Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojte holky, vím že na tripl testy je tu dost diskuzí, ale já potřebuju poradit konkrétně. Jsem v 8.týdnu těhu a mám dilema. Dozvěděla jsem se že ve Zlíně je prediko kde se provádí testy na zjištění gen. vad už ve 10-13tt. a díky tomu když vyjdou negativně už se nemusí provádět tripl testy a jiné jako třeba CVS nebo amniocentéza. Jenže tenhle test není hrazený pojišťovnou a stojí 1.400,–. A momentálně nejsem moc ve finanční dobré situaci a půjčovat si od nikoho nechci. Nevím co mám dělat, jestli třeba zbytečně neplaším a mám to nechat až na později na tripl testy nebo jít na ty dřívější testy. Řekněte jaký je váš názor na tyhle testy. Díky.
Ten test co o něm píšeš se dělá kolem 13.týdne, je velmi přesný, dělá se všude ve světě, nechápu, proč ho u nás neplatí, triply jsou asi tak přesné, jako když dojdeš ke kartářce, jestli by to kartářka nevyvěštila s větší přesností, ten se zase dělá u nás, nepochopitelně, je to jak léčit horečku tím, že si pustím žilou. Jednoznačně prvotrimestrální screening a hlavně pak neabsolvovat triply, ikdyž na ně bude doktor posílat.
Byla jsem na kombinovaném testu ve 13tt kde vyšly výsledky dobře a sám doktor v Podolí mi doporučil tripl test nepodstupovat, v příštím těhotenství ho hodlám znovu odmítnout. syn je naprosto v pořádu
@Alena27 píše:
Ahojte holky, vím že na tripl testy je tu dost diskuzí, ale já potřebuju poradit konkrétně. Jsem v 8.týdnu těhu a mám dilema. Dozvěděla jsem se že ve Zlíně je prediko kde se provádí testy na zjištění gen. vad už ve 10-13tt. a díky tomu když vyjdou negativně už se nemusí provádět tripl testy a jiné jako třeba CVS nebo amniocentéza. Jenže tenhle test není hrazený pojišťovnou a stojí 1.400,–. A momentálně nejsem moc ve finanční dobré situaci a půjčovat si od nikoho nechci. Nevím co mám dělat, jestli třeba zbytečně neplaším a mám to nechat až na později na tripl testy nebo jít na ty dřívější testy. Řekněte jaký je váš názor na tyhle testy. Díky.
zavolej si do pojišťovny. většina ho zpětně proplácí ![]()
Tak převažuje názor, že tripple testy jsou zastaralé, nahrazuje je prvotrimestrální screening (krev + podrobný UTZ) + „velký UTZ“ ve 20tt, výsledky přesnější, méně falešných pozitivit oproti tripplům
@paola white píše:
Byla jsem na kombinovaném testu ve 13tt kde vyšly výsledky dobře a sám doktor v Podolí mi doporučil tripl test nepodstupovat, v příštím těhotenství ho hodlám znovu odmítnout. syn je naprosto v pořádu
mně se můj doktor o tripplech ani nezmínil
@Kačus82 píše:
mně se můj doktor o tripplech ani nezmínil
mě by se možná taky nezmínil, ale já se ho zeptala, že bych chtěla tripla odmítnout co si o tom myslí a on mi řekl, že pokud je výsledek tak jasný jako u mě ani by o triplu neuvažovali, že se dělá jen pokud jsou výsledky NT nejasné
Já byla na obojim a obojí vyšlo dobře, koukni se na pojištovnu jestli nepřispívá
@paola white píše:
mě by se možná taky nezmínil, ale já se ho zeptala, že bych chtěla tripla odmítnout co si o tom myslí a on mi řekl, že pokud je výsledek tak jasný jako u mě ani by o triplu neuvažovali, že se dělá jen pokud jsou výsledky NT nejasné
aha, tak já se ani neptala, jinak jsem na testech byla taky v Podolí
Ja jsem byla pouze na screeningu (10tt krev a 13tt utz), doktor mi dal vybrat a ja sama zvolila moznost screeningu, tim, ze mi to vyslo dobre, tak triple testy uz Dr. nezminil a udela mi az morfologicky utz ve 20 tydnu. Snad lekari vi co je dobre.
Šla bych na ty dřívější testy, tripl testy vychází často falešně, ať už negativně nebo pozitivně, takže ten bych spíš vynechala.
Já jsem na tom prvotrimestrálním screeningu byla u Apolináře, tam to bylo (ještě v r. 2009 zdarma, mají na to nějaký grant), udělala jsem si 2× výlet pěkný do Prahy.
A co jsem četla na internetu od jiných holek, tak i jinde to bývá zdarma. Zkus pohledat na netu a zjisti si v okolí, kde se za tyto testy neplatí, třeba Brno, Ostrava, nebo jinde poblíž.
Protrimestralni screening (okolo 12.-13. tydne) je plne hrazen pojistovnou a zachyti 90% moznych testovanych poskozeni - Down Syndrom, Edward Syndrom, Path Syndrom. Triple testy jsou zastarale a urci jen 60% presnosti, takze pokrocili gynekologove ho rozhodne nedoporucuji a vsichni provadeji prvotrimestralni screening.
Ja byla na prvotrimestralnim screeningu a vysel mi celkove negativne.. i kdyz sijove projasneni zmeril na 2,4, coz jsem cetla, ze nekde uz byva hranicni, ale taky jsem cetla, ze zalezi, kdy se mereni provadi.. me ho meril gyndar kdyz jsem dle UTZ byla 11+6 a to nameril 0,9 a pak mi ho merili v centru na tom screeningu a to jsem dle UTZ byla 13+6 a to nameril prave 2,4.
Kazdopadne jsem se ptala meho gyndare co s triplama, ze se mi na ne nechce a on mi sam rekl, ze by se na ne taky vykaslal, ze by se potvrzoval lepsi test horsim testem.. takze tak.. ![]()
Tak já byla kolem 10týdne na krvi - HIV, žloutenka a ještě asi krevní obraz a pak kolem 16týdne (asi) na tripplech a v 21týdnu na ultrazvukovém screeningu na genetice, pak mi ještě dělal ultrazvuky kolem 30týdne i potom, když jsem ho poprosila, jestli se může podívat… takhle to u mého gynekologa chodí u každé nastávající maminky a jsem za to ráda, čím víc testů, tím lépe - ty jsou pro mimčo bez rizika, tak ani nevím, proč bych se jim měla bránit
@Maarlen Tripl testům se některé informované maminky brání proto, že vychází často falešně, takže maminky pak stráví mnoho týdnů v nervech, stresu a nejistotě, že je jeiich miminko postižené.
Měla jsme takové případy v okolí a není to vůbec nic příjemného. Navíc pak maminky v takovém případě „musí“ absolvovat amniocentézu, kde je riziko potratu asi 1%,takže taky stresující záležitost.
Jestli si to dobře pamatuju, tak přesnost tripl testů je asi 60-70%, což je dost málo… takže podle mě je lepší podstoupit pouze screeníng v 1 trimestru, i když i tam může být výsledek fakešný, ale s mnohem menší pravděpodobností.