne stahy. Ve 28tt jsem začala krvácet a kdesicosi, takže infuze, injekce na dozrání plic mimina a čekalo se, vydržela dalších pět týdnů. Měla jsem placentu zcela nahoře a malá měla trošku kratší pupecnik, možná z té panve proste vyplout nemohla, nevím. Já byla i rada, ze je venku, neměla jsem z toho už vůbec dobrý pocit a než nějaká tragédie, radši par dni v inkubatoru.
@MaDoRaBe jej chuděrko, tak to sis pěkně užila těhu problémů a v nemocnici, hlavně, že už to máte za sebou, a že jste obě v pořádku ![]()